Forum WL
Quo Vadis Lech Poznań - Wersja do druku

+- Forum WL (https://www.wiaralecha.pl/forum)
+-- Dział: Forum Kibiców Lecha Poznań (https://www.wiaralecha.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Lech Poznań (https://www.wiaralecha.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+---- Dział: Quo Vadis? (https://www.wiaralecha.pl/forum/forumdisplay.php?fid=16)
+---- Wątek: Quo Vadis Lech Poznań (/showthread.php?tid=127)

RE: Quo Vadis Lech Poznań - Skorpion - 05-02-2026

Dla mnie to bardziej obraz tego co się musiało dziać na treningach na których nie było asystenta. Nie wiem grali tam w dziadka albo jak na WF w podstawówce dziadzio rzucał piłkę i se grajcie. Ktoś widzi poprawę czegokolwiek po zimie bo ja nie? Dla mnie jest jeszcze gorzej.

RE: Quo Vadis Lech Poznań - kanar1986 - 05-02-2026

(05-02-2026, 19:14)Mosina napisał(a): Ale tak sobie pomysłałem - gdzie w tym wszystkim są sami zawodnicy? Czy oni maja jakieś IQ? Inteligencje boiskową? Im trzeba wszystko tłumaczyć? przygotowac na różne warianty - rozumiem że ogólne zalożenia tak - ale jakaś podstawowa reakcja na wydarzenia boiskowe? Ta wypowiedź Mrozka w przerwie "że w sumie nie wie" to nie jest problem sztabu - to jest problem postawy zawodnika i inteligencji. Serio - nie wyobrażam sobie że tak mówi Bednarek. To można powiedzieć na sto tysięcy innych sposobów: "próbujemy róznych wariantów", "ostatnio daliśmy ciała to dziś próbujemy inaczej - nie zawsze wychodzi".
W SUMIE TO SAM NIE WIEM to slogan tej drużyny bez jaj, pewnie z małymi wyjątkami. Dramat

Kolego, ja tylko przypomnę główne kryterium jakim Niels kierował się ściągając zawodników. (wiele wypowiedzi samego trenera i Scoutingu w tym temacie można znaleźć w necie, więc nie jest to z dupy). Mianowicie, mają być szybcy, dynamiczny. Ktoś tylko zapomniał, że to mają być dobrzy piłkarze, grający dobrze w piłkę. Jak się ściąga sprinterów i przełajowców to efekty są jakie są. Bekę mam z ludków z X gdzie podniecają się ile to sprintów robimy, ile km. przebiegamy. Jprdl oni mają grać, strzelać bramki i wygrywać mecze, a nie wygrywać konkursy lekkoatletyczne.

RE: Quo Vadis Lech Poznań - Kefas9494 - 05-02-2026

Wg mnie Trener nie jest bez winy (co oczywiste), ale nie rozgrzeszałbym piłkarzy. Paradoksalnie Mrozek powiedział być może więcej niż jest sam świadom. Bo w zeszłej rundzie i pod koniec poprzedniego sezonu Lech stał się zbyt czytelny. Wyprowadzenie piłki, rozegranie do drugiej tercji, nawet wyrzuty z auty, czy te roszady z ustawieniem stały się mocno czytelne nawet jak robiono je w odpowiednim tempie. Często wyglądało to tak, że nawet jak Mrozek miał szanse szybciej wybić piłkę do kontry, czy Gurgul wyrzucić z autu, to zatrzymywali się i czekali na ustawienie kolegów, żeby rozegrać od linijki. Za dużo tego było. Ogólnie inne drużyny aż tak nie grają, jest tam więcej improwizacji. I wydaje mi się, że też w takim kierunku zaczął iść sztab. I ma to swoje uzasadnienie. Niemniej do tego też potrzeba piłkarzy z jajami, którzy będą w stanie wziąć na siebie odpowiedzialność. A u nas jak tacy są to są bez formy (Ishak, Palma, Milić, Pereira, Walemark) lub są generalnie zbyt słabi (Jagiełło, Rodriguez, Bengtsson) lub w pojedynkę niczego nie zdziałają (Gholizadeh).

RE: Quo Vadis Lech Poznań - Mosina - 05-02-2026

Też to zauważyłem. Ustawienie kolegów ale też powrót przeciwnika do ustawień obronnych. We wtorek też aż się prosiło wykorzystać rozproszenie obrońców to nie, do tyłu, dalej do Mrozka, ten w trybuny albo do Gurgula do choragiewki, czyli też w trybuny w najlepszym razie.

RE: Quo Vadis Lech Poznań - Skorpion - 06-02-2026

Na wyszydzanym przez niektórych KKS Lech pojawił się taki ciekawy komentarz:

,,Najlepsze w tym wszystkim jest to,że rodzina Rutkowskich bawi się w piłkę nie włożywszy do Lecha żadnych swoich pieniędzy.Klub kupili za pożyczkę,którą Lech oddał właścicielowi,nie ma pieniędzy na zawodników jeżeli wcześniej kogoś nie sprzedadzą.SkillsLab wybudowali za kolejną pożyczkę…….Oni są na 0 jeżeli chodzi o wydatki.Wymyślili sobie klub rodzinny i wszyscy,wszystkich liżą po jajcach.Nikt nie ponosi za nic konsekwencji,jedynie jest przenoszony na inne stanowisko w klubie,albo chowany do szafy!Brakuje jedynie,żeby ktoś z klubu otwarcie powiedział to,o czym wie większość nas
-jeżeli wam się nie podoba,to nie kibicujcie Lechowi
Gdyby policzyć pieniądze przepalone przez Rząsę i jego świtę skautingu ,to wyszłyby zapewne gigantyczne kwoty……..Ale to nie są pieniądze Piotra,to są pieniądze Klubowe,czyli jak za komuny-państwowe-czyli niczyje……..
Obawiam się,że przed nami bardzo chude lata,bo do piłki weszli prywatni właściciele,dla których 14mln ojro to żaden pieniądz,a dla Rutka,to pieniądze niewyobrażalne.Dodając do tego fakt,że w akademii pracują nieudacznicy,ale za to znajomi królika,gdzie produkują wyroby piłkarsko-podobne,już za moment i taki model klubu dla Rutkowskich się wyczerpie.
Powoli czas finansowych gołodupców przechodzi do lamusa.Zaczyna się nowa era.Jeżeli Rutek nie zacznie zatrudniać na każdym poziomie struktur klubowych fachowców,to będziemy rok w rok w takiej sytuacji jak obecnie.
Gadanie,że po Phiotrusiu klub przejmie jego syn to myślenie życzeniowe,bo za chwilę może się okazać,że jesteśmy gdzieś na poziomie Piasta,lub GKS-u z właścicielem bez pieniędzy."

Uważam, że bardzo trafny.

RE: Quo Vadis Lech Poznań - MichalM - 06-02-2026

Ale chyba padł kiedyś tekst z ust Klimczaka, że Bułgarską mogą zapełnić Ukraińcy - w kontekście protestu (pustych trybun)

RE: Quo Vadis Lech Poznań - Mosina - 06-02-2026

zawsze myślałem że klub kupili ze swoich środków, i to rzeczywiście była pierwsza i ostatnia inwestycja. Potem wszystko się miało bilansować. Takie założenie.
Ale to że klub miałby oddawać rozumiem z przychodów środki z jakiejś pożyczki to dla mnie sensacja i skandal. Tak to ja z MichałeM poglibyśmy zrobić (czyli każdy), pomijam oczywiście zdolność kredytową ale to impoterabilia.

Muszę to sprawdzić...

1. Kiedyś Jacek Rutkowski powiedział (pamiętam ten wywiad):
W wywiadzie dla money.pl Rutkowski mówi wprost:
  • „Włożyłem 18 milionów zł za kupno udziałów”.
To jest najtwardsza liczba, bo pochodzi bezpośrednio od niego — ale dotyczy kupna udziałów / wejścia właścicielskiego (czyli “ile z prywatnej kieszeni poszło na zakup udziałów”).

2. W najnowszym opublikowanym sprawozdaniu (za sezon 1.07.2023–30.06.2024) w bilansie nie ma zobowiązań wobec jednostek powiązanych:
  • Zobowiązania długoterminowe – “Wobec jednostek powiązanych”: 0,00 (na 30.06.2024 i 30.06.2023)
  • Zobowiązania krótkoterminowe – “Wobec jednostek powiązanych”: 0,00 (na 30.06.2024 i 30.06.2023)
Jednocześnie klub ma kredyty/pożyczki wykazane wobec “pozostałych jednostek” (czyli niepowiązanych), np. 10 221 317,50 zł na 30.06.2024 w pozycji „kredyty i pożyczki” (długoterminowe wobec pozostałych jednostek).

3. Nie umiem na szybko sprawdzić okresu np 2006-2010 (w sensie Chat) ale może sprawdzę to sam. Problem jest taki że  Repozytorium Dokumentów Finansowych KRS w obecnej formie działa dopiero od 2018 roku (a pierwsze składane dokumenty obejmują zwykle rok 2017).

Wstawiłem w ramach ciekawostki właśnie z pytaniem czy ktoś jest w stanie to potwierdzić zaprzeczyć.

Co innego to skandaliczne słowa Klimczaka, że on jeszcze jest tolerowany przez trybuny za to..

A co do modelu finansowania to czysta patologia. Nic co musiało by być spełnione aby to wypaliło nie zostało zrobione i prowadzi nas to do donikąd.

RE: Quo Vadis Lech Poznań - Mosina - 06-02-2026

jak ktoś potrafi ściągnąć pierwsze sprawozdanie finansowe (KRS: 0000116034) to tam taka pożyczka byłaby wykazana.
Na razie wydaje mi się to bzdurą jak ten cały portal.

Przypomnę tylko, że to komentarz jednego z użytkowników. To raz a dwa to jest żenujące, że typ chce na poważnie zajmować się piłką i RAZ daje tylko 18 mln euro.. brak słów na takie coś dziad do potęgi...