Forum WL
Quo Vadis Lech Poznań - Wersja do druku

+- Forum WL (https://www.wiaralecha.pl/forum)
+-- Dział: Forum Kibiców Lecha Poznań (https://www.wiaralecha.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Lech Poznań (https://www.wiaralecha.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+---- Dział: Quo Vadis? (https://www.wiaralecha.pl/forum/forumdisplay.php?fid=16)
+---- Wątek: Quo Vadis Lech Poznań (/showthread.php?tid=127)

RE: Quo Vadis Lech Poznań - Lewik - 11-02-2026

Z PP też chcesz odpaść?

RE: Quo Vadis Lech Poznań - strzelisty jupiter - 11-02-2026

Jak mamy obronić tytuł dzięki temu, nie mam nic przeciwko.

RE: Quo Vadis Lech Poznań - Mosina - 11-02-2026

a ja miałyś zając 2 miejsce to wolisz mieć PP w gablocie?
z czego lepiej odpaść - serio pytam, PP czy LK?

wiecie że to tak nie działa. odpaść można tylko grając temat składem - a tu bez względu na wszystko pierwszy (najmocniejszy w danym dniu) powinien wychodzić na ligę.

Na którą ligę? Bo są dwie. Smile Polska i Konferencji.
Oczywiście że lepiej wpierw odpaść z pucharów europejskich. Ale gdybyśmy mieli regularniej punktować w Ekstraklasie, co uprawdopodobniłoby obronę tytułu, Puchar Polski mi nie robi. Znowu chciałbym byśmy tym razem realnie zawojowali Ligę Mistrzów.

Odkąd grane są play offy to liga LK jest już pucharem Wink

To tak nie działa niestety. Załóżmy że po przejściu Finów trafimy na Rayo, a w którejś z kolejnych rund Crystal Palace czy Fiorentinę, wszyscy z teoretycznie pierwszego składu - najlepsi zawodnicy, będą chcieli grać przede wszystkim w pucharach, a w drugiej kolejności w Ekstraklasie. Nie ma się co dziwić w sumie, myślą perspektywicznie, dla wielu Lech jest tylko przystankiem, najważniejsze jest zaistnieć w notesach zagranicznych skautów, o co po meczach w polskiej lidze trudniej niż w europejskim oknie wystawowym. Podświadomość zatem zrobi swoje i jak siły będzie trzeba jakoś rozłożyć, mniejsze starania będą gdzieś w Kielcach czy Radomiu, a pełna eksplozja umiejętności w Madrycie, Londynie czy Florencji.
Dla takiego kibica jak ja ważniejsza zawsze Ekstraklasa. I mamy konflikt interesów. Smile

RE: Quo Vadis Lech Poznań - Kefas9494 - 11-02-2026

Ogólnie wiecie. Najważniejszy priorytet to Ekstraklasa i tam jak będzie mistrz to ewentualne bęcki nawet w Kuopio i PP zostaną wybaczone. Z tym, że to wszystko jest na dwoje babka wróżyła.

Przysłowiowe bęcki w Kuopio to też powiedzmy potencjalny spadek morale zespołu, co może wpłynąć negatywnie na mental, a co za tym idzie na formę ligową. Z drugiej ktoś powie, że dzięki temu będzie spina na odkucie się w lidze - oby wówczas tak było, ale to wszystko niewymierne. Big Grin Także no kurczę, nie wiem czy można tak jednoznacznie powiedzieć, że jak odpadną z KuPS to potem będzie marsz w górę ligowej tabeli.

Dlatego dla mnie aktualnie takim minimum jest dostanie się do eliminacji europejskich pucharów w postaci minimum Ligi Europy (czyli tak naprawdę minimum top 3 ligi lub/i PP) oraz puknięcie Finów i powalczenie w następnej rundzie, żeby sobie trochę jeszcze podbić ranking klubowy.

Z tym, że jeśli nie będzie dobrego występu w LKE i zdobycia Pucharu Polski to wszystko poniżej Mistrzostwa Polski traktowałbym jako porażkę.

Tiaaa. Tak jak po wpadce w Trnavie mieliśmy autostradę do MP. Rzekomego.
Drużyna jak przegrywa traci pewność siebie. Tzn że to co grają - nie działa. Moim zdaniem trzeba wygrywać każdy następny mecz. I tyle

RE: Quo Vadis Lech Poznań - Skorpion - 12-02-2026

Wy na serio po tym 1:0 z Górnikiem kminicie o mistrzostwie? Za dwa tygodnie mamy PP i wtedy zobaczymy prawdę o tym meczu to raz. A dwa przecież dla takich klubów jak Rayo to LKE to idealne miejsce na coś do gabloty. Oni są faworytami do końcowego zwycięstwa na serio liczycie na coś więcej?
I na serio ktoś woli drugie miejsce w lidze niż PP w gablocie? Żart?

RE: Quo Vadis Lech Poznań - Jankes - 13-02-2026

Wymagamy od zawodników zaangażowania na 100% i wygranej w każdym meczu, a sami sprzeczamy się o to, z których rozgrywek lepiej odpaść..