![]() |
|
Lech Poznań – Aarhus GF, 29.07.2026 19:00 el. LM - Wersja do druku +- Forum WL (https://www.wiaralecha.pl/forum) +-- Dział: Forum Kibiców Lecha Poznań (https://www.wiaralecha.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Lech Poznań (https://www.wiaralecha.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3) +---- Dział: Mecze Lecha Poznań (https://www.wiaralecha.pl/forum/forumdisplay.php?fid=15) +---- Wątek: Lech Poznań – Aarhus GF, 29.07.2026 19:00 el. LM (/showthread.php?tid=242) |
RE: Lech Poznań – Aarhus GF, 29.07.2026 19:00 el. LM - Sultan - 30-07-2026 I na u19 Aarhus nie starczyło. Czyli - nie do końca przemyślana polityka i priorytety transferowe - vide identyfikacja potrzeb oraz jakość sprowadzanych zawodników - błędy w przygotowaniu - błędy w prowadzeniu meczu i dwumeczu - plan, taktyka, organizacja gry I tak dalej, jak w dobrej katastrofie lotniczej - zbieg kilku okoliczności. Za dużo było pochwał zewsząd, za dużo już dali sobie wmówić. Teraz na długo znikną i Rutkowski i Rząsa. Wczoraj było mi ich żal, ale dziś już mi przeszło. Wiem, że Rutkowski ma złamane serce jak my, ale obiektywnie - sam też się jakoś do tego przyczynił. RE: Lech Poznań – Aarhus GF, 29.07.2026 19:00 el. LM - Skorpion - 30-07-2026 Oprócz pośmiewiska jakim się staliśmy nie do końca słusznie przypomnę także że przejebalismy kupę siana. Które potrzebne by było do kroku w przód. Teraz go nie będzie a Rutek golodupiec nie dołoży. Choć wydaje mi się że mieli wyjebane w lm. RE: Lech Poznań – Aarhus GF, 29.07.2026 19:00 el. LM - Icek - 30-07-2026 Dokładnie tak, jak pisze Mosina. Ale to jest na ten moment nieistotne, ponieważ tak, jak pisałem, dwumeczów na początku sezonu nie wygrywa się głębią składu, gdy ewidentnie cała drużyna wygląda bardzo źle, co budzi podejrzenia o kolejne złe przygotowanie na ten okres, szczególnie w sytuacji, gdy nie ma plagi kontuzji i kartek. Głębią składu wygrywa się całe sezony, szczególnie, gdy łączy się ligę z pucharami. RE: Lech Poznań – Aarhus GF, 29.07.2026 19:00 el. LM - Mosina - 30-07-2026 dokładnie - pojedyńcze mecz wygrywa się jakością nie tylko personalną, jakością "w ogóle" to był nasz 4 mecz w tym sezonie. głębia była by ewentualnie potrzebna za 1-2 mecze, a jak jej nie ma - to wtedy poświęcamy kosztem czegoś. no chyba że naszej głębi nie ma nawet na ławce - wtedy jest problem. RE: Lech Poznań – Aarhus GF, 29.07.2026 19:00 el. LM - Lucyferek - 30-07-2026 A dlaczego nie iść dalej i z takim morale nie uwalić kolejnego dwumeczu? A później jeszcze jednego i problem głębi składu się rozwiąże. Dupa nie jakość i głębia, nikt mi nie wmówi, że personalnie jeden do jednego byliśmy słabsi od tych dzieciaków. Problem jest w przygotowaniu do sezonu, po raz kolejny. Niels i jego sztab kompletnie nie panują nad naszymi graczami, nie potrafią przygotować planów treningowych, zeby ta forma byka na eliminacje, a później dobijać akumulatory w przerwach na kadrę i innymi mikrocyklami. Sorry, ale z Dunczykiem tego nie przejdziemy, on ma tutaj wyraźnie ograniczenia, ewentualnie poświęca start rozgrywek dla celu dlugofalowego. RE: Lech Poznań – Aarhus GF, 29.07.2026 19:00 el. LM - Icek - 30-07-2026 No ale jak ujebiesz przygotowania, to automatycznie nie masz jakości na boisku. Co Ci się tutaj nie zgadza? Dokładnie tak. Personalnie 1:1 oraz całościowo jako drużyna byliśmy wczoraj ewidentnie słabsi od przeciwników. Pytanie, jakie są tego przyczyny i dlaczego to się powtarza. Zakładam, że zarówno nie zagrało coś w przygotowaniach, jak i nasi mentalnie nie dojechali do walki o LM. Część pewnie nigdy nie będzie w stanie grać na takim poziomie. Czy my jesteśmy w stanie zabarykadować naszą prawą stronę obrony? Wydaje mi się, że mamy tam chroniczny problem, którego lepsi przeciwnicy z Europy są świadomi i mamy z tamtej strony autostradę. Tak było rok temu, tak jest teraz. Czy nasi środkowi pomocnicy są w stanie trzymać mecz w ryzach, zachowując balans między obroną o atakowaniem? Nie przypominam sobie tego w tych najważniejszych meczach w bataliach o LM. Przeważnie byliśmy tutaj nakrywani czapkami... Do tego dochodzi nam to, że mamy papierowych liderów.... Jesteśmy dalej od poziomu LM niż nam się to wydawało jeszcze wczoraj. I nie chodzi mi wcale o LM tegoroczną. RE: Lech Poznań – Aarhus GF, 29.07.2026 19:00 el. LM - Kefas9494 - 30-07-2026 Jak zwykle uaktywniły się osoby niemal cieszące się z porażek Lecha (mam takie wrażenie). W mojej ocenie problemem głównym przegrania tego meczu w aż tak katastrofalny sposób jest wyłącznie kwestia psychologiczna. I tutaj można szukać winy sztabu i przede wszystkim zawodników. Ciężko też przyczepić się do organizacji gry, gdzie ostatecznie masz większe xG oraz więcej klarownych sytuacji niż rywal. Wiele razy też czyta się, że trener ma nauczyć zespół do dochodzenia do sytuacji, ale wykorzystywać to już kwestia indywidualna. A tutaj bardzo dobre okazje marnuję Walemark, Palma i Ishak. Co do polityki transferowej. To do czego można się przyczepić? Analiza wsteczna zawsze skuteczna jak to się mówi, ale na ten moment błędem wydaje się zakup Palmy. Zamiast wydać na niego ponad cztery bańki można było sprowadzić dwóch grajków po dwie bańki, np. skrzydłowego i napastnika. Brak szóstki? Pewnie tak, z drugiej Kozubal czy powracający Murawski mi się wydawało, że ogarną temat. A już na pewno powinni ogarnąć Aarhus na tyle, żeby tego meczu nie przejebać w aż taki sposób. Ciężko mi też odnieść się, że już teraz można ocenić, że były błędy w przygotowaniach po czterech meczach. W tym jednym katastrofalnym, ale katastrofalnym w drugiej połowie głównie, a to też każdy kto uprawiał jakieś sporty wie, że jak dochodzi stres, obawa, to sił ubywa dwukrotnie szybciej i to ten aspekt miał na pewno znaczenie. I tutaj jest ta kwestia psychologiczna, bo oni byli zwyczajnie zesrani. Mental nie zadziałał, oni muszą sobie powiedzieć dlaczego. I jeszcze raz co do aktualnych zakupów. Yegbe wydaje się, że to strzał bardzo dobry. Irańczyk to widać, że nie przygotowany do gry na dłuższy czas, więc zobaczymy, z taką Cracovią to coś pociągnął i już nawet na forum niektórzy dawali go kosztem Walemarka (który jako jedyny ze skrzydłowych gra coś więcej). Lis to kurwa cięzko powiedzieć, ale znowu się może okazać największym flopem. No i wykup Palmy, którego gdyby cofnięto czas to raczej nikt by nie powtórzył, bo może na ten moment to pachnie przypadkiem wykupu Vinagre niestety. RE: Lech Poznań – Aarhus GF, 29.07.2026 19:00 el. LM - Icek - 30-07-2026 O Palmie już napisałem wiele w poprzednim sezonie. Coś, co dla mnie jest ewidentnym błędem, dla wielu tutaj, ale również w przestrzeni medialnej, było wyciąganiem wniosków i atakiem na LM. I to nie była analiza wsteczna, tylko na podstawie obserwacji jego poczynań w przeciągu całego sezonu oraz sezonów wcześniejszych. Obawiam się, że ten zakup będzie nam się jeszcze długo odbijał czkawką. Podobne zdanie miałem i man nadal o transferze Gumnego i pozbyciu się lekką ręką Rasmusa. Na ten moment nie mamy żadnego klasowego PO, który dawałby nam w miarę spokój na tej stronie obrony. Na pewno nie zgodzę się z tym, że organizacja gry była ok. Przecież my mieliśmy szczęście, że to się nie skończyło w trakcie 90 minut i tak naprawdę to te sytuacje mieliśmy głównie w dogrywce. No i sorry, jeśli dostajesz jedną, drugą, potem trzecią bramkę i obraz gry niezbyt się zmienia, to mi osobiście coś tutaj nie gra. I żadne xG mi tutaj nie zamaże obrazu tej nędzy i rozpaczy. Z drugiej strony, gdy mental się nie zgadza, to i ciężko mówić o trzymaniu odpowiedniej organizacji gry. Co do mentalu. Biorąc pod uwagę, że to już n-ty przypadek, gdy w ten sposób odbijamy się od poważniejszej Europy, czy nie jest tak, że oni po prostu tak mają.... RE: Lech Poznań – Aarhus GF, 29.07.2026 19:00 el. LM - Sultan - 30-07-2026 Co do Palmy się nie zgadzam, choć spodziewałem się, że jego każdy błąd, kiks itp będzie zawsze wywlekany dużo bardziej, niż np w przypadku Bengtssona czy innych, teoretycznie tańszych graczy. Natomiast podawanie xG jako dowód na dobrą organizację gry - mój boże. O czym my rozmawiamy...Tak jak pisze @Icek, organizacja była taka, że aż dziw że doczłapaliśmy do karnych. Mental? u siebie, ze zdziesiątkowanym rywalem, gdzie na środku obrony gra pomocnik? Wiesz co by sie u nas przed meczem działo, jakby się okazało że obok Mońki na środku obrony miałby zagrać np Thordarsson? Zjebane przygotowanie, tylko i aż tyle. Do tego absurdalne przygotowanie do tego meczu A już mi się nie chce, im dłużej o tym myślę tym bardziej nie mogę patrzeć w kierunku naszego sztabu. RE: Lech Poznań – Aarhus GF, 29.07.2026 19:00 el. LM - Lucyferek - 30-07-2026 Icek, no właśnie, obrona. W poprzednim sezonie tracilismy bramek na poziomie spadkowiczow. Z tym "lepszym" bramkarzem możemy policzyc czyste konta na ilu palcach? W Europie podobnie, dobrze się ogląda ofensywne mecze, ale brakowało wyrachowania, tego zabijania meczu Teraz odszedł Milic, mamy Yegbe, a dalej strzelają nam oprócz Cracovii wszyscy Nawet grające w 10 Aarchus, gdzie mamy fantastyczny wynik, przewagę zawodnika, dalej odwalamy manianę. Mamy jednego z najlepszych lewych obrońców, mamy zbierającego achy i ochy młodego stopera. Mamy drugiego z niezłym cv i posturą gladiatora, a na prawej dwóch doświadczonych ogranych zawodników. To gdzie jest problem? Dlaczego to my mamy w gaciach, gdy gramy z kimś poważnym, a jakieś Rzeszowy czy Gibraltary wychodzą na nas z zaciśniętymi zębami i ogniem w oczach? Pytania są retoryczne, każdy ma swoją odpowiedź. Rutkowski nie ogarnął 6, nie ogarnął 9, ale resztę pozycji utrzymał, moim zdaniem zrobił sporo, doczekał się w końcu uznania na trybunach zamiast bkuzgow i szydery. Dla odmiany co dostał trener Aarhus? Odejście 3 podstawowych zawodników, szpital jak dawniej u nas i jakieś drobne transfery na tle naszych. Nie, nie Rutkowski i nie Rząsa dali tym razem dupy, zobaczycie że zejdzie ołów z przygotowań to gra wróci. Więc powtórzę się, ten blamaż i stracona szansa na super przygodę idzie na konto sztabu. |