Forum WL
Lech Poznań - Pogoń Szczecin, 19.10.2025 14:45 - Wersja do druku

+- Forum WL (https://www.wiaralecha.pl/forum)
+-- Dział: Forum Kibiców Lecha Poznań (https://www.wiaralecha.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Lech Poznań (https://www.wiaralecha.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+---- Dział: Mecze Lecha Poznań (https://www.wiaralecha.pl/forum/forumdisplay.php?fid=15)
+---- Wątek: Lech Poznań - Pogoń Szczecin, 19.10.2025 14:45 (/showthread.php?tid=169)

Strony: 1 2 3 4 5

RE: Lech Poznań - Pogoń Szczecin, 19.10.2025 14:45 - Skorpion - 19-10-2025

Ja miałem wrażenie, że do pewnego momentu było szukanie kolegów na boisku ale po tym jak Palma zaczął walić aby trafić to zaczęła się samolubna gra. Byle samemu coś zrobić a nie drużynowo.

RE: Lech Poznań - Pogoń Szczecin, 19.10.2025 14:45 - Dyktator - 19-10-2025

A jeszcze mi się przypomniało, po naszej pierwszej bramce Pogoń cudem błyskawicznie nam nie wcisnęła, więc to rozprężenie przy stracie drugiej to nie przypadek.

RE: Lech Poznań - Pogoń Szczecin, 19.10.2025 14:45 - uncoolben - 19-10-2025

Oj, nie uspokoiła mnie wcale ta druga bramka, czułem smród cały czas...

Warto nadmienić - najlepszy mecz jak dotąd Rodrigueza. Myślałem, że się wygłupię, pisząc, ze wydaje mi się, że mimo asysty i słupka Jagiełło grał słabo, ale widze, że nie jestem jedyny. Gorszy jednak był moim zdaniem Douglas (z podstawy).

RE: Lech Poznań - Pogoń Szczecin, 19.10.2025 14:45 - strzelisty jupiter - 19-10-2025

W 41. minucie Ishak odpychany w polu karnym oburącz przez paprykarza.
3:13 skrótu Canal + Sport na YT

RE: Lech Poznań - Pogoń Szczecin, 19.10.2025 14:45 - raszko - 19-10-2025

Jeśli to był mecz "założycielski" Podsiadly i okaże się, że umie to przeboleje ten remis. Faktycznie taki plus względem poprzedniego sezonu, że po straconej bramce nie kończymy meczu. Ehh ale liczba pkt zdobytych na Bułgarskiej i liczba straconych goli to jest grube nieporozumienie.

RE: Lech Poznań - Pogoń Szczecin, 19.10.2025 14:45 - Sultan - 20-10-2025

(19-10-2025, 17:20)Gugus napisał(a): Kiedyś irytowała gra na dwie "szóstki" Muras i Karlstroem, dziś dwie "ósemki" Antek i Jagiełło. Najgorszy dziś Tofik, festiwal niedokładności. Najlepszy wiadome Palma. Rodriguez dziś coś pokazał, jest światełko w tunelu, że flopem nie będzie. Ten sezon w domu jest tragiczny, obrona na papierze wygląda świetnie bo w rzeczywistości jakiś flop co mecz musi być.

Trafna ocena i spore pretensje do sztabu. Nie możemy wychodzić ze środkiem Rodriguez, Jagiełło i Kozubal, jeden z nich musi być zastąpiony przez bardziej defensywnego gracza - czyli Oumę. 
Ta bramka na 2:2 to jest skandal w wykonaniu połowy drużyny, w tym dołożył też niestety Ouma, ale specjalne podziękowania dla Filipa i Antonio. Straszny kac.

Dzień dobry.

RE: Lech Poznań - Pogoń Szczecin, 19.10.2025 14:45 - uncoolben - 20-10-2025

...ale czasami musimy. Wiadomo było, że przez późny powrót z repry Ouma nie zagra w całym wymiarze.

Jest shitstorm o słowa Nielsa o traceniu zbyt wielu bramek - "bo mamy inną filozofię". Cóż, wszyscy mają tu trochę racji - krytycy słusznie zwracają uwagę, że nie można poświęcać defensywy kosztem ofensywy, dobry trener musi znaleźć balans. Z drugiej strony - dzięki takiej, a nie innej grze gra ofensywna Lecha zmieniła się na plus - autobusy mniej straszne, odwracanie wyniku itd. 
Moim zdaniem Niels jednak się zagalopował. Nawet jeżeli okoliczności obiektywnie zmuszają go do ryzykowniejszej gry (moja hipoteza: osłabienie defensywy przez pozbycie się Salamona była wymuszona kwestiami budżetowymi związanymi z inwestycją w Agnero i awaryjnymi transferami), nie powinien tak się tłumaczyć.

RE: Lech Poznań - Pogoń Szczecin, 19.10.2025 14:45 - Róża - 20-10-2025

No ale co on ma powiedzieć. Jest pod obstrzałem od grudnia zeszłego roku po chwilę obecną. Czy na przykład: Mrozek nie daje tyle, co w zeszłym sezonie lub: musimy kupić lepszych obrońców niż Douglas ze Skrzypczakiem razem wzięci albo: Jagiełło zawalił 2 bramy a Ouma nie pomógł  - będzie dobrym tłumaczeniem. A może: jestem bankowcem  i nie znam się na piłce  tylko fuksem i dzięki pomocy niebios wygrałem 2 razy ligę, więc nie pytajcie mnie o obronę - będzie lepszym wytłumaczeniem?

RE: Lech Poznań - Pogoń Szczecin, 19.10.2025 14:45 - Mosina - 20-10-2025

mam wrażenie że większość portali wyciąga stwierdzenie z kontekstu i wrzuca w sieć. z chwytliwą tezą w tytule, a potem już tylko teza jest powtarzana, bo nikt nie raczy posłuchać całej wypowiedzi:

„Jeśli skupilibyśmy się tylko na dostępie do swojej bramki, to ucierpiałaby nasza ofensywa. Mamy swoją filozofię i siłą rzeczy zostawiamy wiele przestrzeni za plecami. Musimy być lepsi w obronie, jednak dziś o wyniku zdecydowała skuteczność. Nie przypominam sobie parad naszego bramkarza czy słupków, dziś o wyniku zadecydowała skuteczność.”

„Nie potrafię racjonalnie wytłumaczyć, dlaczego nie wygrywamy w Poznaniu. Rok temu było na odwrót. Dziś nie powiem na ten temat nic mądrego, czasem o takich rzeczach decyduje przypadek. U siebie kreujemy wiele szans, jednak odsłaniamy się z tyłu, przez co jesteśmy narażeni na fazy przejściowe. Dziś straciliśmy 2 gole, ale mogliśmy zdobyć 6 bramek, a wtedy nikt nie mówiłby o braku wygranej.”

No i trudno się nie zgodzić - jakby wynik nie był sprawą ciągle otwartą, to bramka w 91 min nic by nie zmieniła. I nigdzie trener nie powiedział że tracenie bramek jest wpisane w filozofię, tylko że brakuje skuteczności z przodu a gra do przodu to filozofia Lecha - co chyba nam się podoba. A wczoraj jeszcze zabrakło trochę szczęścia, przy słupku czy spalonym.

RE: Lech Poznań - Pogoń Szczecin, 19.10.2025 14:45 - strzelisty jupiter - 20-10-2025

Nie da się wygrać mistrzostwa mając tak dziurawą obronę. Zobaczcie ile my w tym sezonie strzeliliśmy w Ekstraklasie, a ile straciliśmy. Taki bilans byłby do wytłumaczenia tylko w sytuacji, gdybyśmy w obu przegranych meczach wyłapali 6 czy 7:0. Nie jesteśmy w stanie strzelać co mecz minimum trzech bramek. A tyle mniej więcej trzeba, by z takim serem szwajcarskim z tyłu wygrywać.