![]() |
|
QUO Vadis NF? - Wersja do druku +- Forum WL (https://www.wiaralecha.pl/forum) +-- Dział: Forum Kibiców Lecha Poznań (https://www.wiaralecha.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Lech Poznań (https://www.wiaralecha.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3) +---- Dział: Quo Vadis? (https://www.wiaralecha.pl/forum/forumdisplay.php?fid=16) +---- Wątek: QUO Vadis NF? (/showthread.php?tid=103) |
RE: QUO Vadis NF? - rojber - 13-04-2026 (13-04-2026, 12:24)Sultan napisał(a): Pełna zgoda - dlatego "na tym etapie" nie skreślam przecież NF, przecież wiadomo, że dogra sezon do końca. Na to pytanie to już odpowiedziałeś trafnie wcześniej, defensywy w takim składzie raczej nie poprawią, skoro przez 3/4 sezonu tego nie zrobili. Obawiam się jednak, że żaden trener tej ekipy nie ogarnie. I nie mówię tu o tym, że należy tam wszystkich wymienić. Jednak przydałby się porządny LO i ŚO. Przy założeniu, że Gumny się ustabilizuje i przekona swoją dyspozycją trenerów. Na Pereire już bym chyba nie liczył, obawiam się, że swoje najlepsze lata ma za sobą. E: literówka. RE: QUO Vadis NF? - Kris - 13-04-2026 (13-04-2026, 11:36)strzelisty jupiter napisał(a): Nie wiem czy wyniki w pucharach były z grubsza w porządku, skoro przed zwolnieniem miał na koncie jeden punkt po dwóch rozegranych meczach w grupie Ligi Europejskiej. Nie pisząc już o zgliszczach w Ekstraklasie. Niels rodzimej ligi nigdy w ten sposób nie zaniedbał. Zgadza się, zremisował z miernymi Portugalczykami i przegrał na wyjeździe z mocnym Basel. Ale ja też odbijam piłeczkę: Niels w pierwszych dwóch meczach grupowych pokonał po dobrym meczu Rapid (wtedy jeszcze nie wiedzieliśmy, że ekstremalnie słaby Rapid, ale daję za to +) i przegrał na Gibraltarze. W dodatku Skorża w eliminacjach miał dwa awanse, jakby przegrał dwumecz z Sarajewem lub Videotonem to nie gralibyśmy w grupie, bo nie było trzeciego pucharu, a także "spadków" do gorszych rozgrywek po q1. Nielsowi wystarczyło odprawienie pierwszego rywala, potem regulamin rozgrywek dał nam LKE. Zdaję sobie sprawę, że robi się powoli dyskusja akademicka i pełna "gdybologia", ale wciąż nie mogę uciec od myśli w głowie, że tylko absurdalnie skrajne warunki punktowania w tym sezonie pozwalają nam na to, że jesteśmy liderami na tym etapie Ekstraklasy. Wczoraj @strzelisty napisałeś, żebyśmy "dali popracować". No przecież dokładnie to Niels dostał w tym tygodniu: osiem dni między meczami i poza Milicem, który pewnie zagrałby w podstawie, to cała reszta generalnie zdrowa i gotowa do pracy. W tym samym czasie nasz rywal grał mecz sezonu w czwartek, wypruł się strasznie, po PP mieli czas jedynie na regenerację i schematy na tablicach, a mimo to przez przynajmniej połowę meczu nie dali nam na sekundę zagrać naszej gry. I jasne: też chcę żeby NF poprowadził drużynę do końca tego sezonu i mało tego, na 99% nowy kontrakt zostanie mu zaproponowany przez Lecha, niezależnie od końcowych rozstrzygnięć. Są jednak pytania, na czele z opłakanym stanem defensywy przez cały sezon, na które Niels nie potrafi znaleźć odpowiedzi, a zwłaszcza w 2026 roku kiedy to w obronie gramy dobrze tylko wtedy, gdy stoimy bardzo nisko i gramy agresywnie. RE: QUO Vadis NF? - rojber - 28-04-2026 Rzekomo usługami Nielsa mogą być zainteresowane jakieś kluby z Bundesligi. Do tego dosyć enigmatyczna jego wypowiedź na temat swojej przyszłości w Lechu po meczu z Legią. Mam nadzieje, że Rutek nie będzie szczędzić kasy. RE: QUO Vadis NF? - strzelisty jupiter - 28-04-2026 Idę o zakład, że Niels nie będzie chciał tu zostać na trzeci sezon. Musimy szukać trenera. Skoro chciał odejść do reprezentacji jakiś czas temu i ponoć był zły, że go nie puściliśmy, teraz mając zapewne więcej ofert i koniec kontraktu, nie podpisze nowego. Musimy szukać trenera. RE: QUO Vadis NF? - Skorpion - 28-04-2026 Tak nie do końca. Tutaj już ma pozycję. Tam musiałby ją budować. Oceniać można go po ostatnim meczu. RE: QUO Vadis NF? - Róża - 28-04-2026 Poza tym perspektywa gry w LM musi być kusząca, zwłaszcza jak drużyna jest jego autorskim pomysłem. RE: QUO Vadis NF? - Kefas9494 - 28-04-2026 Ja uważam jak strzelisty. Nielsa będzie zatrzymać bardzo trudno. Pytanie jakie dostanie oferty. Jak z kadry to nie ma szans, że zostanie. Jak z innych klubów, to pytanie na jakich zasadach i skąd. A jakby miał zostać to na pewno będzie chciał sporo więcej wynagrodzenia (oczywiste), pewnie dodatkowego członka sztabu oprócz następcy Sindre (co też wydaje się oczywiste), więcej wpływu na budowanie drużyny + zapewnienie, że przedłużą Aliego i Palę, no i klauzulę, że w razie interesujących go ofert dostanie zielone światło na odejście. Niemniej, jak będzie mistrzostwo (odpukać) to kusząca na pewno byłaby ta liga mistrzów. RE: QUO Vadis NF? - Kleju - 28-04-2026 Pisałem już to w wątku dotyczącym ewentualnych transferów out. Z Nielsem może być podobnie. Jeśli będzie majster i rozstawienie do IV rundy LM, każdy z piłkarzy czy sam Niels będzie miał w głowie, że drzwi bram raju uchyliły się mocniej niż zazwyczaj, że będzie szansa na coś dużego. A LM rozpala każdego i szansa na nią będzie naszą dobrą kartą przetargową, również z transferami do klubu. Więc jesteśmy tutaj zależni od siebie tj. dopilnować mistrzostwa i liczyć, że sytuacja w innych ligach z dnia dzisiejszego utrzyma się do końca sezonu, bo na dzisiaj jest bardzo dobrze w kontekście rozstawienia. RE: QUO Vadis NF? - secret - 28-04-2026 Może po prostu wszyscy czekają czy mistrz będzie czy nie. RE: QUO Vadis NF? - rojber - 28-04-2026 Najprawdopodobniej tak właśnie jest. Zapewne czeka Rutek, Niels być może niektórzy piłkarze. |