![]() |
Puchar Polski - Wersja do druku +- Forum WL (https://www.wiaralecha.pl/forum) +-- Dział: Forum Kibiców Lecha Poznań (https://www.wiaralecha.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Sport (https://www.wiaralecha.pl/forum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Wątek: Puchar Polski (/showthread.php?tid=18) |
RE: Puchar Polski - Kleju - 28-02-2025 Nie ma czegoś takiego, że sędzia główny odmawia sobie podejścia do monitora czy sam mówi, że chce podejść. Sędzia główny ogląda powtórki, tylko i wyłącznie na zawołanie sędziego VAR na zasadzie "my tu widzimy to inaczej niż Ty, więc chodź to szybko zobacz". Nie ma wyboru, musi podejść. Od lat błędne jest twierdzenie że sędzia X czy sędzia Y to nie lubi VARu bo nie chodzi oglądać, albo, że sędzia Z to z kolei uwielbia VAR, bo sam sobie składa życzenia co chce obejrzeć. Nie, sędzia główny podchodzi tylko na wezwanie VAR, jeżeli jego decyzja boiskowa jest inna niż sugerowana decyzja VAR. Z tego powodu też słynne juz nawet od czasów Euro 2016, że Marciniak nie lubi VAR jest mitem, gdyż po prostu w wielu sytuacjach nie został przywołany, więc sam z siebie nie mógł podchodzić. Tu niestety jest ofiarą własnej marki, gdyż młodsi po prostu może mają do niego i jego boiskowych decyzji za duży respekt. Sam powtarzał w wielu wywiadach, że tłumaczy zawsze swoim VAROwcom, żeby go wołali, bo robią mu większą krzywdę nie wołając. Ale to tak abstrahując od głównego tematu. RE: Puchar Polski - Icek - 28-02-2025 No to Ci powiem, że teraz albo ja jestem w jakimś wielkim błędzie albo Ty. Czytałem wiele artykułów, które to opisywały. Ba, były nawet artykuły, które sugerowały wręcz, że sędziowie są karani za to, że nie korzystają z VAR'u. co oczywiście było bzdurą. https://eurosport.tvn24.pl/wszystkie-sporty/szymon-marciniak-tlumaczy-dlaczego-nie-skorzystal-z-var-u_vid1881364/video.shtml Słuchając od 04:03 też raczej wychodzi na to, że "czasami można było podejść". No i znalazłem coś takiego: " If the ‘check’ indicates a probable ‘clear and obvious error’ or ‘serious missed incident’, the VAR will communicate this information to the referee, who will then decide whether or not to initiate a ‘review’ Review The referee can initiate a ‘review’ for a potential ‘clear and obvious error’ or ‘serious missed incident’ when: the VAR (or another match official) recommends a ‘review’ the referee suspects that something serious has been ‘missed’" https://www.theifab.com/laws/latest/video-assistant-referee-var-protocol/#reviewable-match-changing-decisions-incidents Czy te trzy pogrubione fragmenty nie oznaczają tego, o czym pisałem, że dostaje od VAR zalecenie sprawdzenia, ponieważ jest prawdopodobny błąd, ale to on decyduje, czy zainicjować powtórkę, czy też nie, oraz że może sam zainicjować powtórkę, gdy sam podejrzewa, że taki błąd miał miejsce? Chętnie przeczytam źródła wersji, o których piszesz. Może coś się zmieniło, ale nawet jeśli tak, to ciężko mówić o mitach, jeśli wklejone przeze mnie protokoły funkcjonowały wcześniej. A tutaj fragment z oficjalnego pisma Piasta Gliwice do Komisji Ligi: " czy prawdą są pozyskane ze środowiska sędziowskiego informacje o tym, że podchodzenie przez sędziego do monitora VAR wiąże się z obniżeniem jego noty, co może skutkować wykluczeniem arbitra z obsady sędziowskiej na nadchodzące mecze?" Nie chce mi się ponownie oglądać dzisiejszego wywiadu w meczykach z Lasykiem i Marciniakiem. Oglądałem go rano i nie zwracałem na to uwagi, ale tam raczej też wychodziło ewidentnie, że Marciniak opisał Lasykowi sytuację i zasugerował, żeby sam obejrzał i ten na to przystał. Będę ogromnie zaskoczony, jeśli to faktycznie wszystko mity. RE: Puchar Polski - Mosina - 01-03-2025 No właśnie. Z tego wynika że może olać info od varu. W sumie to ma sens skoro jest pewny i już. Po sprawdzeniu na tv i tak to on podejmuje decyzje. Trochę to głupie i przy okazji, bardzo pasuje właśnie do osobowości Marciniaka. Ja pisałem bardziej o tym fragmencie że "clear and obvious" pan Szymon w wywiadzie mówił że to nie była jednoznaczna sytuacja do interpretacji. W takim razie dlaczego wołał Lasyka do monitora? Nie mógł mu powiedzieć "Ty sprawdź sobie bo zrobiłeś clear and obvious error" tylko "sprawdź. Dla mnie też niejasne ale lepiej odwolaj karnego bo to wazny mecz a do tego jeszcze Vinagre był faulowany ale tego Ci nie pokażemy bo się nie obronimy". Kabaret po prostu RE: Puchar Polski - Icek - 01-03-2025 Widziałem ten wywiad, jeżeli piszesz o meczykach. On tego nie powiedział w takim kontekście, że on nie był pewny, tylko to już było po parunastu minutach rozmów z dziennikarzami, gdzie padło "jesteście na świeczniku" itd. Powiedział to w takim kontekście, że ta sytuacja jest niejednoznaczna, ale miał na myśli, że dla ogółu publiki. Zauważ, żę jak tłumaczył swoje stanowisko, które potwierdził Lasyk, to tam nie było żadnych wątpliwości., w przeciwieństwie do sytuacji z ręka Shkurina, o czym za chwilę. Mówił to pewnie i ze szczegółami. Przeczytaj mojego pierwszego posta w tym temacie, jeszcze sprzed wywiadu - argumentacja była identyczna. To samo powiedział Lasyk. Odnośnie ręki Shkurina. W tym wywiadzie był screen, gdzie piłka jest "za ręką" Legionisty. I całe grono eksperckie na podstawie tego screena wydało opinie, że piłką uderzyła w rękę. Feddek nawet użył sformułowania "prawdopodobnie najlepszy sędzia na świecie" coś tam. Ogólnie, że jak można tego nie zauważyć. Marciniak odpowiedział coś w stylu "najprawdopodobniej najlepszy ekspert na świecie" i przeszedł do tego, że przecież z tego screena nie widać, czy piłka leży na ciele, czy przelatuje np. 30 cm równolegle od niej. A nieskromnie przypomnę, że po główce Pululu leciała właśnie równolegle w poprzek ciała Shkurina. Napiszę coś niepopularnego. Marciniak i Lasyk to dla mnie top topów naszych sędziów. Oni są zakładnikami swojej zajebistości. I wcale nie dziwię się temu, że ten pierwszy wziął "urlop na żądanie".... Tez wolałbym odpocząć po takim hejcie celebrycko-eksperckiej hołoty. Co nie oznacza, że nie popełniają gaf. Ale ten pierwszy sędziuje praktycznie tylko mecze ze świecznika, więc jakakolwiek kontrowersja, niekoniecznie błąd, ląduje z automatu na portalach... I słabe jest to. jak dla mnie, że u nas na forum panuje taka małostkowość w tym temacie. Ale to moje zdanie i nikomu nie odradzam jechanie "po celebrycie"... Jeszcze małe uzasadnienie, Zauważcie, jak wyglądają mecze "Marciniaka". Są płynne, mało fauli, mało przerw, goście się nie kładą, oczywiście z małymi wyjątkami, jak ostatnio Hernandez. Na ale chyba on ten pad zapamięta do końca życia. Oczywiście przypadek i nie ma to związku z jakością sędziowania.... RE: Puchar Polski - Mosina - 01-03-2025 Dzięki za analizę i inną perspektywę. Właśnie meczyków nie widziałem tylko Kołtonia który do tego wywiadu nawiązał i zrobił clue swojego wywodu RE: Puchar Polski - strzelisty jupiter - 02-03-2025 Obstawiam że stolyca pojedzie wtopić do Niepołomic. RE: Puchar Polski - Samurai - 02-03-2025 Puszcza - paprykarze ruch - legła Oj będzie widowisko w Chorzowie. RE: Puchar Polski - Mosina - 03-03-2025 Po tym jak się popisali w meczu z Wisła, myślę że nawet sędziowie nie będą musieli nic kombinować Już prędzej spodziewam się niespodzianki w Niepołomicach i autostradę dla L po tytuł w finale Ehh. Jak można zjebać kolejny pucharowy sezon RE: Puchar Polski - Skorpion - 03-03-2025 Wszystko jest zrobione pod Legię i jakikolwiek tytuł dla nich. No cóż. RE: Puchar Polski - rojber - 01-04-2025 Ciekawie robi się w tym PP w kontekście obecnej sytuacji w tabeli ekstraklasy. Śledzie walczą o swoje pierwsze trofeum a Legia być może walczy o przepustkę do gry w Europie. Patrząc na formę tych drugich to ten mecz w Chorzowie wcale może nie być spacerkiem. Pogoń pewnie swoje zrobi. |