![]() |
|
Lech Poznań - Górnik Zabrze, 16.07.2026 19:00 SPP - Wersja do druku +- Forum WL (https://www.wiaralecha.pl/forum) +-- Dział: Forum Kibiców Lecha Poznań (https://www.wiaralecha.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Lech Poznań (https://www.wiaralecha.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3) +---- Dział: Mecze Lecha Poznań (https://www.wiaralecha.pl/forum/forumdisplay.php?fid=15) +---- Wątek: Lech Poznań - Górnik Zabrze, 16.07.2026 19:00 SPP (/showthread.php?tid=235) |
RE: Lech Poznań - Górnik Zabrze, 16.07.2026 19:00 SPP - lolas - 16-07-2026 Lis w drugiej połowie wybronił strzał, który już wcześniej powiedziałem..... "ale zajebał" ale to co mi się rzuciło w 1 połowie - 2 mocne strzały wybił przed siebie a to może może mieć katastrofalne skutki kiedyś. Oby to nie było jego manierą. Nasz nowy Murzyn w obronie - aż się japa cieszyła jak się odbijali Górnicy od niego jak od ściany. Pociecha z niego będzie. Ogólnie coby nie mówić fajne meczycho dla oka. Cieszy wygrana i ja jakoś jestem spokojny przed Duńczykami. To będzie nasz sezon!
RE: Lech Poznań - Górnik Zabrze, 16.07.2026 19:00 SPP - rojber - 17-07-2026 Najważniejsze to co w siatce i w gablocie. Zwycięzców się nie sądzi ale niektórzy to mają jeszcze wiele do poprawy. Przede wszystkim to Palma, narazie taki wczesno wiosenny. Joel tak samo, tutaj na Aarhus to bym widział Gumnego. No i Murawski, tutaj spodziewałem się najwięcej a zagrał bardzo przeciętne zawody. Ogólnie co rzuciło się w oczy to odskakująca piłka przy przyjęciu, co generowało wiele strat. Zakładam, że to efekt przygotowań we Wronkach i z każdym dniem będzie lepiej. Podsumowując obawiam się, że taka gra jak wczoraj na Aarhus może nie starczyć. Do meczu jest kilka dni a NF ma duży materiał do omówienia z chłopakami, niech ten czas wykorzystają w 110%. RE: Lech Poznań - Górnik Zabrze, 16.07.2026 19:00 SPP - Lucyferek - 17-07-2026 Nie wiem, mi się podobało. Nie pamiętam kiedy w pierwszym meczu sezonu widziałem nas tak wybieganych, zazwyczaj skutki przygotowań przedsezonowych wychodziły uszami i widoczny zewsząd był ołów w nogach. Wczoraj nie widziałem tego. Na minus demony z ostatniego sezonu, bramka do pokazywania juniorom na orliku, jak nie rozgrywać stałych fragmentów. Drugi minus to Palma, wg mnie obok meczu, myśłałem że wczesniejsze jego zgaśnięcie to efekt zimy, ale wczoraj do zimy było daleko. Oby to tylko chwilowe, bo jest nam potrzebny Pan Palma, zwłaszcza w obliczu braku Alego. Lis piąstkowanie do środka i może się to zemścić, ale widzę w nim potencjał na kota w bramce. Yegbe - pierwszy jego mecz, w formacji która wymaga zgrania i zrozumienia, a wy chcielibyście żeby cześcił jak Puyol? Jak na debiut to było dobrze, zrozumie się z kolegami to da nam dużo więcej spokoju z tyłu niż Milic. Poza tym podobały mi się te krótkie prostopadłe podania i duża ruchliwość, z przodu Walemark fajnie, potrzebny jak wyżej pisałem Palma w formie z drugiej strony. I Agnero..... Skorpion, co powiesz? Bo wg mnie to ktoś chłopaka podmienił po sezonie, co za dzik. Przebłyski miał już wiosną, ale po wczoraj jak nie spuści z tonu to będzie pociecha. RE: Lech Poznań - Górnik Zabrze, 16.07.2026 19:00 SPP - uncoolben - 17-07-2026 Na marginesie - taki Chłań to jest moim zdaniem tzw "poziom Lecha", kontrakt do 06.2027, miałbym go w kajeciku, bo niby skrzydła mamy najsilniejsze w nowożytnej historii, ale nie wiadomo kto odejdzie po sezonie, w którym zdobędziemy 3-go z rzędu majstra i dojdziemy do półfinału Ligi Europy. RE: Lech Poznań - Górnik Zabrze, 16.07.2026 19:00 SPP - kanar1986 - 17-07-2026 Poszliśmy w kierunku zupełnie innych przygotowań do sezonu jak zawsze. Zobaczymy jak to się przełoży na pierwszy mikrocykl do prawie miesięcznej przerwy na reprezentacje w w drugiej połowie września. Wyglądaliśmy dobrze, przynajmniej na tle Górnika. Luz w ataku, szybkość, "luz" w obronie niestety też całkiem spory. Na duży plus Murawski. Psioczyłem na gościa ale widać jak jest niezbędny w tej układance. Kozubal zyskuje przy nim, zespół zyskuje. Dużo zdrówka dla Murasia. Za bardzo nie ma do czego sie przyczepić. Czekamy na wtorek. RE: Lech Poznań - Górnik Zabrze, 16.07.2026 19:00 SPP - Skorpion - 17-07-2026 Chciałem zwrócić uwagę, że bramkarz Górnika to taki wesoły zawodnik. Widać, że poziom nie ten. RE: Lech Poznań - Górnik Zabrze, 16.07.2026 19:00 SPP - hif - 17-07-2026 Fajny mecz, pozytywne zwycięstwo. Szkoda, że czwartej bramki nie uznano, bo ładna akcja to była, no i Agnero by zaczął sezon z bramą. Jakoś podskórnie miałem przeczucie, że on odpali, no i wczoraj mieliśmy dobry zwiastun tego, co może nastąpić. Choć widać jeszcze po nim, że dynamika jeszcze na poziomie "pre season". Yegbe był dla mnie niewiadomą, a wygląda na dobrego przecinaka. Fajnie stara się w obronie dyrygować, nawet przy straconej bramce jak leciał za Urbańskim to z ręką na bok dla reszty, że mają gonić pozostałych. Ma siłę, ma szybkość no i przede wszystkim - ma bardzo fajne podanie. Mocne, szybkie. Bardzo obiecujący start. No i morda się cieszyła, jak z tacką i flagą pobiegł pod Kocioł. Oby tak dalej. Lis też dobrze wypadł, te wybicia na bok w pole wziąłbym na karb tego, że przy co najmniej jednym strzale był zasłonięty. Generalnie uważam, że w obronie największym zapalnikiem jest Pereira. Jego niecelne wybicia, brak podejścia do skrzydłowych, krycie na radar już nie są maskowane przez grę z przodu, trzeba szukać powoli nowego PO. Na Duńczyków przetestowałbym Gumę. Nie jestem też niestety pewien, czy Murawski będzie wystarczająco dobry na pierwszy skład. Szóstki potrzebujemy moim zdaniem bez dwóch zdań. Antek to jest kot, wreszcie nie musi marnować potencjału na szóstce. Palma chciał aż za bardzo, kluczowe podanie i tak zrobił, choć generalnie mu nie szło. Tak jak napisałem na początku, fajny mecz. A właśnie - czy dzisiaj mieliśmy premierę półautomatycznego VAR? Bo jakoś sprawdzanie tych wszystkich sytuacji szło bardzo szybko. RE: Lech Poznań - Górnik Zabrze, 16.07.2026 19:00 SPP - Stara Gwardia - 17-07-2026 Gdyby to bym normalny mecz ligowy to Murawski by wyleciał z boiska za faul na tym ukraińcu czerwona jak nic a byl to początek meczu.
RE: Lech Poznań - Górnik Zabrze, 16.07.2026 19:00 SPP - dst95 - 17-07-2026 Jeszcze kilka słów z mojej strony po przemyśleniu kilku tematów / kilka myśli, które później wpadły do głowy: - bramka dla Górnika: https://youtu.be/KskkNvj9KVo?si=NJGFjiT9j-WcqGV2 - polecam cały czas patrzeć na Yegbe - skąd zaczynał sprint, że już w czasie biegu dyrygował linią obrony, gdyby Urbański zdecydował się na podanie 2 sekundy później, prawdopodobnie zaliczyłby wybicie wślizgiem Yegbe i zamiast tej lekkiej krytyki, która pojawia się w mediach lub u głupiomądrego Kupisza ten filmik byłby mini-viralem na X i zachwytom nie byłoby końca ![]() - po obejrzeniu tej bramki, biorąc pod uwagę głębię składu, którą mamy, podziękowałbym zarówno Pereirze (już to mówiłem akurat) oraz Rodriguezowi w meczu z Aarhus - tak dla ostudzenia głowy. Nie mamy prawa tracić takich bramek. Obaj juniorskie błędy, Pereira pięknie piłeczkę przepuścił między nogami, dla mnie to świetny piłkarz, ale obrońca wyłącznie z nazwy. Zachowania Rodrigueza nie umiem wręcz skomentować, amatorka. - Inna sprawa jest taka, że mamy wynik 0-0 w ekskluzywnym sparingu, sam początek meczu, nie trzeba ryzykować, a przy rożnym jedynym w asekuracji na wypadek takich sytuacji, jak ta, która tu zaistniała, jest Pereira. Do przemyślenia dla sztabu, czy nie powinno być co najmniej dwóch - przy takim małym wzroście, po co koniecznie Murawski w polu karnym? Nie lepiej, gdyby asekurował razem z Pereirą? - jeszcze raz Yegbe ta kontra to niesamowity pokaz sprintu naszych piłkarzy - warto sobie porównać, kto z jakiego miejsca boiska zaczynał, i w jakim tempie biegł, Yegbe jest np. dużo, dużo szybszy niż Gurgul czy Rodriguez ,- jeszcze jeszcze raz Yegbe. Mnie ten piłkarz zachwycił. Po pierwsze piłka przy nodze mu nie przeszkadza, widać to było dobrze na rozgrzewce, jak ćwiczył passy 25-30 metrów które były praktycznie idealnie w tempo. Dobrze było widać z trybun, jak zajebiście silny to piłkarz. Przyklejał się do obrońcy i nie dawał przejść, po prostu, jak nie dał rady wygrać pojedynku to inteligentnie faulował tak, że nie był moim zdaniem nawet blisko kartki. Naprawdę super piłkarz, zobaczycie. Ekstraklasę powinien zjeść na śniadanie. Jak dla mnie to jest koniec tracenia masy bramek z jakimś ligowym dżemikiem typu Cracovia. Widać tylko, że będzie miał pewien problem w grze 1:1 z bardzo dynamicznymi skrzydłowymi/napastnikami, ale może nad tym jakoś popracują. - słabsze drużyny w Ekstraklasie będą miały z nami gigantyczny problem. Przy wznowieniu od bramki super pressujemy rywali i pewnie będą z tego bramki, a przy długich wznowieniach - życzę powodzenia. Terry chodził na główki po długich wznowieniach Schulze nawet w okolice linii środkowej i moim zdaniem nie przegrał ani jednej. Gra z nami będzie bardzo frustrująca, Milić nie był aż takim kotem przy grze głową, choć zły też nie był, - jesteśmy niesamowicie wybiegani, uważam, że widać to dopiero na żywo. Niesamowicie mocno pressujemy jako cała drużyna. Górnik miał w kilka ataków pozycyjnych takich jeszcze nie do końca statycznych, chwilę po fazie przejściowej, dopiero zawiązywanych, a drużyna już starała się pressować i przejąć inicjatywę, Niels w każdej takiej sytuacji machał ręką w kierunku bramki rywali, czyli postrzegam to tak, że ich do tego pressingu zachęca. Wygląda to dość europejsko, nie stoimy jak frajernia w niskiej obronie, tylko ostro pressujemy, - Palma był beznadziejny wczoraj. Masa nieudanych dryblingów, niewiele strzałów (kojarzę chyba tylko jeden z drugiej połowy i to totalnie beznadziejny), wiele razy się wahał i za długo czekał z decyzją, na razie raczej jest pod formą, ale to piłkarz tej klasy, że w każdym meczu można spodziewać się tego, że odpali i będzie najlepszy na boisku, - jak Antek zagra jeszcze 2-3 takie mecze, najlepiej w Europie, to również w jego przypadku rozmowy będą rozpoczynały się od kwoty 8-10 mln EUR, nie mam co do tego wątpliwości - marzę o to, żeby pograł u nas do okna zimowego, ale szanse pewnie znikome. Wielka odpowiedzialność, pokazywania się do gry, ciągnięcie do przodu, coś pięknego. W długich włosach i opasce na czole wygląda jak jakiś Modrić albo inny genialny środkowy pomocnik ,- super, że udało się bez kontuzji. Górnik już ma wąską ławkę, a tu Kubicki im połamał łapę, trochę powinno dać nam to do myślenia - co będzie, jak (odpukać.......) połamie się nam Kozubal albo Muraś? Lis raz wyszedł w pole i zderzył się w drugiej połowie z kimś z Górnika (nie pamiętam z kim) tak bardzo, że było bardzo wyraźnie to słychać na trybunach, a siedziałem daleko od bramki, tak więc naprawdę fart, że nic się nie stało, - jeśli ktoś da 8-10m EUR za Gurgula, to ja bym się nie zastanawiał. Dla mnie to nie jest wielki, generacyjny talent, choć oczywiście niezły piłkarz z jakimś potencjałem. Dla mnie robi swoje, ale nic więcej. O ile odejście Kozubala i Mońki będzie niesamowitą, trudną do zastąpienia wyrwą, tak uważam, że za połowę tej kwoty (4-5m EUR) jesteśmy w stanie znaleźć piłkarza w wieku 25-28 lat o klasę lepszego, niż Gurgul i istotnie wzmocnić drużynę. Ostatecznie mój skład na Aarhus wyglądałby tak: Lis Gumny - Mońka - Yegbe - Gurgul Murawski - Kozubal Walemark - Palma - Bengtsson Ishak Obawiam się niestety, że życzeniowy i że Palma zagra na boku, a rozpocznie Rodriguez na 10. Dla mnie to będzie błąd i Pablo zaczynam powoli traktować jako piłkarza fajnego, ale niestety nieodpowiedzialnego. Do nastawienia defensywnego, a tak powinniśmy wyjść na Aarhus w pierwszym meczu, on się nie bardzo nadaje, choć muszę oddać, że pressuje przyzwoicie. Jeszcze parę słów o Górniku: - Khlan to genialny piłkarz, widziałbym go u nas, jeśli nie u nas, to na pewno będzie transfer do dobrego, zagranicznego klubu, - poza wspomnianym Khlanem i Urbańskim (widać, że ma papiery na granie) nie widziałem w tej drużynie ŻADNEJ jakości, byłem naprawdę bardzo zdziwiony jak słabi są. Niestety (bo mam jakiś sentyment do tej drużyny, zresztą super zachowania ich kibiców, pełna kulturka) na ten moment jest to poziom 8-10 Ekstraklasy jak się nie wzmocnią, zresztą widać to trochę było po załamanym Gaspariku na konferencji - on ma tego świadomość, - Fenerbahce niestety zrobi z Górnika totalną mielonkę, aż boję się, jak ten dwumecz będzie wyglądał, - Janza to faworyt na jednego z najbardziej wkurwiających piłkarzy Ekstraklasy - po prostu totalny pajac. And last but not least: - nowe stroje okolicznościowe są po prostu piękne, nie widać w TV jak bardzo, nie byłem przekonany, ale już zdecydowałem, że sobie kupię. Totalny top. RE: Lech Poznań - Górnik Zabrze, 16.07.2026 19:00 SPP - Icek - 17-07-2026 Największe plusy to Antek, Yegbe, Mońka, Gurgul, Walemark, Ishak i Agnero. Ciekawy jestem, jak na dłuższym odcinku będzie się prezentował Antek po przesunięciu wyżej. Yegbe - Prekop podobno chce wracać na ławkę w Pradze po wczorajszym. Pewnie były jakieś niedociągnięcia, ale jeżeli będzie to tego typu grajek, jakiego widzę po wczorajszym, to jakościowo będziemy mieli całkiem spory skok jakościowy na tej pozycji. Obym się nie mylił, ale będzie z niego niezły pener... |