Forum WL
Kwal. LM (Rewanż): Crvena Zvezda - Lech Poznań, 12.08.2025 21:00 - Wersja do druku

+- Forum WL (https://www.wiaralecha.pl/forum)
+-- Dział: Forum Kibiców Lecha Poznań (https://www.wiaralecha.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Lech Poznań (https://www.wiaralecha.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+---- Dział: Mecze Lecha Poznań (https://www.wiaralecha.pl/forum/forumdisplay.php?fid=15)
+---- Wątek: Kwal. LM (Rewanż): Crvena Zvezda - Lech Poznań, 12.08.2025 21:00 (/showthread.php?tid=147)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

RE: Kwal. LM (Rewanż): Crvena Zvezda - Lech Poznań, 12.08.2025 21:00 - Mosina - 13-08-2025

https://www.youtube.com/watch?v=9SQ6G9c50dE&t=1858s
Grzegorz Mielcarski chyba jako jedyny z wszystkich "ekspertów" wieszających na nas psy za ten dwumecz, docenił zawodników i trenera. może warto posłuchać bo daje jakiś tam głos w naszej dyskusji. Szczególnie że nie jest on naszym dyżurnym obrońcą w mediach

RE: Kwal. LM (Rewanż): Crvena Zvezda - Lech Poznań, 12.08.2025 21:00 - Icek - 13-08-2025

Przecież napisałem, że Slovan jest PRZYKŁADEM, więc o jakim dowodzie i na co piszesz?:-)  Głównym założeniem ww posta było przedstawienie ich obecnej sytuacji w kontrze do hipotetycznej sytuacji, w której w zeszłym roku odpuszczają awans do LM czy też LE, aby nabijać ranking w LKE, co poniektórzy  tutaj sugerowali nam. Gdyby to zrobili, to nie mieliby LM ani wtedy, ani dzisiaj. Ot, cała historia.

"Dowód" na to, że ranking wcale nie ma takiego znaczenia, podałem niedawno, gdzie wziąłem szanse na awans do LM, z uwzględnieniem rozstawień, ale w IV rundzie, gdzie przedstawiłem moje stanowisko, że traci on bardzo dużo na znaczeniu,, biorąc pod uwagę potencjalne rozstawienia w IV rundzie obecnego sezonu oraz to, że ww III rundzie przejmowane są współczynniki. Nie stwierdziłem różnicy w prawdopodobieństwie trafienia na jakościowo lepszą drużynę, bez względu na to, czy w IV rundzie jesteśmy rozstawieni, czy też nie.

Ty natomiast robisz dowód, jakoby ranking miał znaczenie, biorąc pod uwagę to, że polski klub tylko raz pokonał wyżej rozstawiony klub. To ja Ci dam jeszcze mocniejszy dowód. Kluby z Gibraltaru ani razu nie pokonały w eLM wyżej rozstawionego klubu:, wiec ranking ma jedyne i niepodważalne znaczenie:-)  PRZYKŁAD, nie dowód, który podałeś, jest DOWODEM na to, że polskie kluby są po prostu słabe. Jak może być inaczej, skoro nie możesz stwierdzić, ile polskich klubów awansowało, będąc rozstawionym, bo rozstawione nie były? Mówimy oczywiście o minimum 3. rundzie. 

W IV rundzie są już tak wyrównane kluby, że moim zdaniem ranking traci na znaczeniu; Absolutnie się jednak nie upieram, a już na pewno nie stwierdzę, ile tego znaczenia traci. Jak chcesz przedstawić faktyczny dowód, to weź np ostatnie 5-10 lat i sprawdź, jaki był udział drużyn rozstawionych i nierozstawionych, które awansowały z IV rudny eLM do fazy grupowej, czy też ligowej.  Chociaż nie mam pewności, czy to wyglądało tak samo przed wprowadzeniem fazy ligowej w miejsce grupowej.  Sam jestem ciekaw wyniku.

RE: Kwal. LM (Rewanż): Crvena Zvezda - Lech Poznań, 12.08.2025 21:00 - Mosina - 13-08-2025

czysto hipotetycznie, nie wiem czy dobrze myślę. a dokładnie jak to jest z przejmowaniem rozstawienia? bo może lepiej nie być rozstawionym, wygrać swój mecz wcześniej (np w 2 rundzie), i nie wpadać na (teoretycznie) silniejszego przeciwnika w 3 i 4 rundzie. Czy to tak nie działa? Oczywiście jest ryzyko że przegra się wcześnie i trzeba będzie się bić o LKE do końca tak jak my 3 lata temu, ale mówię tylko w perspektywie chęci awansu do LM

i taki news jeszcze: Po meczu w Belgradzie na kilka fur Lecha Poznań i zgód wysypało się około 200 kibiców Delije (Crvena Zvezda) ze sprzętem.
to tak w kwestii względnie bez incydentowego przyjęcia Crveny w Poznaniu, dyskusji i zasadności wieszania czegokolwiek u nas na trybunie, itd

RE: Kwal. LM (Rewanż): Crvena Zvezda - Lech Poznań, 12.08.2025 21:00 - galis - 13-08-2025

@icek "Oni byli w 2. i 3. rundzie rozstawieni, czyli mieli to, co niby nam ma pomóc w awansie do tej LM. A jednak odpadli"
Konkretnie odnosiłem się do tej części Twojego wywodu, że ranking "niby" pomaga. On naprawdę pomaga czego dałem przykłady. Legia zagrała w LM właśnie dzięki rankingowi który pozwalał mieć jej szczęście w losowaniach.
Podobna sytuacja z rankingiem w IV rundzie. On nie ma większego znaczenia dla Basel czy Qarabagu, dla Kajratu będzie miał już kolosalne znaczenie bo drugi raz ta sztuka się już pewnie nie uda. Generalnie by stwierdzić praktyczne znaczenie rankingu dla awansu do LM to trzeba by przeanalizować która Druzyna zagrała tam pokonując silniejszego rankingowo przeciwnika już w trzeciej rundzie bo analiza samej czwartej zafałszuje obraz

RE: Kwal. LM (Rewanż): Crvena Zvezda - Lech Poznań, 12.08.2025 21:00 - Icek - 13-08-2025

Chodzi o to, że losowania  2, 3 i 4 rundy są przeprowadzane przed  rozgrywaniem rund wcześniejszych. Grając z Beidabikiem, wiedzieliśmy, że wygrywając, trafiamy na Crvenę, ponieważ losowanie było przed tymi meczami. Podobnie wiadomo było, że zwycięzca z  pary Crevana/Lech zagra z Pafos albo Dynamem.

W losowaniu 3 rundy był brany pod uwagę nasz współczynnik, ponieważ był wyższy. W losowaniu IV rundy, już Crveny. Więc w przypadku wygranej Islandczyków lub naszej z Crveną trafialiśmy na teoretycznie słabsze drużyny tzn nierozstawione, niż wynikałoby to z naszego współczynnika. Potocznie mówi się na to "przejęcie" współczynnika, ponieważ w IV rundzie możemy czuć się jak ze współczynnikiem Crveny.

Na pewno nie ma czegoś takiego, że może lepiej być nierozstawionym, a już na pewnie nie w 2. rundzie i w kontekście samego awansu do LM, ponieważ można sobie narobić kuku już w 2 rundzie i trafić na całkiem fajną ekipkę, a wygrywając w tej rundzie jako nierozstawiony, przejmujesz współczynnik tylko na 3 . rundę. W IV jest już wtedy na  bank drużyna rozstawiona i teoretycznie silniejsza, i jak dla mnie słowo teoretycznie ma w tym wypadku bardzo mocne znaczenie.

Brak rozstawienia Ci w niczym nie pomoże, jeśli chodzi o szanse na awans do fazy ligowej LM. To na 100%.

@galis. 

Legia jest jakimś przykładem, a nie dowodem, w dodatku to było dawno temu. Inne ścieżki.  Obecnie nie ma już tak słabych drużyn w IV rundzie eLM. I tamta Legia to była przecież jedna z najsilniejszych ekip w naszej lidze ostatnich kilkunastu lat. Bez dwóch zdań, a i tak męczyła się niemiłosiernie z frajerami, bo nie mieli formy na początku sezonu za Hasiego i brakło niewiele, żeby ten ranking mogła sobie w tyłek wsadzić.  

Przecież możesz zrobić analizę drużyn, które awansowały do fazy ligowej czy grupowej, z podziałem na te, które było rozstawione i nierozstawione w 3. rundzie i w 4. rundzie. Będzie więcej danych do wyciągania wniosków. Tyle tylko, że ja w swoim wywodzie kilka dni temu nie "dowodziłem" tego, czy ranking ogólnie ułatwia życie, czy też nie, tylko o jego bezpośrednim przełożeniu na szanse i znaczenie dla samego AWANSU do LM i było to w kontrze do głosów, że może by tak nabić punktów w LKE. A żeby awansować, musisz przejść IV rundę, a tam, bez względu na to, czy jesteś rozstawiony czy też nie, masz te same szanse na trafienie drużyny z wyższej, moim subiektywnym zdaniem, półki. 

Nie neguję przecież tego, że ranking pomaga w przechodzeniu wcześniejszych rund i przez to ma jakiś tam wpływ na szanse awansu do fazy ligowej LM. Tutaj jednak ma to bardziej przełożenie na awans do fazy grupowej LKE, jak w naszym obecnym sezonie, czy też do fazy ligowej LE, gdybyśmy byli rozstawienie w 3. rundzie eLM. 

Może siądę i faktycznie zrobię takie porównanie z ostatnich lat. Ale to na pewno nie wcześniej, niż po długim weekendzie.

RE: Kwal. LM (Rewanż): Crvena Zvezda - Lech Poznań, 12.08.2025 21:00 - Antonio - 13-08-2025

W zasadzie to nie ma żadnego przejmowania współczynników. Po prostu losowanie jest przed meczami i brany jest ten wyższy współczynnik z pary a w przypadku losowania przegranych brany jest współczynnik ten gorszy i tak np.
przed meczem Q3 eLM losowano pary Q4 eLM i eLE. Wszystko więc zależy od tego kogo eliminujesz.
Jak w Q2 wpadniesz na Kopenhagę i ją jebniesz to w Q3 grasz z nierozstawionym. W Q4 z kolei grasz na wyższym współczynniku z pary więc nie jesteś rozstawiony.

ok - czyli nie ma przejęcia rozstawienia a jeśli już to tylko na następną rundę. ewentualnie (czysto teoretycznie), w 3 i 4 rundzie "czekają" mocniejsze ekipy jak grające w 2 (nawet te rozstawione), więc tutaj można szukać szansy żeby w 3 nie trafić kogoś mocnego.

RE: Kwal. LM (Rewanż): Crvena Zvezda - Lech Poznań, 12.08.2025 21:00 - galis - 13-08-2025

W ostatniej dekadzie dwa razy w LM zagrał zespół który w III rundzie pokonał drużynę z wyższym rankingiem, Hajfa 2022 rok (w III Apollon a w IV Czerwoną Gwiazdę) i Ferencvaros w 2020 (w III Dynamo Zagrzeb - jeden mecz a w IV Molde)
Podsumowując, przez 10 ostatnich lat dwa razy w LM zagrała Druzyna którą do III rundy przystępowała z gorszym współczynnikiem. Kilkuprocentowa szansa ale jednak można.
Edit. Literówka