Forum WL
Lech Poznań – Legia Warszawa, 26.04.2026 17:30 - Wersja do druku

+- Forum WL (https://www.wiaralecha.pl/forum)
+-- Dział: Forum Kibiców Lecha Poznań (https://www.wiaralecha.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Lech Poznań (https://www.wiaralecha.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+---- Dział: Mecze Lecha Poznań (https://www.wiaralecha.pl/forum/forumdisplay.php?fid=15)
+---- Wątek: Lech Poznań – Legia Warszawa, 26.04.2026 17:30 (/showthread.php?tid=219)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Lech Poznań – Legia Warszawa, 26.04.2026 17:30 - Kefas9494 - 20-04-2026

Pierwszy z pięciu "finałów" tego sezonu. Kolejorz ma wszystko w swoich dłoniach - nie ma co tego psuć i należy u siebie zagrać tak jak potrafią nasi magicy w ataku, dołożyć pewność w obronie i Legia powinna zostać w niedzielę odprawiona z kwitkiem. 

Według medialnych doniesień od wtorku w pełnym treningu będzie zarówno Plamen jak i Mrozek, także w bramce nie powinno być alpejskich kombinacji. Mrozek powinien dać pewność i pewnie jak będzie mógł to wróci, ale myślę, że ostatnie spotkanie naszego Bułgara pozytywnie naładowało i w razie czego również da radę. 

Milić teoretycznie ma również trenować już z zespołem, no ale wiadomo jak to jest. Mimo wszystko przydałby się, bo jednak Legia ma w ataku "dwie wieże", więc pytanie jak Guma w takich pojedynkach by wyglądał. Niemniej, niezależnie od powrotu Milicia, ja w obronie dałbym właśnie Roberta. Jak nie na środku z konieczności, to na jego nominalnej prawej stronie. Joel okej, dokłada w rozegraniu, ale w meczu z Legią widziałbym jednak Roberta jako tego pewniejszego w obronie. 

Nie zagra Pablo - mega strata. Zastąpi go jednak Filip, który przyzwyczaił nas, że poniżej pewnego poziomu nie schodzi, chociaż w destrukcji jest gorszy niż Rodriguez. Na szósteczce oczywiście niezastąpiony Antek.

Idąc wyżej, patrząc na popisy Walemarka, jako członek stowarzyszenia kolegi Sułtana, na kierownicy widzę Palmę, na prawej Aliego, a na lewej stronie wypoczętego i naładowanego jak Jay Jay Okocha - Leo Bengtssona. Na finalizacji Papa - ojca się nie wybiera i nikt go nie będzie uczył jak dzieci robić, ale miejmy nadzieję, że tym razem nie obsika deski i jednak z celnością nie będzie problemu. 

I na koniec - ten mecz trzeba wygrać, żeby zyskać trochę spokoju. Są w stanie to zrobić, szczególnie z taką siłą ofensywną. Nie odjebać niczego z tyłu i powinno byc dobrze.

RE: Lech Poznań – Legia Warszawa, 26.04.2026 17:30 - Skorpion - 21-04-2026

Papszun pewnie znowu wymyśli jakaś pseudo taktykę na Nas. Robić swoje i wygrać!

RE: Lech Poznań – Legia Warszawa, 26.04.2026 17:30 - toni_ananas - 21-04-2026

Znając tą papszunową "modę" na leżącego bramkarza, gdy drużynie nie idzie, Podest powinien być gotowy z okrzykami "Wstawaj, wstawaj chuju nie udawaj" czy "wstałeś, wstałeś, chuju udawałeś"

RE: Lech Poznań – Legia Warszawa, 26.04.2026 17:30 - Antonio - 21-04-2026

Jakby nie patrzeć to ostatni mecz Frederiksena z Papuszynem gdy grano 11 na 11 wyglądał jak pojedynek gołej dupy z batem więc trzeba mieć nadzieję, że teraz nikomu nie odetnie prądu.

RE: Lech Poznań – Legia Warszawa, 26.04.2026 17:30 - Radziu98 - 21-04-2026

Bez zbędnych kombinacji w składzie Filip za Pablo i zostawiłbym Plamena w bramce. Reszta bez zmian.

RE: Lech Poznań – Legia Warszawa, 26.04.2026 17:30 - Mosina - 21-04-2026

też bym Bułgara zostawił - ale to się pewnie nie zdarzy.
dziwny mecz jak na ostatnie lata, L nie zagraża nam w tabeli, co nie zmienia faktu że role się odwróciły - były kiedyś takie sezony że nam wygrana z Legią "ratowała" sezon, teraz ich spina będzie olbrzymia. Ciekawe czy Papszun będzie wychodził tak wysoko jak w ostatnich meczach czy raczej się cofną, musimy zagrać mądrze od tyłu - bez zbędnego ryzyka i głupich strat. Nie ukrywam - mam ciary przed tym meczem...

RE: Lech Poznań – Legia Warszawa, 26.04.2026 17:30 - Kefas9494 - 21-04-2026

W mojej ocenie na pewno będą stawiali wysoki pressing. GKS Katowice pokazał jak to zręcznie zrobić. Dodatkowo oddadzą nam piłkę i potem w drugiej fazie (gdy przejdziemy pressing) będą stawiali autobus. Nastawią się, co oczywiste, na sfg gdyż wychodzi im to całkiem nieźle, dodatkowo będą mieli na pewno przewagę wzrostu. Najważniejszy będzie wygranie środka pola, pytanie jak sprawdzi się Filip i Antek. Trzeba liczyć na błysk czy to Palmy czy Aliego i skuteczność Ishaka. Wiecie, Legia ostatecznie nic wielkiego nie gra, ale faktycznie ta defensywa jest solidna, więc pytanie czy uda nam się coś wcisnąć.

RE: Lech Poznań – Legia Warszawa, 26.04.2026 17:30 - rojber - 21-04-2026

Na pewno będzie to odpowiedni moment na przerwanie passy meczów bez porażki ekipy z Warszawy Wink

RE: Lech Poznań – Legia Warszawa, 26.04.2026 17:30 - Sultan - 21-04-2026

Dobrze kolega @Kefas9494, honorowy członek mojego stowarzyszenia, prawi o tym meczu.

Korekta składu jest jednak względem Twojej propozycji konieczna. Otóż na prawą obronę idzie Gumny, zakładając że Milic jest gotów (moim zdaniem jest). Tym samym nie wpuszczamy Joela, dublującego przy linii pozycję Aliego, tylko przesuwamy  w wyjściowym składzie właśnie Aliego na kierownicę, na prawe skrzydło dając wybieganego Taofeeka. Na lewej Palma, który bardziej zaangażuje groźnego Wszołka w działania obronne niż Leo. Palma najlepiej współpracuje z Alim, jak się bacznie analizuje - i dzieje się to nierzadko w środku pola przed polem karnym - gdzie wchodzi jeden albo drugi. Przy czym motoryka Palmy naturalnie w tym meczu daje mu możliwość pobiegania po lewej do 60-70 min. Na koniec meczu Luis za Aliego na 10, na lewe skrzydło Hakans lub Leo i dobijamy.

W bramce zagra Mrozek, Andrejew nie jest moim zdaniem gotów na przepychanki z dwoma dryblasami, wspomaganymi przez Piątkowskiego i Augustyniaka/Szymańskiego.
Tak swoją drogą, to dla mnie podstawowym pytaniem w naszym składzie byłoby to, czy nie wyjść jednak na nich Agnero, nie Ishakiem od początku. I im dłużej o tym myślę, tym bardziej bym postawił na Yannicka.

E: osobiście też nie jestem zbyt spokojny, a moją największą obawą jest znów środek pola. Kozubal z Jagiełło (i w mojej propozycji z Alim) vs Elitim, Augystyniak i Szymański - boję się przewagi fizycznej, którą nie zawsze da się techniką nadrobić w tym obszarze boiska.

RE: Lech Poznań – Legia Warszawa, 26.04.2026 17:30 - strzelisty jupiter - 21-04-2026

W tym meczu Ouma z kastą. Wyszedłbym nim od początku zamiast Jagiełło.