Liczba postów: 249
Liczba wątków: 7
Reputacja:
5
Dziś zaczęła się wymiana tego czegoś, po czym ostatnio musieli biegać piłkarze. Czyli wytrzymała...3 miesiące i to w relatywnie dobrym czasie (np. nie zimą). Nie wiem czy te rolki się po prostu tak przyjmą, ale przynajmniej na mecz z Legią nie będzie wstydu. Ale jestem ciekawy czy w klubie mają jakiś inny pomysł niż wymiana 3 razy w roku.
Liczba postów: 2
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
W jakiejś relacji ze spotkania z zarządem wyczytalem że jest jakiś dalszy plan na wymianę membrany na IV na przezroczysta . Pytanie czy to coś da .
Hej Lech !!!
Liczba postów: 1
Reputacja:
6
Prędzej na II trybunie bo od tamtej strony słońce świeci.
Jak dla mnie to na żadną membranę przezroczystą bym nie liczył. Wydaje mi się, że długo będziemy się męczyli z tym "czymś". Na tą chwilę jedyne co się zmienia to kraje "pochodzenia" murawy.
Liczba postów: 469
Liczba wątków: 3
Reputacja:
3
Nic to nie da. Bo nadal część murawy będzie zaciemniona. Był cały artykuł na ten temat. Może jakaś hybryda ale sztuczna nawierzchnia dała by radę.
Liczba postów: 9
Reputacja:
0
Na spotkaniu ponoć poruszano też kwestię trawy hybrydowej. Opinia była taka, że ten rodzaj też u nas nie zda egzaminu.
Dochodzimy powoli do momentu, gdzie chyba trzeba zacząć myśleć o sztucznej nawierzchni.
Nie wiem jak o tego typu nawierzchni traktują regulaminy ligi, pucharów itp., ale z tego co pamiętam z Bodo na takiej trawie graliśmy. Więc chyba przeciwwskazań nie ma.
Liczba postów: 2
Reputacja:
0
Przeczytałem (chyba na FB) aby zburzyć IV i zrobić coś trawę "na rolkach "na wzór stadionu Schalke. Oczywiście nierealne ale chyba jednym słuszna koncepcja . Ile to już razy zmieniana była nawierzchnia. Bejmów poszło sporo a mamy to co mamy 0 czyli nic.
Liczba postów: 140
Reputacja:
3
29-10-2024, 11:19
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-10-2024, 11:33 przez Icek.)
Jeśli jest tak jak piszesz, to jest to już kolejna zmiana potencjalnych powodów tego, dlaczego trawa u nas jest do bani praktycznie od początku istnienia nowego stadionu.
Było już złe podłoże w 2011 roku:
"Jak wynika z ekspertyzy, do której dotarł "Głos Wielkopolski", to podłoże jest w fatalnym stanie. Przypomina ono bowiem glinę. To jednak nie wszystko.
- Jednym z podstawowych czynników, które powodują problemy ze wzrostem i rozwojem trawy oraz utrzymaniem murawy na płycie boiska, jest uziarnienie podłoża (...) sprzyjające zbyt dużemu jego zagęszczeniu - takie zdanie znalazło się w dokumencie, pod którym podpisał się profesor Piotr Goliński z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu"
Było oczywiście niewystarczające oświetlenie:
"Przez te dwa miesiące zrobiliśmy więcej, niż można było zrobić. A czy jestem zadowolony z efektu? To już mniej. Na naszym obiekcie bez lamp nie da się osiągnąć tego, co byśmy chcieli. Koronawirus zatrzymał budżety, wyzerował je i po prostu dzisiaj nie mamy pieniędzy na to, by doświetlać tę murawę – mówi Grzegorz Szulczyński, groundsman Lecha Poznań. "
Możne też odnaleźć wzmianki z 2018 roku mówiące ponownie o zmianie podłoża:
"To będzie gruntowny remont kiepskiej już murawy stadionu przy Bułgarskiej. Lech Poznań podjął decyzję, że rozpocznie ją zaraz po koncercie 27 grudnia. Wymieni nie tylko trawę, ale całe podłoże pod nią. To niezwykle ryzykowna operacja, zależna od pogody. "
Były też inne koncepcje, jak sprowadzenie z Budapesztu tej samej murawy, która była na EURO, a która podobno zdała egzamin...Było to w zeszłym roku. W tym roku trawa będzie już z plantacji na Słowacji....
Dochodzą do tego informacje o problemach z firmami od murawy.
Osobiście nie odważyłbym się na stawianie jakichkolwiek tez, dlaczego jest tak, a nie inaczej....