Witaj! Logowanie Rejestracja

Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Title: LM / LE / LKE
Tryb drzewa
w tym roku pierwszy raz drugie miejsce w lidze jest bardziej(?) atrakcyjne niż PP, pod kątem rozgrywek europejskich.
rozumiem że jeśli umowny Górnik zdobędzie PP i zajmie 2 miejsce (edit: w lidze!), to nie może sobie "wybrać" tylko gra obligatoryjnie w kwalifikacji LE?

Odpowiedz
Drugie miejsce gra w LM w jako nierozstawiony. A więc finalista PP gra w LE.

Odpowiedz
Nie. Finalista PP nigdzie nie gra. A przynajmniej nie z racji tego że jest finalistą PP. 
Jest tak już od ponad 10 lat.

Jeśli zwycięzca PP zajmie jedno z dwóch pierwszych miejsc w Ekstraklasie, to startuje w kwalifikacjach LM.
Jego miejsce w kwalifikacjach LE przejmuje 3 zespół z ligi, a 4 i 5 idą do LKE.

Jeśli zwycięzca PP zajmie miejsce 3/4, to gra w LE, a 5-ty zespół dostaje miejsce w LKE.

Tak więc jeśli (czysto hipotetycznie) Górnik wygra PP, a zamiast grać w II rundzie elim. LM, żeby z niej (prawie na pewno, patrząc na rywali pokroju Fenerbahce) spaść do III rundy elim. LE, a woleliby 2 tygodnie więcej poodpoczywać, i od razu zacząć od III rundy LE to mogliby (mrug, mrug, Górnik) stracić parę punkcików, żeby zająć 3 a nie 2 miejsce.

Odpowiedz
a to ma sens - nie wiedziałem - dzięki! Może dlatego że od 10 lat nie zdobyliśmy PP...

Odpowiedz
A wręcz zaraz będzie dwadzieścia.

Odpowiedz
Nie zdobyliśmy, ale kilkukrotnie byliśmy przecież finalistą.

I właśnie w sezonie po-mistrzowskim 2015/16 przegraliśmy finał PP z Legią 1:0, a w lidze byliśmy 6-ci, więc się nie załapaliśmy do edycji pucharów 2016/17.
Trzykrotnie, będąc finalistą PP, graliśmy w pucharach dzięki miejscu w lidze.

Odpowiedz
Chociaż w sumie to źle zrozumiałem Twoją odpowiedź, nie pytałem o finalistę, to, że on nigdzie nie gra z tego tytułu, to jest jasne.

Czyli jednak tak jest, że gdyby Górnik chciał grać w kwal do LM będąc w lidze drugi (i nic nie zakładał), to będąc zdobywcą PP musi grać w kwal do LE?

Odpowiedz
Ja odpowiadałem Wam obu naraz @Mosina i @Skorpion Smile

Odpowiadając na Twoje najnowsze pytanie - nie.

Prawo gry w eliminacjach LM ma pierwszeństwo wobec gry w LE, a to z kolei wobec gry w LKE.

Więc jeśli Górnik będzie drugi albo (tfu, tfu) pierwszy, to zagra w eliminacjach LM. 
Bez względu na to czy zdobędzie puchar.  

Jeśli zdobędzie puchar, i będzie 3 albo niżej, to zagra w LE.

Odpowiedz
Wink Skrót myślowy chodziło mi o to że jak Górnik wygra to zagra w LM a Raków w LE czy tam LKE. Ale kolega dobrze wytłumaczył.

Odpowiedz
(30-04-2026, 22:30)pacal napisał(a): Ja odpowiadałem Wam obu naraz @Mosina i @Skorpion Smile

Odpowiadając na Twoje najnowsze pytanie - nie.

Prawo gry w eliminacjach LM ma pierwszeństwo wobec gry w LE, a to z kolei wobec gry w LKE.

Więc jeśli Górnik będzie drugi albo (tfu, tfu) pierwszy, to zagra w eliminacjach LM. 
Bez względu na to czy zdobędzie puchar.  

Jeśli zdobędzie puchar, i będzie 3 albo niżej, to zagra w LE.

xD
bo już zwątpiłem o co pytałem Smile

Odpowiedz

Skocz do:

Browsing: 6 gości