09-04-2026, 21:09
(09-04-2026, 20:10)Pucenty napisał(a): Pytanie jaki jest przepis - liczy się wdepnięcie? Kleju?
Odwijam sobie to już 10 raz z powtórki i wygląda jakby idealnie Diaby-Fadiga się wkleił z wdepnięciem wraz ze strzałem Brunesa. Pytanie czy liczy się to jak w koszykówce. Wtedy można by powiedzieć, że zrobił to perfekcyjnie. W innym wypadku kosmiczny błąd.
"Ustawienie przy wznowieniu
Ustawienie zawodnika podczas wznowienia gry określane jest przez położenie stóp lub jakiejkolwiek części ciała, która dotyka podłoża; nie dotyczy to zapisu znajdującego się w Artykule 11 – Spalony."
Decyzja do wybronienia. Dość ciekawy kazus, ale na szybko to sobie odwinąłem i klatkowałem, bo meczu mie oglądam i faktycznie jedną nogę ma w powietrzu już w polu karnym (więc dozwolone), a drugą postawną idealnie się mógł wstrzelić w moment zagrania, więc zapewne wyjdą z tego cało sędziowie.
Aczkolwiek do rozstrzygnięcia czy w momencie strzału Brunesa, noga tylna Fatigi na pewno nie dotykała już linii pola karnego, bo ona należy do pola i nogi muszą być za. Widocznie mieli dobre powtórki i zbliżenia.