(06-05-2026, 09:31)Kefas9494 napisał(a): Dla mnie to potrzebujemy stopera, ale lewonożnego, który wejdzie do pierwszego składu w miejsce Milicia, który nawet jak przedłuży kontrakt, to przecież często wypada, a młodszy nie będzie. Już ten sezon w jego wykonaniu rewelacyjny nie jest. Jako alternatywa na środku obrony Milić idealny, ale według mnie trzeba już teraz szukać kogoś do pierwszego składu. Prawonożnych stoperów mamy trzech: Mońka, Skrzypczak i Douglas. Mońka kot, a Skrzypczaka i Douglasa nikt teraz nie kupi, a może się jakoś ogarną i jako ta alternatywa dowiozą.
I w takiej sytuacji para stoperów Mońka-lewonożny kot i w odwodzie Milic, Skrzypczak, Douglas. Nie wyglądałoby to źle.
A co, ściągając Satkę, to zostajemy z czterema prawonożnymi stoperami i jednym, stary, kontuzjogennym Miliciem.
Dokładnie tak jak piszesz. Dodam - nie wykluczajmy, że postawią na Janyszkę jaki drugiego lewonożnego. Albo Janyszka plus nowy kozak.
Boję się tylko, że po odejściu Moutinho ktoś rzuci kasę nie do odrzucenia za Gurgula, i będzie łapanka. Oczywiście nie mam sentymentu do portugalskiej kopii Kostewycza, ale mam nadzieję, że jest tam jakiś plan, skoro już teraz ogłaszają takie info.
(06-05-2026, 11:34)hif napisał(a): Uważam, że najlepiej by było, gdyby z naszych wychowanków odeszli Mrozek + Kozubal, a Gurgul jeszcze został. Jest najmłodszy, a jednocześnie najtrudniej byłoby go zastąpić, poza tym pasuje idealnie do naszego grania.
Hm, to ciekawe, bo dotąd się raczej spotykałem z opiniami, że właśnie nie pasuje, i ponoć sztab szukał już wczesniej lewonożnego odpowiednika Pereiry (niby Moutinho miałby takowym być).
Od razu zastrzegam - mi się właśnie podoba ten nasz asymetryczny setup niejako wymuszony ofensywnymi zapędami Pereiry. Ale może wizja jest taka, że powinniśmy mieć też wariant lustrzany - na prawej Gumny dublujący stopera, na lewej lewonożny Pereira. Tak, to byłoby niezłe.
W internetach piszą, że negocjacje z Nielsem w toku, ale negocjuje BARDZO ostro, i równolegle szukają alternatywy. W sumie - zero zdziwień.