15-07-2026, 23:13
(15-07-2026, 22:57)joseph napisał(a): Ok, ale on naprawdę jest wolny i w wielu meczach nie nadążał. Gubił krycie bardziej niż krytykowany tu często Gurgul.
A ta asysta z LK? No ta sytuacja jest w zasadzie treningowa. Nikogo przy nim, nikt nie atakuje, mnóstwo miejsca, dośrodkowanie niemal ze stojącej piłki. Sytuacja w zasadzie niespotykana w dzisiejszym futbolu. To był wręcz jego psi obowiązek, żeby w takich skrajnie korzystnych warunkach dobrze dorzucić piłkę.
Nie, nie -nic mnie nie przekona. Nie ten rozmiar kapelusza na Lecha. Za dużo ligi się z nim naoglądałem przez poprzednie dwa sezony.
Dla formalności to był mecz el. LM z Crveną, więc świetnym zespołem, a nie LKE, ale nieważne.
Weź też pod uwagę, o jakiej pozycji mówimy. W Europie cierpimy na bardzo duży deficyt lewych obrońców z lewą nogą - jak należy i o tym wiele się mówi, zobacz choćby na sytuację w reprezentacji Polski w ostatnich latach kiedy jeszcze był klasyczny LO w formacji. Był z tym ogromny problem i szycie.
Bodajże w Wariancie mistrzowskim który był nagrywany w zeszłym roku na przełomie sezonów mówili o tym, że Gurgul to 6 mln EUR co najmniej, a jak dla mnie grał wtedy bardzo przeciętnie / słabo. Dopiero w tym sezonie się ogarnął, choć ja w nim nie widzę 50% potencjału Mońki.
Skoro wyceniali go na tyle rok temu, to nie wiem, ile wart jest teraz. Ale do mety – zmierzam do tego, że deficyt na tej pozycji jest ogromny, więc może lepiej mieć tego przeciętnego, ale nie beznadziejnego Moutinho jako zmiennika na tej pozycji, niż znowu kogoś szukać i wydać duże pieniądze za niewielki upgrade.