Witaj! Logowanie Rejestracja

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Title: Lech Poznań - Cracovia, 25.07.2026 20:15
Tryb normalny
(25-07-2026, 23:46)dst95 napisał(a): Lis - naprawdę nie wiem co on odjebał. On ma 16 lat, że robi coś takiego? Szczerze? Obejrzałem już kilka razy tę sytuację, włącznie z tą „decydującą” stopklatką i naprawdę nie wiem, dlaczego nie ma czerwonej kartki.

(26-07-2026, 13:56)Jankes napisał(a): Nie rozumiem ataków na Lisa, koniec końców zanotował świetna interwencje która prawdopodobnie uratowała nas przed strata gola. Tak to w piłce jest, czasami centymetry decydują.

No nie. @dst95 ma rację - Lis tu się zdecydowanie podpalił. To nie była jakaś stykówka, był przy piłce dużo wcześniej niż przeciwnik, mógł spokojnie poczekać jeszcze sekundę-dwie i złapać wyraźnie wewnątrz obramowania pola karnego, zamiast tak ryzykować i stawiać na ostrzu noża.

A odpowiadając @dst95 dlaczego nie było czerwonej - to proste:
- pole karne stanowi cały obszar jego obszar, łącznie z liniami.
- miejsce łapania wyznacza pozycja piłki, a nie pozycja zawodnika, jego nóg czy jego rąk.
- jeśli piłka nawet w kilku procentach jest na linii (a w tej sytuacji była ok. w połowie), to cały czas wg powyższej definicji "jest w polu karnym", i bramkarz może ją złapać.
- liczy się miejsce kontaktu ręki z piłką - jeśli ma miejsce nad linią to wszystko ok. Jeśli poza linią to czerwona. Widocznie VARowcy uznali że pierwszy kontakt był już nad linią. To oznacza że ocena była jeszcze bardziej na żyletki niż mi się wydawało, i zagranie było jeszcze bardziej nierozważne. Upiekło nam się.

(pogrubione to nowe, poprawne wyjaśnienie, na podstawie opinii T. Listkiewicza. wcześniejsze (skreślone) było nieprawdziwe, komentarze z netu od "ekspertów" na których je oparłem to najwyraźniej bzdury)

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Lech Poznań - Cracovia, 25.07.2026 20:15 - przez pacal - 26-07-2026, 21:37

Skocz do:

Browsing: 1 gości