Witaj! Logowanie Rejestracja

Ocena wątku:
  • 3 głosów - średnia: 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Title: Pogłoski transferowe 2026
Tryb drzewa
Bardziej pytam w kontekście opowieści, że taki Kamil J Wink za młody 17 latem za młody. Wiec pytam.

Odpowiedz
(17-12-2025, 01:04)Icek napisał(a): Na podstawie czego twierdzisz, że nie są na tyle zdolni? Odkąd to się bierze 16-17 latków z założeniem, że będą grali w pierwszej 11-ce? Przecież Twój wywód to nic innego jak "zamknąć Akademię", skoro albo dzieciak wskakuje do pierwszej jedenastki, albo papa..

Ja właśnie jestem zwolennikiem wpuszczania młodych, dawania im szans nawet w wieku 16 lat np na ostatnie 15 minut. Jeśli będzie potrzebował wypożyczenia to wypożyczamy. 
Na podstawie czego? A tego że nie dostają minut

Przywołany Mońka, gdyby nie kontuzja Douglasa i Milica to nawet murawy by nie powąchał.
Dlatego nasuwa się pytanie czy
a) nie są na tylnie zdolni?
b) czy NF nie chce dawać im szansy, a przecież przychodził tu z łatką osoby, która stawia na młodych?

Odpowiedz
Od najstarszych:
Karol Delikat 17 lat (11. marca 2026 osiemnastka)
Sammy Dudek 17 lat (18. kwietnia 2026 osiemnastka)
Eryk Śledziński 17 lat (24. czerwca 2026 osiemnastka)
Patryk Prajsnar 16 lat (5. lutego 2026 siedemnaście)

Patrząc jak długo w pierwszej drużynie gra już Gurgul i jak wprowadził się młodszy Mońka, pierwsza trójka z powyższych młodych piłkarzy Kolejorza w przyszłym roku powinna już zacząć dostawać minuty. Oczywiście pozycja na boisku podobna, więc zapewne nie każdy się przebije. Przynajmniej dwóch powinno dostać szansę na styczniowym obozie przed rundą rewanżową.

Odpowiedz
Strzelisty ale pierwsza trójka była na ostatnim obozie z pierwszym zespołem.

Odpowiedz
Nie napisałem, że nie byli. Smile W każdym razie będąc w ich wieku, trener pierwszego zespołu powinien obserwować ich regularnie i wiedzieć, który się nada, a którego czeka kariera w niższych ligach.

Odpowiedz
I właśnie tu jest problem. Jak widać na załączonym obrazku, żaden młody oprócz Mońki (ale tu zrządzenie losu) nie gra ogonów. Jedynie Dudek jest w pierwszym zespole (Róża mnie uświadomił) a reszta w rezerwach

Odpowiedz
(17-12-2025, 09:27)MichalM napisał(a):
(17-12-2025, 01:04)Icek napisał(a): Na podstawie czego twierdzisz, że nie są na tyle zdolni? Odkąd to się bierze 16-17 latków z założeniem, że będą grali w pierwszej 11-ce? Przecież Twój wywód to nic innego jak "zamknąć Akademię", skoro albo dzieciak wskakuje do pierwszej jedenastki, albo papa..

Ja właśnie jestem zwolennikiem wpuszczania młodych, dawania im szans nawet w wieku 16 lat np na ostatnie 15 minut. Jeśli będzie potrzebował wypożyczenia to wypożyczamy. 
Na podstawie czego? A tego że nie dostają minut

Przywołany Mońka, gdyby nie kontuzja Douglasa i Milica to nawet murawy by nie powąchał.
Dlatego nasuwa się pytanie czy
a) nie są na tylnie zdolni?
b) czy NF nie chce dawać im szansy, a przecież przychodził tu z łatką osoby, która stawia na młodych?

Na podstawie tego, że 16 latek nie przebił się do pierwszej drużyny po pierwszym obozie przygotowawczym, na które tacy zawodnicy są przeważnie zapraszani w celu oswajania się z dorosłą piłką, dorosłą szatnią itd, uważasz, że jest mało zdolny i ponowny jego udział w takim zgrupowaniu to kwadratowe jaja? Grubo. Dawno czegoś takiego nie czytałem. 

Zostawienie takiego zawodnika w pierwszej drużynie, w które z takich a nie innych względów nie miałby szans na w miarę regularne granie, byłoby szkodą dla takiego dzieciaka. Najgorsze co mogło by spotkać takiego chłopaka to siedzenie na ławie. Nawet na zachodzie zawodnicy w takim wieku, którzy wchodzą do pierwszych drużyn, to są jakieś wyjątki. W Niemczech masz teraz Lennarta Karla, który taki krok zrobił. A nie. Czekaj. On jest o rok starszy od Prajsnara. W tym Bayernie to się jednak nie znają.

Tyle ode mnie, ponieważ nie widzę żadnych podstawi do dalszej dyskusji. Zamknie ją Jakub Kamiński.

Odpowiedz
Ale nie zamykaj bo to jest dobry temat.

Napisałem, że albo nie są zdolni a w kolejnym poście, że NF na nich może nie stawiać. Jak na przykładzie Mońki.
Nie wierzę w to, że gdyby byli zdrowi Douglas i Milic NF dałaby szansę Wojtkowi.

Również uważam, że młodzi powinni być i np wchodzić zamiast Oumy i nie mówię tu o pełnym meczu. A o 15-20 minutach.
Mając w składzie młodziana, który gra na defensywnym pomocniku - Sammy Dudek, ani razu nie wszedł na boisko.

A teraz zarząd będzie szukał kwadratowych jaj. Rozumiesz co chcę przekazać?

Odpowiedz
A ja Ci napisałem, jak to wygląda faktycznie,  wyprowadzając Cię z błędnych, wręcz absurdalnych założeń, posiłkując się przykładem Kamińskiego, który w styczniu 2019 w wieku 16,5 roku pojechał na obóz z pierwszą drużyną, żeby wiosnę spędzić w rezerwach,, aby potem w rundzie jesiennej następnego sezonu być wprowadzanym do pierwszej drużyny,, a na wiosnę być jednym z głównych aktorów mistrzostwa. Jeśli Prajsnar teraz zacznie wchodzić do pierwszej drużyny, to ta ścieka NICZYM nie będzie się różniła od ścieżki Kamińskiego. Jeśli to są dla Ciebie nadal kwadratowe jaja, to Ci już nie pomogę.
Co ma Mońka z tym wspólnego? Jedn wchodzi szybciej, drugi późnej. No i Mońka nie ma 16 lat. Absurd.

Odpowiedz
Ale jest jeszcze Dudek, o którym wspominam, gra na pozycji która jest u nas poszukiwana.
Nie uważasz, że mógłby wejść w paru meczach?

Mońka ma 18 lat od 23/24 czyli w wieku 17 był w pierwszym zespole, dopiero teraz dostał szansę przy kontuzjach.
Pytanie czy Niels chce stawiać na młodych?

Odpowiedz

Skocz do:

Browsing: grzeszczak, Icek, Kefas9494, 1 niewidocznych użytkowników, 2 gości