Liczba postów: 1,211
Liczba wątków: 14
Reputacja:
48
Powolutku w ortografii, składni, gramatyce i polszczyźnie ogólnie mówiąc wszystko staje się dowolne. Zmiany rozpoczęto od stycznia. Ci co mają dzieci szkolne wiedzą o czym piszę.
Ubolewam nad tym mocno, bo stare zasady to zasady.
EOT
Liczba postów: 2,002
Liczba wątków: 5
Reputacja:
15
Skończcie ten temat Panowie. Ile można.
Liczba postów: 2,002
Liczba wątków: 5
Reputacja:
15
No pewnie tak. To, że nasz klub ściągnął bramkarza pewnie kogoś na 6 ściągnie i pójdzie grać w CS to akurat przykre będzie.
Liczba postów: 382
Liczba wątków: 0
Reputacja:
8
Rzeczywiście czas między rundami sprzyja gównoburzy ale warto wyjaśnić kwestię tych liczebników w formie męskiej- nie ma żadnych nowych wytycznych i użycie formy oboje czy obydwoje jest błędem a nie żadną nowomową. Do tego błędem niesmacznym - dlatego pisałem o Holandii czy Danii.
Konsultowałem to z Polonistką bo Mosina i Strzelisty zasiali mi ziarno wątpliwości
Liczba postów: 233
Liczba wątków: 1
Reputacja:
20
Błąd jak błąd, każdemu może się zdarzyć., Ale jeśli chodzi o sedno to jest tak jak pisze @galis:
oboje/obydwoje można użyć wyłącznie w odniesieniu do dwóch osób różnych płci, lub do dzieci.
Jeśli mowa o dwóch mężczyznach, to wyłącznie obaj/obydwaj; jeśli o dwóch kobietach - obie/obydwie.
Liczba postów: 781
Reputacja:
20
I na Ukrainie, old fashion.
Liczba postów: 1,519
Liczba wątków: 14
Reputacja:
57
No ale oboje to też nie znam. To rzeczywiście klimat holenderski. Ale mowa była o obaj i obydwaj. Dobra. Jak to mówi klasyk. EoT ?
Liczba postów: 556
Reputacja:
20
Chwilę byłem wyłączony, patrzę teraz że tyle wpisów to myślałem że jakiegoś kota na szóstkę wzięli, a to się okazało, że debata na temat ortografii xd