Witaj! Logowanie Rejestracja

Ocena wątku:
  • 3 głosów - średnia: 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Title: Pogłoski transferowe 2026
Tryb drzewa
Powolutku w ortografii, składni, gramatyce i polszczyźnie ogólnie mówiąc wszystko staje się dowolne. Zmiany rozpoczęto od stycznia. Ci co mają dzieci szkolne wiedzą o czym piszę.
Ubolewam nad tym mocno, bo stare zasady to zasady.
EOT

Odpowiedz
(17-01-2026, 23:23)galis napisał(a):
(17-01-2026, 23:14)Mosina napisał(a):
(17-01-2026, 21:14)galis napisał(a): Jak już zgrywasz Mądrale Wioskowego I tak pięknie wszystko tłumaczysz to pisz chociaż "obydwaj" ? również EOT

Też wolę formę obydwaj ale kiedyś mi ktoś udowodnił że niestety obie formy są poprawne Wink

Serio? Chyba w Holandii albo Danii ? ? w Polsce mam nadzieję jeszcze długo nie. 
Edit. https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/obaj-o...22593.html

Ale przeczytałeś to co wkleiłeś?

Odpowiedz
Skończcie ten temat Panowie. Ile można.

Odpowiedz
Drugi ciekawszy wątek może być dopiero po sobocie za dwa tygodnie Wink
Co tu robić innego

Odpowiedz
No pewnie tak. To, że nasz klub ściągnął bramkarza pewnie kogoś na 6 ściągnie i pójdzie grać w CS to akurat przykre będzie.

Odpowiedz
Rzeczywiście czas między rundami sprzyja gównoburzy ale warto wyjaśnić kwestię tych liczebników w formie męskiej- nie ma żadnych nowych wytycznych i użycie formy oboje czy obydwoje jest błędem a nie żadną nowomową. Do tego błędem niesmacznym - dlatego pisałem o Holandii czy Danii.
Konsultowałem to z Polonistką bo Mosina i Strzelisty zasiali mi ziarno wątpliwości

Odpowiedz
Błąd jak błąd, każdemu może się zdarzyć., Ale jeśli chodzi o sedno to jest tak jak pisze @galis:
oboje/obydwoje można użyć wyłącznie w odniesieniu do dwóch osób różnych płci, lub do dzieci.
Jeśli mowa o dwóch mężczyznach, to wyłącznie obaj/obydwaj; jeśli o dwóch kobietach - obie/obydwie.

Odpowiedz
I na Ukrainie, old fashion.

Odpowiedz
No ale oboje to też nie znam. To rzeczywiście klimat holenderski. Ale mowa była o obaj i obydwaj. Dobra. Jak to mówi klasyk. EoT ?

Odpowiedz
Chwilę byłem wyłączony, patrzę teraz że tyle wpisów to myślałem że jakiegoś kota na szóstkę wzięli, a to się okazało, że debata na temat ortografii xd

Odpowiedz

Skocz do:

Browsing: 3 gości