(20-02-2026, 11:49)rojber napisał(a): Mignął mi dziś w necie artykuł, że w Lechu gotowi są na odejście Kozubala, że sam zawodnik wygląda na gotowego by pójść dalej. Przyznam szczerze, że osobiście jakoś widzę to inaczej. Owszem Antek po zjeździe jaki zaliczył powoli wraca do gry na dobrym poziomie. Fakt, że tutaj na te zawirowania w jego grze miała duży wpływ absencja Murawskiego. Wydaje mi się jednak, że mimo wszystko młody powinien zostać na jeszcze jeden rok. Tym bardziej, że pożegnamy się zapewne z Mrozkiem i Gurgulem.
W mojej ocenie są tutaj tak naprawdę trzy perspektywy:
1) Perspektywa kibica (czyli np. moja)
Jako kibic chciałbym, żeby Antek został tutaj jak najdłużej, żeby móc cieszyć oko jego grą. Mi osobiście najwięcej frajdy sprawia oglądanie gry wychowanków, nawet jak czasami popełniają jakieś błędy (jak Gurgul na przykład). I w dupie mam tam ile można na jego sprzedaży zarobić.
2) Perspektywa klubu
Po tej rundzie cena za Kozubala osiągnie peak. Sam Antek wchodzi już w taki wiek, gdzie przestaje się płacić za potencjał. Teraz ma okazje pokazać się w Europie i trochę wypromować. W przyszłym sezonie niewiadomo jak z tymi pucharami będzie. Także jak klub chce zarobić na nim to trzeba go sprzedać, bo później może być różnie.
3) Perspektywa zawodnika
Trochę zbieżna z perspektywą klubu w tym przypadku. Dodatkowo Antek jest myślę świadomy, że więcej w Lechu już się nie rozwinie, dotarł tutaj do sufitu. Zna smak i pucharów i walki w lidze o mistrzostwo. Czas iść dalej i przede wszystkim podpisać fajny kontrakt, żeby ustawić siebie i swoje dzieci. A zawsze może się przydarzyć jakaś kontuzja, gorszy sezon, który w połączeniu też ze starszym wiekiem oznacza, że będą nim zainteresowane gorsze kluby.