Witaj! Logowanie Rejestracja

Ocena wątku:
  • 3 głosów - średnia: 3.33
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Title: QUO Vadis NF?
Tryb drzewa
(13-04-2026, 12:24)Sultan napisał(a): Pełna zgoda - dlatego "na tym etapie" nie skreślam przecież NF, przecież wiadomo, że dogra sezon do końca.

Mam jednak spore wątpliwości, czy ten sztab jest w stanie poprawić grę defensywną zespołu z tym stanem osobowym, a przede wszystkim czy poradziłby sobie z kolejną przebudową, czy też znów 3-4 zmiany w składzie rozpatrywane byłyby jako alibi to słabego lata?

Na to pytanie to już odpowiedziałeś trafnie wcześniej, defensywy w takim składzie raczej nie poprawią, skoro przez 3/4 sezonu tego nie zrobili. Obawiam się jednak, że żaden trener tej ekipy nie ogarnie. I nie mówię tu o tym, że należy tam wszystkich wymienić. Jednak przydałby się porządny LO i ŚO. Przy założeniu, że Gumny się ustabilizuje i przekona swoją dyspozycją trenerów. Na Pereire już bym chyba nie liczył, obawiam się, że swoje najlepsze lata ma za sobą.

E: literówka.

Odpowiedz
(13-04-2026, 11:36)strzelisty jupiter napisał(a): Nie wiem czy wyniki w pucharach były z grubsza w porządku, skoro przed zwolnieniem miał na koncie jeden punkt po dwóch rozegranych meczach w grupie Ligi Europejskiej. Nie pisząc już o zgliszczach w Ekstraklasie. Niels rodzimej ligi nigdy w ten sposób nie zaniedbał.

Zgadza się, zremisował z miernymi Portugalczykami i przegrał na wyjeździe z mocnym Basel. Ale ja też odbijam piłeczkę: Niels w pierwszych dwóch meczach grupowych pokonał po dobrym meczu Rapid (wtedy jeszcze nie wiedzieliśmy, że ekstremalnie słaby Rapid, ale daję za to +) i przegrał na Gibraltarze. W dodatku Skorża w eliminacjach miał dwa awanse, jakby przegrał dwumecz z Sarajewem lub Videotonem to nie gralibyśmy w grupie, bo nie było trzeciego pucharu, a także "spadków" do gorszych rozgrywek po q1. Nielsowi wystarczyło odprawienie pierwszego rywala, potem regulamin rozgrywek dał nam LKE.

Zdaję sobie sprawę, że robi się powoli dyskusja akademicka i pełna "gdybologia", ale wciąż nie mogę uciec od myśli w głowie, że tylko absurdalnie skrajne warunki punktowania w tym sezonie pozwalają nam na to, że jesteśmy liderami na tym etapie Ekstraklasy. Wczoraj @strzelisty napisałeś, żebyśmy "dali popracować". No przecież dokładnie to Niels dostał w tym tygodniu: osiem dni między meczami i poza Milicem, który pewnie zagrałby w podstawie, to cała reszta generalnie zdrowa i gotowa do pracy. W tym samym czasie nasz rywal grał mecz sezonu w czwartek, wypruł się strasznie, po PP mieli czas jedynie na regenerację i schematy na tablicach, a mimo to przez przynajmniej połowę meczu nie dali nam na sekundę zagrać naszej gry.
I jasne: też chcę żeby NF poprowadził drużynę do końca tego sezonu i mało tego, na 99% nowy kontrakt zostanie mu zaproponowany przez Lecha, niezależnie od końcowych rozstrzygnięć. Są jednak pytania, na czele z opłakanym stanem defensywy przez cały sezon, na które Niels nie potrafi znaleźć odpowiedzi, a zwłaszcza w 2026 roku kiedy to w obronie gramy dobrze tylko wtedy, gdy stoimy bardzo nisko i gramy agresywnie.

Odpowiedz
Rzekomo usługami Nielsa mogą być zainteresowane jakieś kluby z Bundesligi. Do tego dosyć enigmatyczna jego wypowiedź na temat swojej przyszłości w Lechu po meczu z Legią. Mam nadzieje, że Rutek nie będzie szczędzić kasy.

Odpowiedz
Idę o zakład, że Niels nie będzie chciał tu zostać na trzeci sezon. Musimy szukać trenera. Skoro chciał odejść do reprezentacji jakiś czas temu i ponoć był zły, że go nie puściliśmy, teraz mając zapewne więcej ofert i koniec kontraktu, nie podpisze nowego. Musimy szukać trenera.

Odpowiedz
Tak nie do końca. Tutaj już ma pozycję. Tam musiałby ją budować. Oceniać można go po ostatnim meczu.

Odpowiedz
Poza tym perspektywa gry w LM musi być kusząca, zwłaszcza jak drużyna jest jego autorskim pomysłem.

Odpowiedz
Ja uważam jak strzelisty. Nielsa będzie zatrzymać bardzo trudno. Pytanie jakie dostanie oferty. Jak z kadry to nie ma szans, że zostanie. Jak z innych klubów, to pytanie na jakich zasadach i skąd.

A jakby miał zostać to na pewno będzie chciał sporo więcej wynagrodzenia (oczywiste), pewnie dodatkowego członka sztabu oprócz następcy Sindre (co też wydaje się oczywiste), więcej wpływu na budowanie drużyny + zapewnienie, że przedłużą Aliego i Palę, no i klauzulę, że w razie interesujących go ofert dostanie zielone światło na odejście.

Niemniej, jak będzie mistrzostwo (odpukać) to kusząca na pewno byłaby ta liga mistrzów.

Odpowiedz
Pisałem już to w wątku dotyczącym ewentualnych transferów out. Z Nielsem może być podobnie. Jeśli będzie majster i rozstawienie do IV rundy LM, każdy z piłkarzy czy sam Niels będzie miał w głowie, że drzwi bram raju uchyliły się mocniej niż zazwyczaj, że będzie szansa na coś dużego. A LM rozpala każdego i szansa na nią będzie naszą dobrą kartą przetargową, również z transferami do klubu. Więc jesteśmy tutaj zależni od siebie tj. dopilnować mistrzostwa i liczyć, że sytuacja w innych ligach z dnia dzisiejszego utrzyma się do końca sezonu, bo na dzisiaj jest bardzo dobrze w kontekście rozstawienia.

Odpowiedz
Może po prostu wszyscy czekają czy mistrz będzie czy nie.

Odpowiedz
Najprawdopodobniej tak właśnie jest. Zapewne czeka Rutek, Niels być może niektórzy piłkarze.

Odpowiedz

Skocz do:

Browsing: maksymalnie, 3 gości