Witaj! Logowanie Rejestracja

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Title: Lech II Poznań Rezerwy
Tryb drzewa
Ciekawe czego Bednarek z Moderem nauczyli się na swoich wypożyczeniach skoro byli tam tylko zapchajdziurami.

Odpowiedz
A chociażby i życia, jak musieli zmienić otoczenie, warunki bytowe, warunki treningowe, takie oderwanie od wronieckiego cyca, gdzie żyłeś jak pączek na pewno im pomogło.

Odpowiedz
Ale to jest kwestia indywidualna i poza tym nie dyskutowaliśmy, czy muszą iść na wypożyczenia czy nie tylko na temat rezerw, czy muszą grać na maksymalnie wysokim poziomie rozgrywkowym czy nie. Moim zdaniem nie muszą.

Odpowiedz
Na maksymalnie najwyższym nie ale wg mnie dość często przewyższają wyszkoleniem zawodników II Ligii a III na pewno.
Wtedy trudniej się rozwijać a jak młody trafi na ten I ligowy poziom to trochę się otrzaska piłkarsko plus życiowo gdzie pewnie trafi sam i nie będzie miał wieloletnich kumpli z Akademii czy rodziców.

Odpowiedz
To zróbmy sobie jeszcze Lecha 3 i nie gra w b klasie bo przecież 3 liga jest za mocna dla niektórych. Niech trenerem zostanie NBN słynny duńczyk i niech tam się kopią skoro to jeden ch.. czy uczą się taktyki na Lipnie, Noteci czy TPS Winogrady.

Odpowiedz
(15-07-2026, 18:38)koziołek napisał(a): Na maksymalnie najwyższym nie ale wg mnie dość często przewyższają wyszkoleniem zawodników II Ligii a III na pewno.
Wtedy trudniej się rozwijać a jak młody trafi na ten I ligowy poziom to trochę się otrzaska piłkarsko plus życiowo gdzie pewnie trafi sam i nie będzie miał wieloletnich kumpli z Akademii czy rodziców.

Nie rozumiem tej dyskusji. Padła teza, że zaorać rezerwy. A teraz dyskutujemy o tym, czy wypożyczenia coś dają, czy nie. Czy lepiej, żeby ktoś grał w rezerwach, czy może w 1. lidze. Przecież to są dwa odrębne tematy. Moim zdanie rezerwy MUSZĄ być i to nie podlega żadnej dyskusji. Tak samo to, że zawodnik wybijający się ponad poziom 2-3 ligowy MUSI iść na wypożyczeni. Ci, co nie muszą iść na wypożyczenie, mają swoje ścieżki. Są to ścieżki Mońki, Gurgula albo Kamińskiego. Ale również Ławrynowicza, Pietrzak i wielu ich innych kolegów.

Nie wyobrażam sobie funkcjonowania bez rezerw. Jakbyście to widzieli? Jakby się miały odbywać te przeskoki do 1. drużyny albo na wypożyczenia do 1. ligi czy też ekstraklasy? Z CLJ?

Odpowiedz
Nic nowego akurat nie napisałeś. Rezerwy muszą być, niekoniecznie na najwyższym poziomie rozgrywkowym, mają dostarczać wychowanków, gdzie nie każdy musi iść na wypożyczenie. Tylko Skorpion nie może tego zrozumieć.

Odpowiedz
Icek, nigdzie nie napisałem o rozwiązaniu rezerw więc zakładam, że odnosisz się z tą odpowiedzią do mojego wpisu tylko częściowo?
Pisałem, że niektórzy piłkarze powinni grać wyżej niż w III a nawet II lidze.

Odpowiedz
(16-07-2026, 07:37)Skorpion napisał(a): To zróbmy sobie jeszcze Lecha 3 i nie  gra w b klasie bo przecież 3 liga jest za mocna dla niektórych. Niech trenerem zostanie NBN słynny duńczyk i niech tam się kopią skoro to jeden ch.. czy uczą się taktyki na Lipnie, Noteci czy TPS Winogrady.

No cóż, niejaki Jakub Kamiński w sezonie 2018/2019 uczył się taktyki w Środzie, Stężycy czy Koninie. dokładnie na tym samym poziomie co teraz.  Mońka późniejszy tak samo. I nie oni jedni. Klub widzi w tym sens i widzi efekty nauki.

Odpowiedz
(16-07-2026, 10:59)koziołek napisał(a): Icek, nigdzie nie napisałem o rozwiązaniu rezerw więc zakładam, że odnosisz się z tą odpowiedzią do mojego wpisu tylko częściowo?
Pisałem, że niektórzy piłkarze powinni grać wyżej niż w III a nawet II lidze.

Odniosłem się ogólnie do dyskusji, że nie widzę za bardzo w niej sensu, bo argumenty za koniecznością gry niektórych graczy wyżej niż w III czy II lidze nijak mają się do tego, czy powinniśmy trzymać nadal rezerwy, grające w III. lidze. Zacytowałem Cię, bo akurat takie argumenty postawiłeś. One mogłyby być stawiane w dyskusji na temat tego, czy zawodnik X powinien nadal szkolić się u nas i grać w rezerwach, czy iść na wypożyczenie... 

Wiadomo, kto pisał o konieczności rozwiązania rezerw, ale to było początkiem tejże dyskusji.

Młodzi nie idą na wypożyczenie, żeby się czegoś nauczyć. W sensie takim, że "tam" robią coś lepiej, niż u nas. Oni idą "tam" przede wszystkim po to, żeby grać na poziomie wyższym niż 2. czy 3. liga, albo żeby nie siedzieć na ławie przez całą rundę czy sezon, co w ich wieku i przy ich potencjale, ma kapitalne znaczenie.
Nie za bardzo rozumiem kontekstu, jaki w tej dyskusji ma "zapchajdziura", użyta tutaj przez @Antonio. Moder miał w Odrze ponad 2000 minut, Bednarek ponad 1000 minut w Łęcznej, ale trzeba zaznaczyć, że jak już na początku kwietnia wskoczył do pierwszej jedenastki, to już do końca był pierwszym wyborem.

Odpowiedz

Skocz do:

Browsing: 2 gości