Witaj! Logowanie Rejestracja

Ocena wątku:
  • 5 głosów - średnia: 1.6
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Title: Pogłoski transferowe 2026
Tryb drzewa
(28-07-2026, 08:27)Icek napisał(a): Ale co Wy macie z tymi tureckimi wakacjami, brakiem formy itd? Przecież on tam zagrał niedużo mniej minut niż Yegbe w Metz. Facet ledwo skończył 31 lat. Od zawsze była mowa, że liczymy na wychowanków, którzy wrócą do nas z bagażem doświadczeń. Teraz się okazuje, że jest za stary. To w jakim Wy wieku oczekujecie u nas wychowanków? Nie liczę połamanych, jak Gumny.

Nie mam pojęcia, w jakiej on jest formie, czy teraz trenował itd. Ale pisanie o kimś, kto jeszcze dwa sezony temu grał w Serie A, że Lech to dla niego za wysokie progi, pachnie lekkim odklejeniem. Kownacki, który nie wyściubił nosa poza 2. Bundesligę, łapiący co chwilę kontuzję, już nie jest za słaby:-)

Osobiście nie podjąłbym się oceny, czy byłby on lepszy, czy gorszy od Antka. Niby na jakiej podstawie? Na podstawie tego., że w zeszłym sezonie nie zwojował ligi tureckiej? Nie pierwszy i nie ostatni. Zdaję się na ocenę sztabu.

Faktycznie nakulał przeszło 1500 min. Pewnie ten obraz zamazał fakt, że od marca grał już sporadycznie a w końcówce sezonu wcale. Do tego w okresie przygotowawczym został odstawiony i nie trenował. Stąd moje określenie o tureckich wakacjach. Jak już pisałem wcześniej, mam mieszane odczucia. No ale zobaczymy co tam w klubie myślą. Dyśko ostatnio mówił, że nie wyklucza takiego scenariusza jak w przypadku Gumy.

Odpowiedz
Ocena Kownackiego jest wyższa niż Linettego bo on tu był w międzyczasie i pokazał się conajmniej dobrze. Karol nie skorzystał rok temu czy może Frederikssen nie był zainteresowany?

Odpowiedz
Karol nie skorzystał? Frederikssen nie był zainteresowany? Karol postąpił nie tak? Wiele tych strzałów. Ale co one mają wspólnego z oceną przydatności zawodnika tu i teraz?
Rok temu to było rok temu. Zarówno zawodnik jak i Lech mogli mieć inne oczekiwania i możliwości. Trener nie był zainteresowany? Możliwe. Ważne, żeby był teraz zainteresowany? Linetty nie skorzystał? Ważne, żeby teraz chciał skorzystać, o ile trener i klub w ogóle tego chcą, bo tego nawet nie wiemy. Postąpił nie tak w stosunku do Rutka? Dajmy spokój. Jeśli tak było, to wydaje mi się, że już nie musimy iść w następną skrajność wdawania się w rolę adwokata właściciela klubu. Jeśli był jakiś kwas, to nie wydaje mi się, żeby Rutek tak sobie to przełknął.

Kownacki był u nas i się sprawdził? Karol też był u nas i sprawdził się co najmniej dobrze. Dlaczego staż w Seria A miałby negatywnie wpłynąć na jego ocenę? Tam się zapomina, jak się gra na poziomie ekstraklasowym? Kownacki jest oceniany na podstawie jednej rudny sezonu 2021/22, a Linetty na podstawie ostatniego sezonu w Turcji i na podstawie tego, że się wypiął? A jak się nie wypiął, to go Niels nie chciał? Dobrze ja to rozumiem?

Ja widzę zawodnika, który przyłożył ogromną cegiełkę do mistrza 2015, dużo większą od Kownackiego. Zawodnika, który przez ten wszystkie lata grał na wyższym poziomie od Kownackiego i który było o wiele zdrowszy niż Kownacki przez te lata, w tym już po odejście tego drugiego od nas po mistrzostwie 2022, gdzie potrafił stracić sezon, grając w nim 300 minut.

Odpowiedz
A mnie niesamowicie bawią te rozmowy i dywagacje, bo ktoś pierwszy napisał na X "z Gumnym było tak samo" i od tego to WSZYSTKO się zaczęło. Jak dla mnie w ogóle klub to zdjęcie z komentarzem takim, a nie innym, dodał tylko po to, żeby postawić sprawę (nie wprost), ale jasno. Żeby nie dać się rozwinąć żadnym spekulacjom, które na pewno by się pojawiły, gdyby temat nie został upubliczniony bezpośrednio przez klub.

Moim zdaniem szanse na to, że Linetty podpisze, wynoszą 5% - jak pokaże się rewelacyjnie na treningach i zechce podpisać kontrakt pewnie na poziomie 300-400 tys. EUR/rok, a i tak nie wiem, czy tyle mu dadzą. Pewnie nie będą chcieli też rozmawiać o jakichkolwiek pieniądzach za podpis. A ja wątpię, że zdarzy się jedno i drugie (czyli dobra forma i gotowość do przystania na takie warunki finansowe).

Tak, jak ktoś napisał, "stary" (podejrzewam, że Lech celuje w piłkarzy 28-30 lat jako ABSOLUTNY max), wypalony (ciężko chyba inaczej to postrzegać - a jak ktoś inaczej postrzega - mogę rozwinąć ten wątek), ze średniaka ligi tureckiej, który jeszcze rok temu odmówił Lechowi.

A to, że wychowanek, nie ma znaczenia. Jesteśmy profesjonalnym klubem piłkarskim i sporych rozmiarów spółką prawa handlowego, sentymenty na bok.

Jak dla mnie nie ma tematu i jestem co do tego niemalże pewny.

Jeśli chodzi o Gumnego - historia się nie powtarza tylko dlatego, że komuś tak wygodnie i tylko dlatego, że ktoś dostrzega jakieś niejasne analogie.

Robert przyszedł do nas bezpośrednio z klubu Bundesligi, w wieku 27 (!) lat do konkurencji ze starszym od niego Joelem. Na ŚPD możemy zaraz skończyć bez klasowego zawodnika, stojąc u bram Ligi Mistrzów. Ja już zaczynam słyszeć, że piłkarz 25 lat jest stary, to rozumiem, że dla Was 27 lat to też stary i nie ma żadnej różnicy, czy 27 lat, czy 31 - taki sam gruz? Nie dostrzegacie różnicy?

Cieszę się bardzo, że klub go przyjął, tak trzeba traktować swoich. Karol rok temu wybrał tak, a nie inaczej i ja go za to nie krytykuję. Mam nadzieję tylko, że klub w tym roku wybrał tak, żeby dać mu pobiegać, pożyczyć ubrania i wyekspediować do jakiegoś tam klubu (bo wielka marka to to nie będzie) i życzyć wszystkiego dobrego na przyszłość.

Odpowiedz
Pora zejść na ziemie, nazwa naszego klubu pada w związku transferem Montiela z Karabachu. Niby teraz odstawiony od składu bo mu "Lech zawrócił w głowie". 27 latek, pograł w LM w zeszłym sezonie. Ofensywny pomocnik, w zeszłym sezonie 5g/10a.
Szymon Janczyk z weszło niby zweryfikował to i nic nie robimy w kierunku pozyskania tego grajka.

Nie powiem, rozśmieszył mnie argument, że ocena Kownasia jest wyższa bo był tu w międzyczasie. W tym międzyczasie to Linetty był podstawowym pomocnikiem klubu z serie A i nie musiał się nigdzie odbudowywać.

Odpowiedz
Wypada doprecyzować, że Robert przyszedł z Reha-Augsburg i w ostatnim sezonie Karol zagrał więcej minut, niż Robert zagrał w sumie w dwóch sezonach poprzedzających przyjście do nas. I nie za bardzo rozumiem, co ma na celu porównanie Roberta z Karolem? Jedynym punktem wspólnym jest to, że podobnie jak Robert trenuje z nami gościnnie i nikt tutaj nie wychodził poza takie ramy porównawcze.
Gdzieś słyszałeś, że zawodni 25-letni jest stary? Gdzie tak mówili? Na podstawie tego, co gdzieś słyszałeś budujesz jakąś dziwną narrację z forumowiczami? 31 lat to jest obecnie wiek, w którym piłkarze osiągają szczyty swojej formy. Jeszcze parę-paręnaście lat temu o 30 latkach mówiło się, że są po drugiej stronie góry. Teraz te granice są przesunięte o dobre kilka lat do góry i pisanie o 31-latku, że jest stary brzmi śmiesznie. No chyba, że liczyłeś, że bierzemy go do odsprzedaży. Wtedy ok. Ale wydaje mi się, że jeśli miałaby zapaść decyzja o zakontraktowaniu go, to raczej nie z takim założeniem. Ale oczywiście mogę się mylić. :-)

Odpowiedz
@Icek Rutek sam powiedział, że Karol przespał okazję na transfer. To było po tym, jak się okazało, że turki go już nie chcą i jest za darmo. Mówił też, że odmładzamy kadrę i szukamy głodnych. Karol jest po 30 i nażarty.

@Gugus Kownasia wszyscy widzieli do czego się przyczynił i w jaki sposób i dlatego zapewne jest lepiej oceniany niż Karol, co nie chciał do LM z Kolejorzem. Proste.

Odpowiedz
To, że Kownacki jest lepiej oceniany, ponieważ widzieliśmy go u nas 4 lata temu, nie widząc w tym czasie Karola w Seria A faktycznie jest prostym rozumowaniem. Ale czy dobrym? Skłaniam się jednak ku Twojemu określeniu "proste". Wydaje mi się jednak, że w tym porównaniu nie chodzi o jakość piłkarską, tylko naciąganie faktów pod tezę "Nie chcemy Karola, bo on nie chciał z Lechem do LM rok temu":-)

Nie polemizuję z tym, czy Rutek tak powiedział, czy nie powiedział. Ja nawet nie polemizuję z tym, jakie są w ogóle szanse na pozostanie Karola u nas. Polemizuję jedynie z przedziwną argumentacją na temat jego potencjalnej przydatności u nas, która się tutaj pojawia, zgodnie z którą zawodnik grający przez 9-10 lat na poziomie Seria A po jednym sezonie w lidze tureckiej, rozgrywając tam +- 1500 minut staje się za słaby na granie w mistrzu Polski, którego linia pomocy w starciach z Crveną czy Genk totalnie nie dojechała...

Mam wrażenie, że wydanie 4 baniek na Palmę i 3 baniek na Yegbe sprawiło, że dla sporej części osób wskoczyliśmy automatycznie na dużo wyższy poziom, jeśli chodzi o poziom poszczególnych zawodników naszej drużyny. Tak niestety nie jest.

Karol nażarty, bo 31 lat? Więc rozumiem, że rezygnujemy z powrotów wychowanków po zagranicznych wojażach? Nie potrafię sobie wyobrazić, jak miałoby się to odbywać, skoro zdrowy 31-latek po 9-10 latach grania w Serie A nie spełnia naszych wymogów w tej kwestii.

Odpowiedz
Załóżmy, że mamy rok 2022. Styczeń. Do czego przyczynił się Kownaś?

Odpowiedz
Do tego, że odchodząc 7 lat wcześniej, był j....ny przez trybuny. Ale to pytanie nie za bardzo tutaj pasuje, bo o Kownasiu było pisane w odniesieniu do okresu po jego powrocie do Niemiec.

Odpowiedz

Skocz do:

Browsing: Kefas9494, rojber, Sultan, TonyJJ, 14 gości