Witaj! Logowanie Rejestracja

Ocena wątku:
  • 5 głosów - średnia: 1.6
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Title: Pogłoski transferowe 2026
Tryb drzewa
(29-07-2026, 11:41)Icek napisał(a): Dzisiaj na meczu mają być podobno skauci Augsburga, którzy mają oglądać Kozubala.

Jakby byli poważnie zainteresowani, to na tym etapie okienka to on już powinien oglądać Augsburg czy mu się podoba. Na moje nic z tego oglądania nie będzie.

Odpowiedz
Myślę że Gumny mu to skutecznie wybije z głowy. Sam o tym mówił że popełnił wtedy błąd bo zawodnicy Lecha powinni odchodzić do zespołów grających w podobny sposób.

Odpowiedz
Dla mnie Antek uchodził za bardzo rozważnego, poukładanego i trzeźwo stąpającego po ziemi chłopaka. Z resztą w jednym z wywiadów z końcówki zeszłego roku bodajże, stwierdził, że nie parcia by iść na zachód do średniaka. Także będę bardzo zaskoczony jak pójdzie do takiego Augsburga. Z drugiej strony może na ten moment nic lepszego nie jest mu pisane a i kasa może byłaby tam dużo większa.

Odpowiedz
Osobiście bardzo się dziwię, że klub jeszcze nie zaoferował sporych podwyżek kontraktów Antkowi, Michałowi i Wojtkowi, chociażby po to, żeby takie Augsburgi trzymały się z daleka.
Ale wiadomo wychowanków nie trzeba doceniać, wychowanków należy sprzedawać.

Odpowiedz
Taka jest filozofia klubu. Może jakby producent AGD dał na klub z 20 mln € rocznie ekstra nie musielibyśmy sprzedawać młodzianków.

Odpowiedz
Po pierwsze, w tym wieku nie do końca chodzi tylko o pieniądze.
Oczywiście, tak jak pisałem - Augsburg byłby dużym zaskoczeniem, drużyna defensywna, grająca częściej na 3 środkowych obrońców i wahadła - zupełnie inne granie niż nasze.
Można byłoby na siłę szukać tego, że to mogłaby być odskocznia do większego klubu, ale oni za bardzo nie sprzedają jakoś hitowo do lepszych drużyn.
Jedynie perspektywa dużo wyższego poziomu rozgrywek ligowych ma tu sens. Ale nie i jeszcze raz nie..

Odpowiedz
I to nie jest tak, że takich "skautów z Augsburga" jest na każdym meczu kilkudziesięciu a teraz napisał o tym któryś z farmazoniarzy bo nie ma o czym pisać?

Odpowiedz
To raz, Sultan, a dwa – jeśli będą się teraz przyglądać, to raczej są na wstępnym etapie weryfikacji jakiejś tam swojej listy. a nie na końcu tego procesu - tak sobie to przynajmniej wyobrażam

Odpowiedz
(29-07-2026, 14:04)Antonio napisał(a): I to nie jest tak, że takich "skautów z Augsburga" jest na każdym meczu kilkudziesięciu a teraz napisał o tym któryś z farmazoniarzy bo nie ma o czym pisać?

Pewno, że jest, zresztą z tego co wiem są ciekawsze kierunki zainteresowane i bardziej zaawansowane. Tu pewno jakiś Gikiewicz rzucił że dawny kolega z Augsburga ogląda i ktoś podchwycił

Odpowiedz
(29-07-2026, 14:01)Róża napisał(a): Taka jest filozofia klubu. Może jakby producent AGD dał na klub z 20 mln € rocznie ekstra nie musielibyśmy sprzedawać młodzianków.

Nie wiem, jakoś mało się o tym mówi w środowisku Lecha Poznań, ale te wszystkie śpiewki o tym, że klub musi się samofinansować itd. nie wynikają z jakiejś nieprawdopodobnej odpowiedzialności Rutkowskich i chęci uzależnienia klubu od nich, ale zwyczajnie z tego, że Amica tragicznie sobie radzi już od paru dobrych lat i nie wiem, czy oni mają kasę, żeby tak bardzo luźno sobie regularnie coś ekstra dorzucać do klubu. Majątek rodzinny na pewno jest gigantyczny, ale pytanie ile generuje im luźnego cashu, bo zakładam, że jednak upłynnianie go po to, żeby wrzucać w Lecha, totalnie nie wchodzi w grę.

Oto zysk netto Amiki w kilku poprzednich latach:
2022: -8,1 mln
2023: -4 mln
2024: 13,2 mln
2025: 17,5 mln

Sprzedaż im spadła od szczytowego wyniku rocznego w okolicach 3,4 mld PLN do "zaledwie" 2,4 mld PLN, to jest ogromny spadek, działali też mocno w Rosji i na Białorusi i z tych rynków musieli wyjść, co również było dla Amiki problemem. Bardzo mocno zwiększyli moce przerobowe, mieli gigantyczny program inwestycyjny, a na ten moment wygląda, że jest problem z ich zapełnieniem.

Trzeba też pamiętać, że Rutkowscy mają w Amice "tylko" ok. 35-40% akcji.

W latach wcześniejszych było dużo, dużo lepiej i w zasadzie w "tłustych" latach Amiki było "chudo" w Lechu Poznań, ale obecnie Amika jest firmą mocno zadłużoną i działającą na granicy rentowności w zasadzie i Rutkowscy nie są w stanie jakoś bardzo dużo z niej wyciągać.

Odpowiedz

Skocz do:

Browsing: 12 gości