Liczba postów: 303
Liczba wątków: 4
Reputacja:
12
09-06-2025, 08:12
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-06-2025, 08:13 przez strzelisty jupiter.)
@pacal, ciekawe co napiszesz jak w którymś ze sparingów Ishak złapie kontuzję, co wykluczy go z grania na - załóżmy - dwa miesiące. Kim będziemy podbijać te "ogórki" w drugiej rundzie. Fiabemą? Szymczakiem? A jak trafi się bardziej wymagająca Rijeka? Takie sytuacje już się zdarzały. Ishak nie raz wypadał na dłuższy czas. Pierwszy sparing gramy zdaje się z Chrobrym. Po tym sparingu obowiązkowo musi tu być Napastnik przez duże N, gotowy wejść do pierwszego składu z marszu i dawać bramki. Jeśli gabinety tego nie widzą, znaczy, że kompletnie nie wyciągają wniosków z naszych poprzednich podbojów Ligi Mistrzów i de facto ponownie mają te podboje w dupie. Uznam ich za ignorantów i amatorów po raz kolejny.
Bo - do cholery - Napastnik jest tu potrzebny od nie wykupienia Kownackiego. Od trzech lat! Przez trzy lata nie potrafią ogarnąć sensownego, dającego liczby Napastnika.
Liczba postów: 798
Liczba wątków: 3
Reputacja:
6
Temat napastnika jest bardzo osobliwy. Na takim KKS Lech najbardziej bawiły mnie posty ludzi co byli oburzeni, że ktoś chce zrobić krzywdę Ishakowi i posadzić go na ławce bo przyjdzie nowy.
Wzmocnienia w sierpniu to będą mało potrzebne. Wtedy to jest czas na wyciągnięcie perełki extra.
Liczba postów: 48
Liczba wątków: 0
Reputacja:
5
09-06-2025, 12:34
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-06-2025, 12:36 przez pacal.)
Tak jak napisałem, z obecnym składem (bez względu na pojedyncze kontuzje, włącznie z Ishakiem) mamy prawie obowiązek przejść II rundę - z lekką podpórką na Chorwatów i Cypryjczyków. O tym czy mamy kompletnych ogórów (10/12 zespołów - 84% szans) czy jednego z dwóch trochę lepszych rywali (Pafos / Rijeka) będziemy wiedzieli miesiąc przed meczem.
@strzelisty jupiter @Skorpion - co do Ishaka - przecież napisałem że potrzebuje godnego rywala do składu. (Godny rywal = ktoś kto realnie będzie jakościowo stanowił zagrożenie i motywował do dalszej pracy, a nie transfer na ławkę). Nikt nie powinien być pewny gry za zasługi. Ale nie uważam że jest to potrzebne natychmiast, może być za miesiąc-półtora. Najważniejsze żeby to był naprawdę dobry zawodnik.
Kopiuj-wklej jeśli chodzi o Gurgula i LO.
Wolę trochę lepszego (i takiego który mentalnie, fizycznie i taktycznie będzie gotów do walki o plac od zaraz) miesiąc później, żeby mógł nam pomóc w sierpniu, niż - w czerwcu - trochę słabszego, albo "aklimatyzatora" który "dojedzie" na wiosnę.
Więc sobie spokojnie poczekam na nasze ruchy do połowy lipca, a przy pomyślnym losowaniu nawet trochę dłużej.
Liczba postów: 115
Reputacja:
1
Zakładasz wersję realistyczną, jest jeszcze pesymistyczna- losujemy Pafos albo Rijeka (zdążało się Nam już losować najgorsze opcje - Basel czy Qarabag) Sousy już nie ma, Golizadeh, Walemark - jednemu z nich się nieco skomplikował powrót po zabiegu i wtedy wypada Ishak. Wtedy spokojne czekanie nie wchodzi już w grę.
Wiem, że nie działa to zero-jedynkowo ale jeśli mają wytypowanego Kocura do ataku to targowanie się o pół miliona euro jest skrajną głupotą. Wiem niestety też że życie wygląda brutalnie, jesteśmy raczej kolejnym wyborem i trzeba mieć nadzieję że pierwszy czy drugi Zawodnikowi nie pyknie
Reputacja:
6
To się kończy potem tak, że budzimy się z ręką w nocniku. Nie ma tego kota bo wybrał inny klub albo nasi się nie dogadali o tysiąc euro. Nie ma też pucharów bo ktoś wypadł a w rezerwie był Fiabema albo inny Andersen.
Liczba postów: 48
Reputacja:
5
Zobaczymy. Wszystko się może zdarzyć, ale nie sądzę.
Nawet największe kluby zabezpieczają się na sytacje lekko pesymistyczne, a nie na jakiś katastrofalny pomór. I jak im się raz na X lat zdarzy epidemia, to grają głębokimi rezerwami.
I co, z Fiabemą zamiast Ishaka i Lismanem zamiast Walemarka nie przejdziemy KuPS Kuopio czy Breidablik?
No to tak jak pisałem, nie mamy co szukać w tych rozgrywkach, jesli brak jednego/dwoch zawodnikow powoduje taki spadek jakości.
Z Trnavą też odpadliśmy przez brak transferów? Czy moze przez to że zespół o 2 klasy lepszy od tej kolekcji niechcianych w Ekstraklasie Słowaków zagrał rewanż na pół gwizdka?
A na kolejną rundę liczę że Ishak i Gurgul będą mieli poważnych konkurentów, wiec problemu "co w razie kontuzji" nie będzie.
A jeśli Sousa się uprze i odejdzie? Bedzie go cholernie ciężko zastąpić Ale takie już zycie kibica polskiego klubu, że najlepsi chcą iść wyżej.
Reputacja:
6
Uwielbiam takie przykłady.
Ze Spartą Praga przegraliśmy bo zamiast Lewego na boisku biegał Murzynek z Arki i dziadek Wichniarek? Czy dlatego, że kot napastnik przyszedł później? Też można podać taki przykład.
Liczba postów: 115
Reputacja:
1
Czy Ktoś śledzi ligę chorwacką? Dla mnie mistrz Chirwacji jest poza zasięgiem a tutaj są głosy że to niewielka przeszkodą. Ja demonizuje czy inni bagatelizują?
Nie jestem pesymistą, po prostu nie chcę by Majstra rozmienić na drobne. Lipiec kadrowo może być trudny bo oprócz przypadków o których pisałem może okazać się że będziemy bez Koziego i Gurgula (jeśli U21 awansuje) Losowanie 18 czerwca pokaże czy mamy czas na transfery czy nie
Liczba postów: 316
Reputacja:
6
10-06-2025, 09:10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-06-2025, 09:25 przez Icek.)
Co masz na myśli, pisząc "niewielka" i do których głosów się odnosisz?
I na podstawie czego Ty stawiasz tezę, że mistrz kraju z 21. miejsca w rankingu UEFA, który w lidze zdobył 65 pkt w 36 meczach, który w poprzednim sezonie odpadł z Elfsborg Boras w kwalifikacjach, jest poza zasięgiem mistrza kraju z 15. miejsca rankingu UEFA, który w poprzednim sezonie zdobył w lidze więcej punktów od mistrza Chorwacji, grając dwa mecze mniej?