Witaj! Logowanie Rejestracja

Ocena wątku:
  • 4 głosów - średnia: 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Title: LM / LE / LKE
Tryb drzewa
Rapid Wiedeń (1, D), Rayo (2, W), Mainz (3, D), Red Imps (4, W), Lausanne (5, D), Sigma (6, W).

Dobre losowanie logistycznie, nienajgorzej kibicowsko, przeciętnie jeśli chodzi o szanse na punkty - chyba najsłabsi możliwi rywale z koszyków 1 i 4, ale za to jedni z najmocniejszych z koszyków 3, 5 i 6.

Dobrze że z Mainz u siebie a z Red Imps na wyjeździe, podobnie dobrze że Lausanne u siebie a Sigma na wyjeździe.

9-10 punktów jak najbardziej w zasięgu.

Odpowiedz
W tamtym sezonie trzeba było mieć 7 pkt, żeby wyjść. Czyli 2 zwycięstwa i remis. Faworytem do wygranej będziemy raczej tylko z Lincoln..  Rapid, Sigma i Lausanne na dwoje babka wróżyła. Rayo i Mainz - jeśli drużyny podejdą na poważnie, faworytem nie będziemy.

Daleki jestem od twierdzenie, że minimum to wyjście z grupy. Moim zdaniem wylosowaliśmy zdecydowanie najgorzej z polskich ekip.

Odpowiedz
Terminy już są znane?

Odpowiedz
@MichalM - przy czym w koszyku 1 szósta była Legia, na którą nie mogliśmy trafić.

Nie oceniałbym "najgorsza-najlepsza" na podstawie kolejności w koszykach, bo były one  ułożone wg rankingu UEFA, który bardzo niedokładnie oddaje różnice w jakości klubów, i bazuje wyłącznie na grze w pucharach.
Np. w koszyku 4 Lincoln Red Imps był powyżej AEK-u Ateny Smile

Lepiej sprawdzić w rankingu ELO, ale nie mogę się teraz dogrzebać do żadnej działającej strony, więc oceniłem "na czuja".

Odpowiedz
Pokazałem tylko, które miały miejsca w koszykach a to, że ranking UEFA jest dość specyficzny to inna bajka.
Tak samo my jesteśmy nad Rayo

Raków ma ogromne szczęście

Odpowiedz
(29-08-2025, 14:01)Icek napisał(a): Daleki jestem od twierdzenie, że minimum to wyjście z grupy. Moim zdaniem wylosowaliśmy zdecydowanie najgorzej z polskich ekip.

czyli tak jak to mamy w zwyczaju w losowaniach w tym roku

Odpowiedz
@Icek - wg rankingu ELO, nasz zestaw układa się następująco:
Mainz (1688), Rayo (1668), my (1507), Rapid (1440), Lausanne (1400), Sigma (1377), i Red Imps (1021).
Patrząc na potencjał sprzedażowy na TM, wygląda to (co mnie trochę zaskakuje, bo generalnie TM to słaby wyznacznik jakości) praktycznie tak samo:
Mainz (138.5m), Rayo (74.5m), Lech (43.5m), Rapid (40.5m), Lausanne (39m), Sigma (16.5m), Red Imps (1.75m).

Biorąc pod uwagę że z Rapidem i Lausanne mamy handicap w postaci gry u siebie, powiedziałbym że jesteśmy z nimi lekkim-średnim faworytem.
Do tego zdecydowanym faworytem z Red Imps.
Z Sigmą, która ma poziom średniaka Ekstraklasy, też powinniśmy też grać o 3 punkty.

Z Mainz jesteśmy oczywiście outsiderem, ale gramy u siebie, więc zawsze można się pokusić o jakąś niespodziankę.
I chyba najmniejsze szanse na jakieś punkty mamy z Rayo na wyjeździe.

Wiadomo to tylko gdybanie, wiele zależy od zaangażowania danego dnia - i od ilości kontuzji kluczowych graczy...
Zobaczymy.

@MichalM - jasne, chciałęm tylko wspomnieć.

Odpowiedz
Nie do końca się zgadzam z tym że trafiliśmy najgorzej.
Legia ma Szachtar , Sparte i turecki Samsunspor
Raków ma Rapid, Spartę, Sigmę i Omonię na wyjeździe
Jaga ma Rayo, AZ i Strasbourg i uważam że oni trafili w sumie najgorzej

Odpowiedz
Ale dlaczego wymieniłeś  tylko najlepsze drużyny?

Legia ma Lincoln, Celje i Noah i w każdym z tych meczów będzie zdecydowanym faworytem.
Jaga ma Kuopio, Hamrun i Skhendije -tutaj podobnie jak Legia. W trzech pozostałych nie będą faworytami.
Jeśli Legia i Jaga wygrają mecze, gdzie będą zdecydowanymi faworytami, to wychodzą dalej.

Raków nie ma praktycznie żadnej drużyny odstającej ponad nich, a faworytami będą z Craiovą i Mostarem. Więc muszą wygrać z tymi dwoma ostatnimi i dołożyć jakiś remis z ekipami o klasie podobnej do swojej .

My musimy wygrać z Lincolnem i dołożyć jeszcze jedną wygraną i remis z kimś z zestawu: Rapid, Lausenne i  Sigma, ewentualnie sprawić niespodziankę z Rayo albo Mainz.

Nie mówię, że to niemożliwe, ale jak patrzę, z kim muszą wygrać pozostałe ekipy z Polski, to oni mają przecież autostradę do wyjścia z grupy w porównaniu do nas.

Odpowiedz
Pewnie, że Jaga trafiła najgorzej, nie wiem skąd argumenty, że my mamy źle, mamy dobrze, nawet bardzo dobrze, żadne AZ, żadne Strasburgi, żadne Ateny. Mainz to żaden poważny gracz w Bundeslidze, 6 miejsce w zeszłym sezonie, w tym już porażka z przepotężnym Koln. Lausanne 5 w zeszłym sezonie, a tam prócz czołówki to ogórki

@Zabal terminy chyba jeszcze ustalają kluby, ale kolejki będą tak:
Mecze zostaną rozegrane 2 i 23 października, 6 i 27 listopada, 11 i 18 grudnia.

Moje przewidywania:
Rapid Wiedeń - wygrana
Rayo Vallecano de Madrid - porażka
FSV Mainz 05 - remis
Lincoln Red Imps FC - wygrana
SK Sigma Ołomuniec - wygrana/remis
FC Lausanne-Sport - wygrana

Na oko jak dla mnie minimum 10 punktów do ugrania, reszta to już będzie górka. Poniżej 10 punktów to wstyd i porażka Big Grin

e: tak teraz patrzę, to Raków też ma trudnych rywali, szczególnie na wyjazdach. Właściwie to legia ma najłatwiej ale tu może coś ranking im pomógł

Odpowiedz

Skocz do:

Browsing: 10 gości