Forum WL
Ekstraklasa - Wersja do druku

+- Forum WL (https://www.wiaralecha.pl/forum)
+-- Dział: Forum Kibiców Lecha Poznań (https://www.wiaralecha.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Sport (https://www.wiaralecha.pl/forum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Wątek: Ekstraklasa (/showthread.php?tid=9)

RE: Ekstraklasa - Antonio - 27-01-2026

A kogo oni mają? Które transfery im wypaliły?

RE: Ekstraklasa - Skorpion - 27-01-2026

To jest jak na razie czysta hipoteza pod tezę kolegi wyżej który twierdzi, że siano nie gra i jak wydasz 40 mln na zawodników to na pewno będą chujowi a jak Ja my wydasz 3 to będą koty.

RE: Ekstraklasa - Mosina - 27-01-2026

Nie wiem czy Legia "ma siano" a Świerczewskiemu chyba też się znudziło wrzucać do wora bez dna.
Ale wystarczy jeden klub bogaty - jest jedno miejsce na MP i ewentualną drogę do fazy ligowej LM.
Ja się obawiam jednak opcji: Widzew i dlatego że nie ma innych 5 takich klubów, nam pozostanie granie o pozostałe miejsca z pozostałymi bidokami. Naprawdę podchodzę do tego dość spokojnie i bez histerii, ale Dobrzycki to nie jest jakiś szemrany biznesmen który chce tylko tereny wokół stadionów i nie wiadomo skąd fundusze. Po prostu to jest poważny gość i nawet jak jeszcze w tym sezonie nie będzie efektów to oni do tego dojdą, nauczą się, albo kupią wiedzę.
Co do opcji zewnętrzny inwestor - to pamiętajmy że dla "nigdy się nie poddam" nie ma takiej opcji. Kurtyna

RE: Ekstraklasa - Antonio - 27-01-2026

(27-01-2026, 23:39)Skorpion napisał(a): To jest jak na razie czysta hipoteza pod tezę kolegi wyżej który twierdzi, że siano nie gra i jak wydasz 40 mln na zawodników to na pewno będą chujowi a jak Ja my wydasz 3 to będą koty.

No póki co to są wasze teorie nie podparte zupełnie niczym poza "Kurwa siano wydaje to kupi wszystko". Dajcie jakieś argumenty za tym, że Widzew wciągnie tę ligę nosem jak nie teraz to jutro.

RE: Ekstraklasa - joseph - 28-01-2026

Jestem na forum Lecha grubo powyżej 20 lat. ale widzę, ze niektórzy zachowują się jakby tu nadal był kapitalizm rodem z łóżek polowych rozłożonych na bazarku i biznesmeni w turkusowych marynarkach i białych skarpetkach z kasą pokitraną w saszetkach u pasa. Obudźcie się, to już nie te czasy.
Kilka innych lig pokazało, że kiedy wchodzi do gry ktoś naprawdę poważny z dużą forsą, to po kilku latach zmienia to sytuację diametralnie. Można oczywiście uznawać, że nic się już nigdy nie mieni, a młody leloś swojego tatusia, zamiecie tę ligę swoim zarządczym know-how, ale nie liczyłbym na to za bardzo. Nasza tajna broń synalek z suchymi żartami, który drażni wszystkich, łącznie z działem skautingu, który musi wysłuchiwać jego oświeconych pseudomądrości, Gratuluję w chuj przewagi konkurencyjnej.

RE: Ekstraklasa - Skorpion - 28-01-2026

Jak masz siano to możesz ryzykować. Nie uda się z zawodnikiem X to się go opchnie za drobne albo sobie będzie i ściąga się zawodnika Y który może dać jakość a jak nie wypali to przyjdzie zawodnik Z. A jak nie masz siana? To masz Oume i obsranie czy ktoś przyjdzie za darmo.. Albo Agnero w ataku i trzymanie kciuków aby odpalił bo jak nie to zostanie i tak bo 2.3 mln...

RE: Ekstraklasa - Antonio - 28-01-2026

@joseph
No a gdzie już mieliśmy do czynienia z zainwestowaniem dużej kasy w klub i zdominowaniem ligi porównywalnej do naszej? Wszystkie znane mi przykłady dotyczą sytuacji jaką mieliśmy w przypadku Wisły Cupiała czyli słaba liga z biednymi drużynami na skraju bankructwa i jeden klub w który ktoś pompuje spore pieniądze.

To co dzisiaj mamy w Ekstraklasie nijak się do tego ma. W Ekstraklasie nawet najbiedniejszy klub jest bogatszy niż drugi klub w Bułgarii, na Węgrzech czy Słowacji więc próg dominacji jest położony znacznie wyżej. Ruchy Widzewa póki co są zwykłą pokazówką która jak widać znajduje na tym forum podatny grunt.
Takich piłkarzy na jakich Widzew wydał w tym roku 20 mln Rząsa sprowadziłby za 5 a Masłowski za darmo plus wypożyczenia.
Pieniądze Dobrzyckiego nie sprawiły, że Widzew zaczął stołować się na salonach tylko cały czas buszuje w tych samych śmietnikach co reszta tylko płaci więcej za to samo. Gdyby dzisiaj pojawiła się plotka, że Lech na pierwszego bramkarza chce rezerwowego bramkarza PAOKu to forum by płonęło. Tak samo gdyby chciano tutaj sprowadzić za kilka baniek obrońcę z ekipy broniącej się rozpaczliwie przed spadkiem z Serie B albo gdyby była informacja, że Bengtsson kosztował Lecha 5 mln euro.
Dużo bardziej przerażałby mnie Widzew gdyby zaczął skupować talenty z Polski i okolic, budował szkółkę i drużynę młodzieżową gdzie by się oni ogrywali, gdyby w końcu zaczął wykupować gwiazdy z Ekstraklasy albo sprowadzał mocne polskie nazwiska z zagranicy. Z całym szacunkiem ani Drągowski ani Wiśniewski takimi nazwiskami nie są. Co innego gdyby przyszedł Kędziora, Świderski, Slisz, Piotrowski albo Pululu zamieniłby Białystok na Łódź.

RE: Ekstraklasa - strzelisty jupiter - 28-01-2026

(28-01-2026, 09:51)Antonio napisał(a): (...)
Pieniądze Dobrzyckiego nie sprawiły, że Widzew zaczął stołować się na salonach tylko cały czas buszuje w tych samych śmietnikach co reszta tylko płaci więcej za to samo. (...)

Clue. Przykład Akere, czy jak mu tam. Miał wciągnąć ligę nosem, a już go w robotniczym towarzystwie nie ma, bo tam zwyczajnie nie potrafią robić transferów. Biorą szrotu na kilogramy.
Jednak zdecydowanie wolałbym sprawdzonego Drągowskiego niż naszego Bułgara.
Nigdy też nie wiem co wiara widzi w Sliszu. Zwykły wyrobnik przecinak na poziomie ekstraklasowym (od nazwy ligi Smile, nie jest to w tym przypadku epitet opisujący jego grę).

RE: Ekstraklasa - Sultan - 28-01-2026

Przecież Dobrzycki równolegle mocno inwestuje w infrastrukturę akademii, tylko oczywiście się to nie przebija tak mocno w mediach.
Co do mocy nazwisk Drągowskiego i Wiśniewskiego - spierałbym się, nie zgadzam się z aż tak surową ich oceną. Albo inaczej - wcale nie jestem pewien, czy większość kibiców nie wolałaby na bramce "rezerwowego PAOKu" z przeszłością reprezentacyjną niż młodego Bułgara, jako zmiennika i następcy Mrozka. Wiśniewski (jeśli go sprowadzą) to spokojnie pierwszy skład większości drużyn czołówki ekstraklasy.

Jeszcze raz - nikt nie twierdzi, że zdominują ligę tu i teraz. Ale ich/jego stać na długotrwałe inwestowanie, zarówno w piłkarzy, sztab jak i know-how transferowe i inne. To jest poważny gracz - i niestety umniejszanie mu dając przykłady Akere czy innych to charakterystyczne wyparcie. Mamy poważnego konkurenta i trzeba szukać swoich przewag, póki je mamy. Finansowo się nie pościgamy - a inne przewagi wystarczą zapewne na 2-3 sezony w obecnym kształcie.

RE: Ekstraklasa - joseph - 28-01-2026

(28-01-2026, 09:51)Antonio napisał(a): @joseph
No a gdzie już mieliśmy do czynienia z zainwestowaniem dużej kasy w klub i zdominowaniem ligi porównywalnej do naszej? Wszystkie znane mi przykłady dotyczą sytuacji jaką mieliśmy w przypadku Wisły Cupiała czyli słaba liga z biednymi drużynami na skraju bankructwa i jeden klub w który ktoś pompuje spore pieniądze.

To co dzisiaj mamy w Ekstraklasie nijak się do tego ma. W Ekstraklasie nawet najbiedniejszy klub jest bogatszy niż drugi klub w Bułgarii, na Węgrzech czy Słowacji więc próg dominacji jest położony znacznie wyżej. Ruchy Widzewa póki co są zwykłą pokazówką która jak widać znajduje na tym forum podatny grunt.
Takich piłkarzy na jakich Widzew wydał w tym roku 20 mln Rząsa sprowadziłby za 5 a Masłowski za darmo plus wypożyczenia.
Pieniądze Dobrzyckiego nie sprawiły, że Widzew zaczął stołować się na salonach tylko cały czas buszuje w tych samych śmietnikach co reszta tylko płaci więcej za to samo. Gdyby dzisiaj pojawiła się plotka, że Lech na pierwszego bramkarza chce rezerwowego bramkarza PAOKu to forum by płonęło. Tak samo gdyby chciano tutaj sprowadzić za kilka baniek obrońcę z ekipy broniącej się rozpaczliwie przed spadkiem z Serie B albo gdyby była informacja, że Bengtsson kosztował Lecha 5 mln euro.
Dużo bardziej przerażałby mnie Widzew gdyby zaczął skupować talenty z Polski i okolic, budował szkółkę i drużynę młodzieżową gdzie by się oni ogrywali, gdyby w końcu zaczął wykupować gwiazdy z Ekstraklasy albo sprowadzał mocne polskie nazwiska z zagranicy. Z całym szacunkiem ani Drągowski ani Wiśniewski takimi nazwiskami nie są. Co innego gdyby przyszedł Kędziora, Świderski, Slisz, Piotrowski albo Pululu zamieniłby Białystok na Łódź.

Slavia Praga np.