![]() |
|
LM / LE / LKE - Wersja do druku +- Forum WL (https://www.wiaralecha.pl/forum) +-- Dział: Forum Kibiców Lecha Poznań (https://www.wiaralecha.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Sport (https://www.wiaralecha.pl/forum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Wątek: LM / LE / LKE (/showthread.php?tid=27) |
RE: LM / LE / LKE - marekst - 19-12-2025 Chyba czegoś nie zrozumiałeś RE: LM / LE / LKE - Kleju - 19-12-2025 Faktycznie, sorki. Zafiksowałem się tak na wczorajszej kolejce, że liczyły się dla mnie tylko te mecze i nie zwróciłem uwagi do czego się odniosłeś.
RE: LM / LE / LKE - pacal - 19-12-2025 Z innej beczki, mamy na ta chwilę 44.625 pkt, wskoczyliśmy na 11 pozycję, wyprzedziliśmy Grecję, 1.5 punktu nas dzieli od bram raju, czyli 10 Czechów (choć jedni i drudzy są do tyłu o kilka meczów w LM i LE). Ludzie piszą na różnych portalach, z jednej strony że przez Legię tracimy wielka szansę w tym sezonie. A inni im odpisują że gdyby nie Legia to w ogóle nie bylibyśmy w TOP15. Ani jedno ani drugie nie jest prawdą. Wplyw jednego klubu na ranking krajowy jest dużo mniejszy niż się wielu ludziom wydaje. Jak już wiele razy pisano, idziemy w górę dzięki ławie wyrównanych, dosyć solidnych klubów. Polskie kluby w ostatnich 5 latach nabiły łącznie 178.5 pkt (44.625 pkt po podzieleniu przez 4). Z tego Legia najwięcej - 32.5, w 4 występach. Inne, słabsze kluby z czołówki Ekstraklasy nabiłyby powiedzmy 4 x średnio te 3 pkt = 12 pkt, czyli mielibyśmy 158 pkt. "Efekt Legii" to jakieś 20 pkt różnicy na plus, czyli po podzieleniu przez 4 = raptem 5 pkt wiecej w rankingu krajowym. Czyli gdyby zamiast tej Legii 4x grały inne kluby z czołówki, to zamiast 44.625 mielibyśmy ok 39.75. Bylibyśmy zaledwie 1 pozycję niżej, na 12 miejscu. Ale raczej bez szans na TOP10. RE: LM / LE / LKE - marekst - 19-12-2025 (19-12-2025, 07:59)Kleju napisał(a): Faktycznie, sorki. Tak myślałem, ale napisałeś tylko o Rapidzie a Rayo też byłoby błędem ![]() W Ołomuńcu musiała być niezła huśtawka nastrojów, jak po gwizdku dowiedzieli się, że nie awansują, a tu kilka minut później ktoś odświeża tabelę a tu nagle myk, z powrotem na 24 miejsce. RE: LM / LE / LKE - Icek - 19-12-2025 (19-12-2025, 09:51)pacal napisał(a): Z innej beczki, mamy na ta chwilę 44.625 pkt, wskoczyliśmy na 11 pozycję, wyprzedziliśmy Grecję, 1.5 punktu nas dzieli od bram raju, czyli 10 Czechów (choć jedni i drudzy są do tyłu o kilka meczów w LM i LE).Grecy i Czesi są o kilka meczów i o kilka punktów bonusowych do tyłu. RE: LM / LE / LKE - Antonio - 19-12-2025 Grekom został Panathinaikos i PAOK w LE i Olympiakos w LM. Czechom Slavia w LM i Pilzno w LE. Panathinaikos gra z Ferencvarosem i Romą. PAOK z Betisem i Lyonem. Pilzno z Porto i Bazyleą. Slavia z kolei ma Barcelonę i Pafos. Slavia na pewno żegna się z pucharami. Reszta ma dobre pozycje wyjściowe RE: LM / LE / LKE - Mosina - 19-12-2025 no i jeszcze Sigma przecież... RE: LM / LE / LKE - Icek - 19-12-2025 Są jakieś ograniczenia krajowe w losowaniu 1/8 LKE? Jeśli nie, to w przypadku awansu Jagi, mogą trafić na Raków. RE: LM / LE / LKE - Róża - 19-12-2025 Nie ma ograniczeń, może być Polski mecz na tym etapie. RE: LM / LE / LKE - pacal - 22-12-2025 Właśnie sobie popatrzyłem jaki zestaw miał jeden z naszych 2 potencjalnych rywali (Szachtar / Rayo) w 1/8 LKE. Szachtar grał z: Aberdeen (Szkocja, 35 miejsce), Hamrun Spartans (Malta, 33), Shamrock Rovers (Irlandia, 31), Breidablik (Islandia, 30), Legia (Polska, 28), Rijeka (Chorwacja, 16). Fantastyczne losowanie im się trafiło. Przegrali z Legią, zremisowali z Rijeką, resztę oczywiście wygrali, chociaż niekoniecznie przekonująco. Który zespół wolelibyście wylosować, Rayo czy Szachtara? Szachtar jest niby 2x wyżej wyceniany niż Rayo, ale to w dużej mierze przez wielu młodych Brazylijczyków z dużym potencjałęm sprzedażowym. |