Witaj! Logowanie Rejestracja

Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Title: LM / LE / LKE
Tryb drzewa
Chyba czegoś nie zrozumiałeś

Odpowiedz
Faktycznie, sorki. Big Grin Zafiksowałem się tak na wczorajszej kolejce, że liczyły się dla mnie tylko te mecze i nie zwróciłem uwagi do czego się odniosłeś.

Odpowiedz
Z innej beczki, mamy na ta chwilę 44.625 pkt, wskoczyliśmy na 11 pozycję, wyprzedziliśmy Grecję, 1.5 punktu nas dzieli od bram raju, czyli 10 Czechów (choć jedni i drudzy są do tyłu o kilka meczów w LM i LE).

Ludzie piszą na różnych portalach, z jednej strony że przez Legię tracimy wielka szansę w tym sezonie. A inni im odpisują że gdyby nie Legia to w ogóle nie bylibyśmy w TOP15.

Ani jedno ani drugie nie jest prawdą. Wplyw jednego klubu na ranking krajowy jest dużo mniejszy niż się wielu ludziom wydaje. Jak już wiele razy pisano, idziemy w górę dzięki ławie wyrównanych, dosyć solidnych klubów.

Polskie kluby w ostatnich 5 latach nabiły łącznie 178.5 pkt (44.625 pkt po podzieleniu przez 4).
Z tego Legia najwięcej - 32.5, w 4 występach. Inne, słabsze kluby z czołówki Ekstraklasy nabiłyby powiedzmy 4 x średnio te 3 pkt = 12 pkt, czyli mielibyśmy 158 pkt. "Efekt Legii" to jakieś 20 pkt różnicy na plus, czyli po podzieleniu przez 4 = raptem 5 pkt wiecej w rankingu krajowym.

Czyli gdyby zamiast tej Legii 4x grały inne kluby z czołówki, to zamiast 44.625 mielibyśmy ok 39.75.
Bylibyśmy zaledwie 1 pozycję niżej, na 12 miejscu.
Ale raczej bez szans na TOP10.

Odpowiedz
(19-12-2025, 07:59)Kleju napisał(a): Faktycznie, sorki. Big Grin Zafiksowałem się tak na wczorajszej kolejce, że liczyły się dla mnie tylko te mecze i nie zwróciłem uwagi do czego się odniosłeś.

Tak myślałem, ale napisałeś tylko o Rapidzie a Rayo też byłoby błędem Wink

W Ołomuńcu musiała być niezła huśtawka nastrojów, jak po gwizdku dowiedzieli się, że nie awansują, a tu kilka minut później ktoś odświeża tabelę a tu nagle myk, z powrotem na 24 miejsce.

Odpowiedz
(19-12-2025, 09:51)pacal napisał(a): Z innej beczki, mamy na ta chwilę 44.625 pkt, wskoczyliśmy na 11 pozycję, wyprzedziliśmy Grecję, 1.5 punktu nas dzieli od bram raju, czyli 10 Czechów (choć jedni i drudzy są do tyłu o kilka meczów w LM i LE).
Grecy i Czesi są o kilka meczów i o kilka punktów bonusowych do tyłu.

Odpowiedz
Grekom został Panathinaikos i PAOK w LE i Olympiakos w LM.
Czechom Slavia w LM i Pilzno w LE.
Panathinaikos gra z Ferencvarosem i Romą. PAOK z Betisem i Lyonem.
Pilzno z Porto i Bazyleą.
Slavia z kolei ma Barcelonę i Pafos.
Slavia na pewno żegna się z pucharami. Reszta ma dobre pozycje wyjściowe

Odpowiedz
no i jeszcze Sigma przecież...

Odpowiedz
Są jakieś ograniczenia krajowe w losowaniu 1/8 LKE? Jeśli nie, to w przypadku awansu Jagi, mogą trafić na Raków.

Odpowiedz
Nie ma ograniczeń, może być Polski mecz na tym etapie.

Odpowiedz
Właśnie sobie popatrzyłem jaki zestaw miał jeden z naszych 2 potencjalnych rywali (Szachtar / Rayo) w 1/8 LKE.

Szachtar grał z:
Aberdeen (Szkocja, 35 miejsce), Hamrun Spartans (Malta, 33), Shamrock Rovers (Irlandia, 31), Breidablik (Islandia, 30), Legia (Polska, 28), Rijeka (Chorwacja, 16). Fantastyczne losowanie im się trafiło.

Przegrali z Legią, zremisowali z Rijeką, resztę oczywiście wygrali, chociaż niekoniecznie przekonująco.

Który zespół wolelibyście wylosować, Rayo czy Szachtara? Szachtar jest niby 2x wyżej wyceniany niż Rayo, ale to w dużej mierze przez wielu młodych Brazylijczyków z dużym potencjałęm sprzedażowym.

Odpowiedz

Skocz do:

Browsing: 25 gości