Forum WL
Pogłoski transfefowe 2025 - Wersja do druku

+- Forum WL (https://www.wiaralecha.pl/forum)
+-- Dział: Forum Kibiców Lecha Poznań (https://www.wiaralecha.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Lech Poznań (https://www.wiaralecha.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+---- Dział: Transfery Lecha Poznań (https://www.wiaralecha.pl/forum/forumdisplay.php?fid=14)
+---- Wątek: Pogłoski transfefowe 2025 (/showthread.php?tid=104)

RE: Pogłoski transfefowe 2025 - joseph - 30-06-2025

Może jednak uaktywnić klauzulę Repki? I przy okazji pstryczek w nos papszunowym? Tak rzucam pod dyskusję.

RE: Pogłoski transfefowe 2025 - galis - 30-06-2025

Po pierwsze Repka musi chcieć a jak pokazał przykład Fornalczyka nie zawsze chcą. Po drugie jeśli potrzebujemy kogoś to raczej wypożyczenie a nie kilkuletni kontrakt. Po trzecie po co inwestować w Repkę skoro możemy inwestować w Dudka
Edit. To że strzelił nam gola to trochę mało, strzelili też Klimek, Koperski czy Skibicki - na szczęście żaden nie trafił do Lecha - to wszystko to oczywiście moja subiektywna opinia

Porównujesz Repkę do Dudka? No śmiałe to, nie powiem,
Bo z moich obserwacji Repka, który ociera się o reprezentację, wydaje się już w tej chwili lepszy niż Murawski (też moja subiektywna opinia). Radek fajny chłop, ale starzeje się, wróci po kontuzji właściwie już jako 32-latek.

RE: Pogłoski transfefowe 2025 - galis - 30-06-2025

Bez spiny ale masz równie śmiałą teorię - Gość pierwszy, dotąd jedyny, sezon w ekstraklasie zagrał w wieku 25 lat. Karierę reprezentacyjną zakończył dwoma meczami w U-20 w 2019 roku grając w nich łącznie 77 minut.  Dla mnie to mimo wszystko jenak zagadka i skoro mamy zastąpić Murawskiego to albo inwestujmy w Gilsiego czy Dudka albo wypożyczmy Kogoś z bogatszym cv niżeli Repka.
My potrzebujemy Kogoś do rywalizacji na LO, Skrzydłowego na lewą stronę i to Kota bo Hakans póki co jeszcze niewyjaśniony, Przekota na "10" bo Sousa zawiesił wysoko poprzeczkę i Kota do ataku - próba grania tylko Ishakiem to czynność wysokiego ryzyka i drugi raz może się już nie udać. To są nasze bolączki. Zakładam że do rywalizacji na PO mamy już Gumnego
O Defensywnych Pomocników jestem naprawdę spokojny...
edit. Miałem na myśli tylko karierę reprezentacyjną w młodzieżówkach i to że to Jego pierwszy i jedyny sezon w poważnej piłce

U mnie zupełnie bez spiny Smile
Repka nie bez przyczyny dostał powołanie do pierwszej reprezentacji - ja już go oglądałem w pierwszej lidze - imponował nie tyko warunkami fizycznymi i krzepą.
Co do priorytetów transferowych - pełna zgoda.

RE: Pogłoski transfefowe 2025 - Skorpion - 01-07-2025

A potem będzie sraczka bo trafi się rywal do przejścia w pełnym składzie którego nie będzie i znów usłyszymy ,,no gdyby był pełen" to na pewno byśmy to zrobili ale przecież i tradycyjna litania.

Pytanie czy dział pana Rząsy ma listę piłkarzy na szybko do ściągnięcia na rok by pomóc na jakiejś pozycji.

RE: Pogłoski transfefowe 2025 - hif - 01-07-2025

Nie wiem, czy sensowne nawet by nie było ściągnięcie tutaj Linettego na pół roku, może poszedłby chłopak na to za dobrą kasę, żeby nam pomóc w lidze i pucharach, skoro wypadł Murawski.

Poza tym takie pół roku kontraktu mogłoby by być dobrą bazą pod przedłużenie..

RE: Pogłoski transfefowe 2025 - joseph - 01-07-2025

Popieram. Tylko czy on by chciał i poszedł na to...

RE: Pogłoski transfefowe 2025 - hif - 01-07-2025

Rozszerzając mój wcześniejszy post:

W sytuacji z Murawskim to nie wiem, czy jeśli mamy ograniczone środki finansowe powinniśmy iść w ogóle w ściągnie tego Norwega jako transfer za kilkaset tysięcy EUR. Uważam że Mońka na ligę wystarczy, co pokazał zresztą w końcówce sezonu. Mamy już teraz 5 ŚO - Milic, Douglas, Skrzypa, Salamon, Mońka.

PO - problemy rozwiązuje nam Guma.
LO - tutaj musimy mieć dobrego zawodnika w kadrze - imo Azer byłby w sam raz
LŚ - jeśli uda się wypożyczyć Moraisa, to mamy temat zamknięty i dobrze zaopiekowany relatywnie tanio i bardzo jakościowo (portugalskie źródła mówią, że zawodnik jest chętny na wypo do Poznania)
N - potrzebujemy kozaka, bez dwóch zdań. Fajnie, jakby mógł też grać cofniętego napastnika, na pozycji 10, jak kiedyś Amaral
OP - jeśli odejdzie Sousa - będziemy potrzebować kozaka, bo alternatywą będzie granie tam Walemarkiem, Barańskim, może Alim (ale w przypadku 1 i 3 tracimy wtedy zawodnika na PS)

No i pozostaje sprawa zastępstwa Murasia. Tutaj moim zdaniem potrzebujemy koniecznie alternatywy, nie mamy w składzie żadnej 6-tki. Nie jest nią Kozubal, nie jest nią Gisli, nie jest też Jagiełło. Tak jak pisąłem, najlepszym możliwym rozwiązaniem byłoby namówienie Linettego na podpisanie z nami umowy chociaż na pół roku, dobrymi pieniędzmi da się go może skusić, a lepiej wydać 500K na jego półroczną pensję, niż ściągać kogokolwiek za podobne pieniądze na ślepo. Zresztą może później dałoby się też przekonać Karola na dłuższy pobyt u nas. Ale nawet jeśli nie, to mielibyśmy awaryjnego ŚP o wysokiej jakości, bez potrzeby panicznych ruchów i ściągania kogokolwiek na sztukę za spore pieniądze.

Zatem, jeśli zostaje Sousa, potrzebujemy jeszcze 4 zawodników. Jeśli odchodzi - 5.
Jakby udało się zrealizować to, co napisałem powyżej, to będziemy wtedy przygotowani do gry na 3 frontach. Jeśli ściągniemy mniej piłkarzy, jest spore ryzyko, że to się rozleci w czasie sezonu.

Ciekawe jak wygląda świadomość w tych kwestiach zarządu, ile w stanie są zaryzykować, żeby zrobić dobry wynik. Łatwo się wydaje nie swoje pieniądze, ale w momencie kiedy mamy statystycznie 99,6% na granie w jakiejkolwiek fazie ligowej (a co za tym idzie - ekstra przychód od 70M PLN w górę gwarantowany) to ja na miejscu władz Lecha rzuciłbym 10M EUR na transfery i pensje dla tych nowych i potrzebnych zawodników, żeby nie położyć ligi w czasie tego sezonu. I tak wyjdą na swoje, mając mocną kadrę i satysfakcjonujące (pucharowe, a najlepiej TOP2) miejsce na koniec sezonu, z realną walką o MP. W przeciwnym razie - będzie to trudne bardzo.

RE: Pogłoski transfefowe 2025 - Pinkin - 01-07-2025

Ale Karol to też nie jest 6 tylko typowy box to box jak Antek, czy Gisli.
Aczkolwiek marzy mi się jego powrót i to teraz a nie za 2-3 lata.