Forum WL
Lech Poznań - Szachtar Donieck, 12.03.2026 18:45 LKE - Wersja do druku

+- Forum WL (https://www.wiaralecha.pl/forum)
+-- Dział: Forum Kibiców Lecha Poznań (https://www.wiaralecha.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Lech Poznań (https://www.wiaralecha.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+---- Dział: Mecze Lecha Poznań (https://www.wiaralecha.pl/forum/forumdisplay.php?fid=15)
+---- Wątek: Lech Poznań - Szachtar Donieck, 12.03.2026 18:45 LKE (/showthread.php?tid=204)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

RE: Lech Poznań - Szachtar Donieck, 12.03.2026 18:45 LKE - strzelisty jupiter - 13-03-2026

Treningi angielskie zniosą zapewne takie tuzy siły fizycznej i końskiego zdrowia jak Gholizadeh, Wålemark czy Håkans.
Smile

RE: Lech Poznań - Szachtar Donieck, 12.03.2026 18:45 LKE - Pucenty - 13-03-2026

(13-03-2026, 14:33)Kefas9494 napisał(a): Jakikolwiek by Niels nie był to przerasta o głowę poprzednich trenerów. Niemniej, trzeba iść do przodu i zmiana może być potrzebna. Może tego Adiego uda się wyciągnąć. Niemniej trzeba tego mistrza zrobić. Z jednym frontem uważam, że jest to realne.

Niemniej mecze z Genkiem, Crvena, Rayo czy Szachtarem obnażyły trochę sam pomysł na nie. Nawet jak na polskie warunki Palma Ali czy Pablo robią wrażenie to na tle ww. drużyn wyglądali jak dzieci we mgle.

Głowiłem się nad tym ostatnio, czy projekt Nielsa się wyczerpuje czy nie. Nadal nie mam odpowiedzi, chociaż ja jestem zwolennikiem jego warsztatu. Na pewno widzę jednego kandydata do przejęcia schedy i jest to Siemieniec. Ale jeśli Frederiksen tego mistrza zdobędzie to trochę obawiam się, że byłby to klasyczny casus "lepsze wrogiem dobrego". I mimo, że jestem dużym fanem pracy AS i jest jedynym trenerem jakiego widzę w tym momencie zastępującego NF i w dodatku wydaje się, że jest okazja... to mi się jedno z drugim kłóci...

RE: Lech Poznań - Szachtar Donieck, 12.03.2026 18:45 LKE - Kefas9494 - 13-03-2026

(13-03-2026, 15:02)MichalM napisał(a): Dużo niemniej Smile ale zgadzam się z Tobą.

Pytanie jak uzdrowić Lecha? Czy nasi piłkarze zniosą np treningi angielskie czy niemieckie.
Pierwszym krokiem dla mnie jest wyjeb...Rząsy, ściągnięcie prawdziwego dyrektora sportowego.

Racja xd człowiek pisał w robocie. 

Jak Niels zdobędzie mistrza to pytanie czy będzie chciał zostać. Jeśli tak to też ciężko zwalniać gościa, który zrobił ci dwa mistrzostwa. Lepsze wrogiem dobrego.

RE: Lech Poznań - Szachtar Donieck, 12.03.2026 18:45 LKE - Mosina - 13-03-2026

(13-03-2026, 10:39)Sultan napisał(a): Większego rotowania trenerami na pewno nie potrzebujemy @Mosina.
Ale jesteś w stanie z ręką na sercu powiedzieć, że z obecnym sztabem się rozwijamy? A nawet - stabilizujemy formę? Na moje, to co rundę jest coraz gorzej. Zdarzają się nawet dobre mecze, ale są one coraz rzadsze.
Nie będę się już pastwił nad brakiem elastyczności taktycznej Nielsa, ani nawet (!!!) na zawalonym zimowym oknie, bo już mi się to nudzi. Ale myślę, że w klubie widzą, że puchary przerosły ten sztab i to mocno. Ścieżkę mieliśmy taką, że 1/8 jest minimum, eliminacje położone w całości. Obrona MP nie uratuje Nielsa, bo kolejne eliminacje to byłby jeden wielki zawód.
Dwa sezony, potencjalnie 2xMP - brawa, podziękowania, kwiaty, galeria sław. I budujemy z kimś innym, bo i tak latem będzie duża przebudowa składu.

Wracając do meczu, dziś rano obejrzałem powtórkę, która przybiła mnie jeszcze bardziej niż mecz na stadionie, gdzie jednak emocje dużo przesłaniają. Widziałem, że Ishak, mimo gola, więcej szkodził niż pomagał, że Pereira grał bardzo słabo. Ale dopiero w TV zobaczyłem jaki kryminał zagrał wypoczęty Kozubal. To jest niebywałe. Gdyby ktoś pomysłał o zakupie defensyw.....aaa dobra.

Duży test w niedzielę. Niels ma dwa dni na podniesienie mentalu i zmianę taktyki. To będzie mecz cięższy niz w Łodzi.

no to jak większej rotacji trenerów nie potrzebujemy, to Twoja propozycja nie wspiera tego celu Smile

nie wiem co to znaczy że się nie rozwijamy, dla mnie to bardzo dobre kwestie i pytania, ale odpowiedź nie jest dla mnie tak prosta "bo sztab". 
rok do roku uważam że wprawdzie mamy "droższą" kadrę, ale tak naprawdę się osłabiamy. z ciekawości porównuje i oceniam skład z doskonałego meczu 5;2 z Legią z zeszłego roku pod kątem "rozwoju"

(41) Bartosz Mrozek - stabilnie, lepiej nie będzie, sufit
(2) Joel Pereira - zjazd, zastąpiony i zmotywowany przez Carstensena który go odstawił z miejsca od pierwszego składu, w to miejsce Gumny - zaczął się sprawdzać po zimie
(3) Alex Douglas - kontuzja
(16) Antonio Milić - kontuzje i zjazd formy
(15) Michał Gurgul - stabilnie - lekko lepiej
(8) Ali Gholizadeh - powrót po kontuzji
(22) Radosław Murawski - kontuzja
(43) Antoni Kozubal - różnie ale chyba sufit
(7) Afonso Sousa - dla mnie jeden z architektów MP
  zmiennik (24) Filip Jagiełło kontuzja

(10) Patrik Wålemark kontuzja
  zmiennik 71 (21) Dino Hotić - nie ma

(9) Mikael Ishak - zjazd formy chociaż swoje strzela, zamiennik w postaci Agnero

z dodatkowych uwag względem tego składu:
* Mońka - oczywiście na plus
* Rodriguez - długie wejście, przebłyski ale też marnowanie sytuacji (Gdynia, Rajo), to nie jest 1:1 Sousa
* Palma - cień piłkarza z lata
* Tofik - przebłyski
* Leo - na plus
* Ouma

podsumowując - możemy pieprzyć o najdroższej kadrze, nikt tego nie zabroni. ale z różnych względów - dostęna forma (powroty z kontuzji, kontuzje, lub piłkarze słabi) jest słaba, słabsza. A do tego gramy w pucharach.

RE: Lech Poznań - Szachtar Donieck, 12.03.2026 18:45 LKE - Sultan - 13-03-2026

Przyznałem Ci rację, że rotacja trenerów nie jest dobra. Ale zapytałem, czy uważasz, że się rozwijamy?
I dodałem, że obawiam się, wnioskując z nawet wczorajszego meczu, że ten sztab, po zdobyciu MP może znów by się prześlizgnął do LKE ściężką mistrzowską, ale trudniejszy rywal na innej (tfu tfu) ścieżce i w innych rozgrywkach (LE) byłby znów nie lada problemem.
I co, zostawiamy sztab, żeby go zmienić we wrześniu?

Co do Twojej listy - a kto odpowiada za formę piłkarzy? Bo kontuzje to jest temat trochę bardziej skomplikowany.

Moje zdanie jest jasne - do konca sezonu Niels. Niezależnie od koncowego wyniku, pożegnałbym się.

RE: Lech Poznań - Szachtar Donieck, 12.03.2026 18:45 LKE - strzelisty jupiter - 13-03-2026

Po pierwsze, przy mistrzostwie obstawiam, że Niels dostanie lepszą propozycję. Więc jeśli obronimy tytuł, nie będzie tematu zostania go w naszym klubie.
Po drugie, gra na jednym froncie a na trzech do marca przy kontuzjach z jesieni to jest inna bajka. Przejrzyjcie składy z Ekstraklasy z rundy jesiennej. Na pewno nie były to jedenastki na mistrza.

RE: Lech Poznań - Szachtar Donieck, 12.03.2026 18:45 LKE - Mosina - 13-03-2026

Zostawienia Wink

Lubię ten argument że za formę piłkarzy odpowiada sztab jak również za kontuzje. Oraz za chwilę za czas ich wyleczenia a może nawet wydruku w 3d drugiego Murawskiego. Brak 6 tki to kamol do ogródka DS

RE: Lech Poznań - Szachtar Donieck, 12.03.2026 18:45 LKE - Skorpion - 13-03-2026

Nie rozpędzał bym się z tymi lepszymi propozycjami. Ale czy bym go zostawił? Pytanie które ma wiele ale po drodze.

RE: Lech Poznań - Szachtar Donieck, 12.03.2026 18:45 LKE - MichalM - 13-03-2026

I wracacie swoimi postami do mojego pytania, odnośnie treningów angielskich czy niemieckich. Założę się, że 5-6 zawodników wypadło by bądź byli by cały sezon pod formą.

Na dzień dzisiejszy przebiegają o wiele więcej km niż pozostałe drużyny eklapy, to, że brakuje błysku danego zawodnika w meczu i nie ma jak grać no cóż... Naszymi gwiazdami są Ali, Ishak, Palma.

Nie w mówicie mi, że Ismaheel, Leo, Kozubal itd przewyższają nasza ligę.

RE: Lech Poznań - Szachtar Donieck, 12.03.2026 18:45 LKE - Adzio23 - 13-03-2026

Dwie kwestie, które są przedziwne
1) jak to możliwe, że Walemark po kontuzji zagrał całkiem nieźle z Górnikiem a teraz gaśnie z meczu na mecz?
Byłem przekonany, że będzie zupełnie odwrotnie. Niewytłumaczalne.

2) My chyba znowu jesteśmy pod formą. Tylko byliśmy pod nią także w okolicach listopada. Rozumiem, że trudno cały sezon trzymać ten peak ale my tygodnie dochodzimy do dyspozycji.