Witaj! Logowanie Rejestracja

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Title: Lech Poznań - KuPS Kuopio, 26.02.2026 21:00 LKE
Tryb drzewa
Mecz z rodzajów takich, gdzie można tylko stracić a nic zyskać. Dobrze, że Lech ogarnął temat na luzie co na przykładzie Fiorentiny nie jest takie wcale oczywiste. Dojrzała gra, kontrola meczu, pewna wygrana w dwumeczu.
Ciężko o jakieś daleko idące wnioski grając z takim przeciwnikiem, ale z plusów:
- mamy ładna serię - 5 wygrana, tylko jeden stracony gol. Można już na tym coś budować.
- Pablo Rodrigueza od "wtopy" do transferowego strzału blisko środka tarczy. Fajnie się zaaklimatyzował, kluczowy gracz zespolu.
- fajnie że taki mecz dał możliwość odkurzenia Hakansa i Douglasa. Nie skreslalbym ich, obaj mogą być przydatni przy tylu meczach. Szczególnie Hakans mysle, ze swoją dynamika, na taką ekstraklasę to może byc jak ulał.

A z uwag o charakterze neutralnym. Z tym Agnero. Śledzę piłkę od grzdyla, to jest już z ponad ćwierć wieku. Na żywo oglądałem expose Koltonia jak zachwycał się Kagawą i deprecjonował Lewego i miałem wtedy taką samą opinie. Z nowszych przykładów to pamiętam jak dziwiłem się jak można było ściągnąć takie samolubne drewno jak Velde, który przyjmował piłkę na 5 metrów albo przelewała mu się ona po stopie. Nie twierdzę, że z Yannickiem będzie tak samo i każdy ma prawo do krytyki. Bo sam nie dostrzegam w nim wielu zalet. Ale dałbym mu czas jeszcze. Na początku irytował nawet samym bieganiem i nieskoordynowanym pressowaniem. Według mnie jest tutaj znaczny postęp, czego efektem była chociażby strata Tomasiewicza i gol Aliego. Także może jakimś cudem się ogarnie w przyszłości. Niemniej, oczywiście jakiegoś napadziora (jak co okienkoWink) wypadałoby ściągnac latem, chyba że Jakóbczyk lub młody Szymczak nagle eksplodują.

Jestem za to na maksa zawiedziony Gislim. I jak ta jedna z akcji do przodu, widać że piłka mu nie przeszkadza. Frazes. Ale ten mecz pokazał czemu szansę dostaje Ouma jak trzeba bronić wyniku, a czemu nie Gisli. Nasz Islandczyk defensywnie jest fatalny, nie pokrywa przestrzeni, nie atakuje rywala z piłką, jest mało agresywny. W tym względzie Ouma ze swoimi wszystkimi wadami, brakiem myślenia, itp to i tak półka wyżej. Niestety ale jak do końca rundy nie będzie poprawy to trzeba go dać na wypo bo okazuje się że Lech to za wysoka półka na ten moment. I ciężko go traktować jako alternatywę na poważnych rywali.

Odpowiedz
Jak się patrzy na Thórdarsona, mam wrażenie że on się tu nie zaaklimatyzował. Może taki typ, że poza Islandią nigdzie nie będzie sobą. Są tacy piłkarze. Tu jest chyba głównie problem mentalny. Sam Gisli wypowiadał się kiedyś w takim tonie, że lepiej czuje się na kierownicy niż typowym defensywnym, więc to że bronić nie lubi i nie umie nie jest raczej tajemnicą.

Odpowiedz

Skocz do:

Browsing: 1 gości