Witaj! Logowanie Rejestracja

Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Title: Ekstraklasa
Tryb drzewa
Szkoda, że rzadziej. Przez takich jak Ty to forum prędzej czy później upadnie.

Odpowiedz
forum nigdy nie upadnie! Smile nie ma bardziej wartościowego miejsca do wymiany myśli a nawet jako kącik terapeutyczny. może nawet głównie to drugie. MS to taki syf że nawet tego jazgotu tam nie czytam. tak więc - mobilizujmy się, finalnie wspierajmy bo każdy z nas intencje ma takie same

Odpowiedz
Ja uczciwie pisząc nawet nie wiem co kryje się pod MS. Maciej Skorża? Smile

Odpowiedz
(28-01-2026, 12:43)Mosina napisał(a): tu mamy podobne zdanie z Josephem - już to napisałem, zero histerii - spokojnie się przyglądam, uważam że to nie wypali "od razu" - ale z tego co czytam, i widzę - to nie jest gość od blaszaków i szybkiej kasy, chce odkupić stadion i go rozbudować - wpływy z meczów, chce wzmocnić akademię, itd. Papiery ma mocne bo prowadzi inny biznes, wiadomo że to nie to samo ale on tworzy struktury, sam nie jest prezesem od wszystkiego. Serio pycha kroczy przed upadkiem - tak upadały wszystkie imperia, i co ciekawsze - zawsze. oczywiście że dobre pytanie jest który wróg jest ten "groźny" ale nie interesuje to te byty które rozwijają się szybciej niż wróg. My nigdy takim bytem się nie staliśmy a dodatkowo jak ktoś przychodzi i nie chce czekać na rozwój organiczny, uważamy że jest debilem i nie ma co się przejmować.
i też się zgadzam - syn wg mojej wiedzy nic wcześniej nie stworzył - następnie dostał, kontynuował i generalnie przepierdolił czas. I teraz może przypadkiem nic więcej nie wymyśli.

A to nie wiedziałem, że ma w planach odkupienie stadionu i rozbudowanie. To ładną tam wizję ma...

Odpowiedz
dlatego to jest inny poziom gracza. W Częstochowie nie zrobią już więcej bez większego stadionu - a oprócz płaczów do miasta nic się więcej nie dzieje. Tutaj gość nie chce żebrać o obiekt, tylko go przejąć i rozbudować. nie wiem czy to technicznie możliwe i co to oznacza, ale jak to usłyszałem to dotartło do mnie że mówimy o czymś innym niż Ptak w Pogoni. Przecież to spokojnie perspektywa lat, i fajna wizja. mówię o całokształcie. no i on nie wchodzi do klubu z 6 ligi żeby było taniej, żeby się odbić od sufitu w pewnym momencie. To taka Wieczysta tylko kilka poziomów wyżej Wink

Odpowiedz
Zdecydowanie inny poziom jak w Rakowie. Tam widać, że zaczyna liczenie się kasy. Nie wiem jakim majątkiem dysponuje Świerczewski ale do Dobrzyckiego chyba mu daleko. Przynajmniej jeśli popatrzymy na to jak budował/buduje Raków Świerczewski a jak buduje/będzie budował Widzew Dobrzycki. Również obserwuje to wszystko z dystansem ale jestem pełen obaw o kolejne lata w eklapie. Obawiam się powtórki z ery Wisły Cupiała. Obym się mylił.

E:

Teraz czytam, że planuje rozbudować stadion do 30-32 tys miejsc. W tym roku chcą przeprowadzić pełną analizę tej inwestycji.

Odpowiedz
bardzo szacunkowo: Dobrzycki wartość majątku - ponad 1 mld USD, Świerczewski - tyle samo tylko w PLN Smile
ale tu wiele zależy od ambicji i planów. Wartość majątku a środki które gość może/chce przeznaczyć na inwestycje w klub piłkarski to dwie różne rzeczy. Tak jak piszesz - Raków raczej się zatrzymał i zaczyna bardziej oszczędzać, Dobrzycki to kompletnie inna wizja. on trochę zaczyna tam gdzie są inne kluby w Polsce, ze wzglęu na to to już jest ekstraklasowy klub, potencjał kibicowski i możliwości dalszego rozwoju.

Odpowiedz
Twoje @rojber uwagi są w pełni uzasadnione, Widzew może być rodzajem cupiałowej Wisły (pytanie czy też tak samo skończy). Dobrzycki na prawdę ma plan i środki, pozwalające go wieloletnio realizować. Chyba że mu się znudzi, w co wątpię. Dlatego głosy takie jak @Antonio są przedziwne - prześmiewcze, skupiające się na transferach tu i teraz - to podstawowy błąd logiczny. Transferami Dobrzycki pokazał, że finansowo jest w stanie nakryć czapką całą resztę ligi, nawet kosztem błędów. Czas, jaki zajmie mu pozyskiwanie wiedzy i nauka będzie krótki - i musi być przez nas wykorzystywany. Na razie np z wypowiedzi Klimczaka u Ćwiąkały wynika, że dopiero dociera, co się dzieje - i przestają myśleć jak wspomniany Antonio. Zagraniczny inwestor przy podejściu rodziny Rutkowskich się nie wydarzy, więc musimy szukać szans w lepszym scoutingu i lepszym sztabie szkoleniowym. Przy czym jeśli chodzi o scouting, to przez platformy typu TransferRoom, bardzo trudno jest po cichu przeprowadzać super transfery i znajdować perełki za niskie pieniądze. To już nie te czasy, niestety.
Co do Rakowa i Świerczewskiego - to, że w tym oknie racjonalizuje wydatki wynika głównie z tego, że przyszedł nowy trener. To od jego wizji i modelu gry będzie zależeć zapotrzebowanie (lub jego brak) na nowych grajków. Dodatkowo, dotychczas tam największą władzę miał Papszun - więc naturalnie teraz muszą przebudować strukturę i dopiero wtedy zacząć kupować.

Będzie ciekawie. Dosyć wypierania, czas działać i szukać swoich szans - ciekaw jestem korekty dotychczasowego planu na najbliższe 5 lat i "strategii Feniks". Jeśli jej nie będzie, to zapomnijmy o sukcesach za 3-5 lat.

Odpowiedz
No tak. Można tak jak @sultan opierać swoje przewidywania na podstawie tego ile pieniędzy na Dobrzycki tylko to takie myślenie w stylu "A usiądę sobie pod drzewem i sobie pomyślę co by było gdybym był bogaty i miał klub".
Uważam, że w Widzewie wydarzyło się już tyle (wydarzyło a nie powiedziano co ma się podobno wydarzyć), że śmiało można dyskutować nie leżąc pod drzewem. Stąd taka rozbieżność podlądów.
Ja już tłumaczyłem dlaczego uważam, że w Widzewie przy takim podejściu nie wypali w zamian słysząc "no ale on jest bogaty!".
Tak więc ja wybieram fakty a fakty są takie, że Widzew jest 15 w lidze, ma trzeciego trenera, trzeciego bramkarza a część piłkarzy z kontaktami do 2029 roku poszła już na wypożyczenia.
Jak ktoś wybiera "kupuje stadion i go rozbudowuje ale póki co sprawdzają czy to możliwe" to już jego sprawa. Podejrzewam, że te same osoby wieściły koniec emocji gdy Legia zagrała w LM a później gdy mistrzem został Raków, teraz gdy w mediach ładnie piszą o Widzewie a za 5 lat będą głosiły koniec bo Królewski ściągnie inwestora który się nie zachłyśnie.

Odpowiedz
Ale wiesz że to jest liczenie że komuś się nie uda.
No i fajnie. Tylko kiedyś się uda. I pozostanie nam podejście reakcyjne a nie proaktywne. Zresztą takie jest od dłuższego czasu. 5 lat temu Świerczewski przewrócił stolik gdzie Legia i Lech myślały że będą zawsze jedynymi graczami.
Teraz dzieje się to samo tylko na inną skalę. Oczywiście można mówić że to ściema i po dwóch latach się im znudzi. Tylko czas przyniesie rozwiązanie tej zagadki.

Ps. Moje marzenie to dyktować tempo rozwoju ligi a nie nadążanie lub nie, za innymi.

Odpowiedz

Skocz do:

Browsing: 7 gości