Witaj! Logowanie Rejestracja

Ocena wątku:
  • 3 głosów - średnia: 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Title: Pogłoski transfefowe 2025
Tryb drzewa
OK - dzięki za to zestawienie. Czyli nie zakładanie w budżecie mistrzostwa vs zdobycie, to dodatkowy wpływ między 5-7 mln, a to wtedy gdy oczywiście zakładamy podium i europejskie puchary. O to mi chodziło, teraz jeszcze super by było wiedzieć ile wynoszą te premie ale musi to być kwota większa od tej róznicy o ok 10 mln żeby tłumaczyć w ten sposób stratę. czyli ok 15-17 mln?

Odpowiedz
Jeszcze mała uwaga. My w 2023 roku mieliśmy 3. miejsce, więc w tym obecnym sezonie otrzymaliśmy "tylko" 7 mln więcej, niż w roku 2023. W poprzednim poście, nie wiem dlaczego, pisałem o różnicy ok. 17 mln w stosunku do premii za miejsca 4-5.

Na kwotę dokładną premii, jak i wszystkich innych parametrów wyniku finansowego, musisz poczekać do momentu opublikowania raportu. Pamiętam, że klub przedstawiał nawet takie zbiorcze zestawienia za kilka lat, gdzie było bardzo przejrzyście przedstawiane, co, za ile, skąd, za co itd... Na podstawie danych, które posiadamy, absolutnie nie jesteś w stanie obliczyć kwoty premii za ostatni sezon.

Odpowiedz
Trzeba wziąć pod uwagę jeszcze praktyczny aspekt. Mistrzostwo to nie tylko różnica kilku baniek w kwestii premii za ligę. To przede wszystkim kilkadziesiąt milionów za grę z fazie ligowej, wcześniej grupowej. Mistrzostwo to praktycznie pewność gry w tej fazie, drugie czy trzecie miejsce już niekoniecznie. Dlatego trzeba spojrzeć na te wyliczenia nieco szerzej...

Odpowiedz
Dokładnie. O tym pisał @hif, że mistrzostwo daje praktycznie "pewną" grę w pucharach. O tym mówił też Rutek, mówiąc, że mistrzostwo daje duże szanse na obicie finansowe w sezonie następnym. My potrzebujemy wygrać jeden z trzech dwumeczów, żeby być pewnym dodatkowych kilkudziesięciu milionów. Tylko nie mylcie tego z "zakupem za grube siano, bo z LM jest kasa taka i taka". To zupełnie dwie osobne kategorie, gdyż do LM, gdzie premie to już raczej nie dziesiątki, a setki milionów PLN, potrzebujemy już wygrać wszystkie trzy mecze.....

Pewien pogląd na to, jak "skaczą" premie w sezonie mistrzowskim można zobaczyć tutaj. Z resztą nie tylko  wpływ premii na nasze finanse jest interesujący, ale również wpływy z pucharów, praw tv itp it

https://www.lechpoznan.pl/files/upload/f...8-2022.pdf

Odpowiedz
Pojawiają się medialne informacje o naszym zainteresowaniu Joao Moutinho.

Odpowiedz
Panowie a to nie jest temat „plotki transferowe”? O budżecie rozmawiajmy gdzie indziej.

(10-06-2025, 09:27)Icek napisał(a): Pojawiają się medialne informacje o naszym zainteresowaniu Joao Moutinho.

Przyznaję że nie zwróciłem na niego uwagi w czasie sezonu ale może bardziej go obserwowałeś?

Odpowiedz
Bezbarwny Pan Nikt. Dlatego go nie zapamiętałeś. Taki portugalski Tomasik. Zdecydowanie słabsza wersja Rebocho.

Odpowiedz
Aż tak bezbarwnym bym go nie nazwał, nienajgorszy był, ale liczyłem/liczę na kogoś lepszego. Natomiast profilowo pasuje do asymetrycznego systemu gry Nielsa - dość wysoki jak na bocznego obrońcę, mogący dublować pozycję stopera, nieco mniej angażując się w ofensywę (pozostawiająć to prawemu obrońcy), więc to niekoniecznie musi być plotka bez pokrycia w faktach. A jezeli chodziłoby tu o wypożyczenie i dzieki temu zaoszczedzenie kasy na wykup Carstensena (są na to wciąż szanse ponoć, gdzieś czytałem że nasi nie składają tu do końca broni), to byłbym nawet bardzo za.

Odpowiedz
Ale to brzmi tak, jakbyśmy mieli z góry odpuszczać ofensywny walor jednej strony. I zdać się jedynie na formę Pereiry/Carstensena? I automatyczną łatwość rozczytania przez przeciwnika? Mieć dwóch dobrych prawych i ani jednego podobnego im na lewej? To ja wolę bez Carstensena i jednak kozaka na lewą.

Odpowiedz
Ale ten Moutinho jest lepszy w ataku niż w obronie. Dokładnie, to jest Pan Nikt, może tylko piłka go nie parzy. Ale lepszy od Gurgula to chyba nie jest.

Odpowiedz

Skocz do:

Browsing: adampaw, ANJAS, AriLP, Bolek, Goliniak, Kaziu88, lomboNET, maks, t_lp, 29 gości