Liczba postów: 438
Liczba wątków: 6
Reputacja:
7
ale nie tylko tej dwójki dotyczy ten problem. Ali kilka razy. Muraś. Wcześniej Salamon, Jagiełło, Gisli, Milic, nawet teraz młody Barański...
Liczba postów: 126
Liczba wątków: 0
Reputacja:
3
No tak ale Sali się sypie od meczu reprezentacji, Ali miał problemy przed przyjściem, Patryk teraz ciężko nie trenował, Milić to Milić - czasami mu się kręci w głowie, więc można tylko o Gislim, Barańskim powiedzieć, że to od zmiany intensywności bo Muraś i Filip to mieli urazy pomeczowe, na pewno Filip miał po Radomiaku.
Reputacja:
7
7 godzin(y) temu
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 7 godzin(y) temu przez Mosina.)
co to są urazy pomeczowe? w sensie że powód to udział w meczu?
dla mnie uraz jest albo kontaktowy (stłuczenia, złamania, urazy spowodowane zderzeniem z przeciwnikiem) albo pośredni (wynikające z przeciążenia, zmęczenia – np. naderwania mięśni, skręcenia).
poza sytuacją z Milicem gdzie uraz był nagły (uraz w meczu z Jagą), i powiedzmy Salamona (uraz stawu skokowego) po meczu z Radomiakiem, pozostałe to druga kategoria. Trudno powiedzieć że graliśmy wiele więc są to urazy biorące się z przeciążeń treningowych. Jeśli te organizmy nie są na to gotowe, a widać nie - to nie wiem czy to dobra droga. Chyba że zagryziemy zęby i za jakiś czas będziemy zbierać owoce tych metod.
Mi też się podoba granie na intensywności, odbieranie piłki wysokim presingiem. Przygotowanie motoryczne to też panowanie nad piłką, brak zadyszki po biegu a więc celność podań, strzałów, itd. To jest jasne. Ale skala tego zjawiska jest przerażająca...
Liczba postów: 126
Liczba wątków: 0
Reputacja:
3
Uraz pomeczowy to uraz odniesiony podczas meczu a nie na treningu. Czasami nawet możesz mecz dokończyć z urazem ale nie jesteś w stanie trenować dzień po meczu. Na treningu to tylko Gisli i Barański ucierpieli, reszta moim zdaniem nie.
Reputacja:
7
jeszcze raz - urazy są albo wynikające z faulu przeciwnika, albo z przeciążenia. To nie ma znaczenia czy się dzieje na treningu czy na meczu. O czymś inny mówimy widzę. Możesz mieć uraz przeciążeniowy "po treningowy" który wychodzi podczas meczu. Ja mówię o metodach i wielkości obciążeń vs predyspozycje do sprostania takim treningom. Jeśli masz 1-2 takich zawodników w kadrze, to siędzą na ławie i wchodzą na 15 min. Jeśli to dotyczy pierwszej 11 to jest to duży problem. że o skali nie wspomnę