Witaj! Logowanie Rejestracja

Ocena wątku:
  • 4 głosów - średnia: 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Title: Quo Vadis Lech Poznań
Tryb drzewa
(05-11-2025, 16:02)MichalM napisał(a):
(05-11-2025, 15:20)Kefas9494 napisał(a): Nie no, o Palmie to takie pierdolenie na razie. Henszel przecież nie wie nic na ten temat. Zresztą pewnie nawet włodarze na razie nie wiedzą co zrobić. Jest mnóstwo zmiennych - wynik sportowy, ewentualne sprzedaże, forma Palmy.

Przecież może być tak, że Palma zacznie grać po prostu słabo, podobny case jak z Vinagre. Więc spokojnie z nim.

Co do samego Agnero to ten potencjał wynika z jego parametrów fizycznych, które im wyskakują na pewno w tych programach. Nie znam się, ale tłumaczono to w wielu programach. Kwestie szybkościowe, jakichś zrywów, intensywności, itp. Z podobnych względów, dajmy na to, kupili Amerykanie Wiktora Bogacza za 2 bańki, który strzelił ledwo kilka bramek w pierwszej lidze i też nie miał 18 lat, ale 20.

Walemark w Lechu zagrał pół roku i został wykupiony. Biję do tego, że odrazu widać ogromną różnicę między takimi piłkarzami a kopaczami z ekstraklasy.

Pewnie, że są to obserwacje, analizy itd, i Agnero nie widzę jak narazie tej fizyczności, szybkości. Dodatkowo uważam, że dział transferowy i scoutnigu u nas leży. Tak samo jak akademia, coś musiało się niedobrego wydarzyć od czasów "złotych czasów" Lewandowskiego, Linettego, Modera itd

Nie no, nie jest to takie zero-jedynkowe. Wyciągnęli z kapelusza Douglasa, Velde. Sousa okazał się dobrym strzałem ostatecznie. Gholizadeh na ryzyku poszli, wydając kupę kasy na kontuzjowanego, ale w zeszłym roku to kluczowy zawodnik. Wpadki zawsze się zdarzą. W mojej ocenie nie ma szału, ale jest lepiej niż było jakiś czas temu. Z tym Agnero to ja dałbym mu czas jednak. Tez jestem sceptyczny, ale przypominam sobie wtedy jak zaczynał wspomniany Velde albo chociażby Ali, który dorobił się transparentu o sobie a potem strzelił kluczowego gola z Legią.

Odpowiedz
Racja, że niej est to 0-1 . Owszem zdarzają się "perełki" jednak na tą ilość, która przychodzi i totalnie są niewypałem, przepalonymi pieniędzmi to dosłownie są "perełkami". Widzisz nie oczekuje idealnego okienka bo nigdy takie nie będzie.
W profesjonalnym podejściu do zarządzania osoba odpowiedzialna, za marnowanie budżetu ponosi konsekwencje.
Zrozumiał bym jeśli na 6 transferów 1-2 będą z potencjałem i wypali albo nie. Dodatkowo zamiast takich niepewnych transferów, można brać z akademii, wtedy nikt nie będzie miał żalu, a kasa zostanie na te perełki.
Jestem za rozwijaniem młodych i wdrażanie w jak najmłodszym wieku do profesjonalnej piłki.
Obecny system gry pozwala na takie wprowadzanie, ponieważ staramy się grać "tiki takę".
Tak w ekstraklasie jest bardziej siłowa gra ale nie tak chamska i ostra jak w niższych ligach polamatorskich.

Jeszcze odnośnie transferów. Gumny, od początku mam wrażenie, że poważna piłka za nim, gdzie nie będzie potrafił się zmobilizować. W skrócie takie odcinanie kuponów, transfer sentymentalny z pomocną dłonią.
Pamiętasz jak nie przedłużyli Rebocho bo mówili, że mają kocura i przyjdzie jeszcze lepszy zawodnik? Andersson...
Takich przypadków jest więcej dlatego twierdzę, że brakuje profesjonalizmu w tym aspekcie.

P.s. miło podyskutować nie używając sformułowań "cweli, frajerów, ciot, itd" Wink

Odpowiedz
(05-11-2025, 16:39)MichalM napisał(a): Jeszcze odnośnie transferów. Gumny, od początku mam wrażenie, że poważna piłka za nim, gdzie nie będzie potrafił się zmobilizować. W skrócie takie odcinanie kuponów, transfer sentymentalny z pomocną dłonią.
Pamiętasz jak nie przedłużyli Rebocho bo mówili, że mają kocura i przyjdzie jeszcze lepszy zawodnik? Andersson...
Takich przypadków jest więcej dlatego twierdzę, że brakuje profesjonalizmu w tym aspekcie.

P.s. miło podyskutować nie używając sformułowań "cweli, frajerów, ciot, itd" Wink

ciekawe gdyby ktoś się pokusił i zrobił ocenę transferów ery TRz. Prostego NPS nawet - czy poleciłbyś ten transfer / zawodnika swojemu zaprzyjaźnionemu prezesowi Wink

Takie jednak policzenie / dane i fakty często otwierają oczy albo studzą emocje, bo czujemy się tak dobrze jak ostatni mecz, prawda? Smile

Ja po tym okienku czuję się zrobiony w ch... kolejny raz, a "perełki" wrzucam do przegródki "ślepa kura". Bo trochę te perełki kulawe, a wydajemy coraz więcej. Więc o co Ci chodzi....Smile

PS - miło miło, ale taki mamy klimat...mogło być gorzej zresztą, tzn G i S razem, ale ciągle myśle że to ta sama osoba Smile

Odpowiedz
Podobieństwo do Sousy czy Velde jest żadne; pierwszy to był etatowy reprezentant młodzieżówek portugalskich i nawet moja Babcia by go wyskautowała, drugi dwa sezony pod rząd zrobił dobre liczby w Norwegii, zagrał coś w Pucharach i otarł się o młodzieżową reprezentację. Douglas owszem, podobny noname z pewną różnicą - nie był rekordem transferowym i nie był pierwszym czy jedynym w kolejce do rotacji na swojej pozycji.
Super, że próbujemy łowić takie perełki tylko mam jedno zastrzeżenie, niech nie będą to piłkarze niezbędni na już i niech od ich transferów nie zależy płynność Kolejorza. Jeśli może nas być nie stać na Palmę a przepalili kasę na Agnero to jest dramat. Takie deale róbmy gdy nas już będzie stać. Tu widzę desperację Gościa który potrzebując miliony ma kilka tysięcy w portfelu i postanawia je wszystkie wydać w grach losowych licząc że jest tym Wybrańcem

Odpowiedz
Początki rodziny R w Lechu, pod względem zaangażowania piłkarzy było jakby większe, potem zaczęły się dziwne ruchy Bakero, Wichniarek, Tschibamba. Nie było mitycznego scoutnigu tylko Kadziński i Pogorzelczyk. Aczkolwiek to są moje skojarzenia ze względu na super emocje, które wtedy były na stadionie. Dzisiaj mam wrażenie to takie sztuczne, nie ma tej energii. Ale też jestem o wiele starszy Wink

Nie tylko Ty, choć ja nie nastawiam się na nic, bo uczę się po 2 szmatach Smile największym dla mnie transferem będzie wkoñcu pożegnanie T.R. i zatrudnienie z prawdziwego zdarzenia DS. Nie ukrywajmy rzecznik prasowy reprezentacji a DS to trochę inna bajka.

A wyobrażasz sobie G i S, że to są inne osoby i piszą sobie jeden po drugim? Czuję, że admini szybko by się znaleźli Wink

Odpowiedz
jeden po drugim...i najlepiej się ze sobą nie zgadzają. ale by była jazda Wink

a czemu perełka nie może być  niezbędna na już? chyba odwrotnie - piłkarz - potencjał nie powinien koniecznie na już niezbędny. no chyba że perła ma jakiś defekt ale o tym już chyba wiemy, i już do tego nie nie wrócimy (chociaż co niektórzy chcą Modera co traktuję jako akt schizofrenii). perła, dodatkowo za dużą kasę 1-2 mecze i gra jak z nut. Zresztą Carstenssen, Palma - to są tacy właśnie piłkarze.
I jeszcze o tym że Palma przestanie dobrze grać, a niby czemu? to wszystko zależy czy to co teraz gra - to jakiś peak nieziemski, nigdy wcześniej tak nie grał i już tego nie powtórzy - czy norma. Każdy ma wzloty i spadki formy, pytanie tylko gdzie jest zakres "średni". A ja właśnie myślę że Palma ma "wrodzony" talent a reszta to didaskalia w jego przypadku.

Odpowiedz
Oj Mosina ale masz fantazje Wink ale fakt jazda bez trzymanki

Myślę, Galis miał na myśli, że takie perełki do dodatkowo, żeby przychodziły. W sensie, że najpierw obowiązkowe transfery a dodatkowo wyszukiwanie takich sytuacji jak w przypadku Aliego, Walemarka czy Palmy. Nie ukrywajmy, każdy z nich, z osobna robi ogromną różnicę.

Co do Palmy, jeśli nie znudzi się jemu gra u nas i nie będzie zbytnio zirytowany grą pozostałych to utrzyma poziom pod względem psychologicznym. Bez formy czy z formą to i tak będzie ogromny kocur w naszej ekstraklasie.

Niezmiennie żałuję, że dopadły nad kontuzje bo śmiem twierdzić, że w pełnym składzie dzisiaj byśmy nie mówili o zwolnieniu NF, a spoglądali byśmy co się dzieje za naszymi plecami w ekstraklasie

Odpowiedz
Big Grin ale macie rozkminy. Widać, że braki argumentów nadrabiacie snuciem insynuacji. Zresztą jak dla mnie to możecie sobie uważasz, że jestem kim tam chcecie. Tylko to wam zostało bo gdy trzeba wejść w dyskusje na faktach a nie waszych wyobrażeniach tak jak przy ocenie Fiabemy to milkniecie. Czyli standard.

A co do skautingu to mam wrażenie, że ten dział za bardzo przywiązuje uwagę do jakiś swoich obliczeń i ocen i mamy co mamy. Mają jakiś swój system oceniania totalnie nietrafiony i dlatego coś kiepsko celują.

Odpowiedz
Dlatego, że "perełki" typu Agnero rzadko kiedy okazuje się prawdziwymi perłami, ewentualnie potrzebują czasu by wyjść z muszli.  Mamy przecież tego ewidentny przykład, potrzebowaliśmy Napadziora na już by nie modlić się o zdrowie Ishaka i mieć Kim gonić wynik. Kupiliśmy Gościa za grube na nasze warunki miliony i co? Dalej potrzebujemy Napadziora, modlimy się o zdrowie Ishaka i  nie mamy kim gonić wyniku w razie potrzeby.
@MichalM dokładnie to miałem na myśli - jeśli jesteś w takiej sytuacji jak My z napastnikiem to kupujesz Gościa w typie Rodado a "perełkę" Agnero kupujesz tylko gdy Cię na to stać

Odpowiedz
Pytanie czy to 2.3 jest potwierdzone czy to kaczka dziennikarska i na całe szczęście daliśmy za niego znacznie mniej.

Odpowiedz

Skocz do:

Browsing: 3 gości