02-12-2025, 14:55
(02-12-2025, 13:34)Icek napisał(a): Stoper i szóstka to jak dla mnie dwa priorytety transferowe. Mnie Douglas ogólnie nie przekonuje. Sprzedałbym go, a w jego miejsce widziałbym "penera", lidera formacji. Mońkę bym zostawił, żeby walczył o miejsce trzeciego ze Skrzypą. Większe szanse daję temu pierwszemu. I to nie tylko na pozycję "trzeciego". Bardzo mi się podoba ostatnio, ale trzeba się liczyć u niego z wahaniami formy.
Pełna zgoda. Douglas zaliczył kilka świetnych występów, trzeba mu to oddać - duża szybkość doskoku, odważne wyjścia i niezła fizyczność. Po czym nastąpiła seria występów albo bezbarwnych, albo wręcz złych - pod pressingiem się gubił, akcje przerywał bardzo ryzykownie itp. Nie liczyłbym na niego długoterminowo, szczególnie że miewa spore problemy ze zdrowiem.
Inna sprawa - mam wrażenie, że Skrzypczak gra gorzej w duecie z Milicem niż z Mońką. Być może to jest spowodowane tym, że Skrzypa chce zarządzać defensywą - i Wojtek go słucha. Przy Antonio naturalnie Skrzypczak musi się dostosować do starszego kolegi ustawieniem i często robi to źle. Nie oznacza to oczywiście, że trzeba zakończyć współpracę z Milicem w czerwcu 26, bo on jeszcze dużo nam może dać w kolejnym roku.
Oczywiście - brakuje w duecie Skrzypa-Mońka lewonożnego gracza - ale szczerze, to dałbym im sporo szans pogrania razem jeszcze wiosną. Wygląda to na serio dobrze.