22-02-2026, 10:15
(21-02-2026, 21:26)secret napisał(a): Ciekawi mnie jakie macie zdanie nt transferów do Lecha. Zakładając że mamy budżet transferowy do wydania max.5mln EUR (chociaż wydaje mi się to "lekko" przesadzone ale zaszalejmy)
1. Wyciągać dobrych piłkarzy którym kończą się kontrakty przez co zbijać z ich ceny?
2. Wypożyczać graczy dobrych do odbudowania z realną kwotą wykupu ?
3. Wypożyczać potencjalne gwiazdy ligi z nierealnymi kwotami wykupu?
4. Kupować graczy wyskautowanych "z potencjałem z myślą o przyszłości"?
5. Kupować znane nazwiska i piłkarzy z dużą jakością (o ile nas na nie stać)?
6. Dawać więcej szans młodym z akademii i na nich stawiać w meczach o stawkę?
Ciekawy wątek - i tak jak ktoś napisał, wszystkiego po trochu. Przede wszystkim - celem ma być sukces sportowy i ciągłe podnoszenie jakości drużyny. Zatem nie da się tylko stawiać na młodych, bez posiadania “gwiazd”. A jak te gwiazdy pozyskamy to rzecz jednak wtórna.
Natomiast sposób pozyskania zawodnika to jedno, ale przedtem jest kluczowa identyfikacja potrzeb zespołu - na tu i teraz i w kolejnych okresach. I tu Lech działa tak sobie. Rezerwowy bramkarz był ważniejszy niż defensywny /środkowy pomocnik? I na teraz i na lato? Przy planowanych odejściach i niepewnych powrotach?
Dodam, że tego bramkarza nie będzie nawet kiedy wypróbować, żeby stwierdzić, czy może on zastąpić Mrozka przy potencjalnym letnim odejściu.