(17-03-2026, 10:12)Sultan napisał(a): Murawski miał operację przywodziciela - operowany był w Finlandii przez ponoć jednego z najlepszych speców w Europie. Hakans przeszedł ten sam zabieg - u tego samego lekarza.
@Kefas zastanawiam się głośno, czy to rzeczywiście kontuzja, czy raczej profilaktyka. Kadra Finlandii leci do Nowej Zelandii, więc może uznano, że to niepotrzebne w procesie powrotu na boisko. Choć, podobnie jak u Murawskiego, milczenie z klubu wygląda niepokojąco.
Zgadzam się, że wypadnięcie Hakansa nie jest jakimś wielkim osłabieniem - tak obiektywnie to gość ma tylko niezłą prędkość biegu, reszta jest średnia. Użyteczny na pewno.
I przy tej okazji chciałbym jeszcze poruszyć jedno - Palma. Wiem, wiosna słaba, ale pragnę zwrócić uwagę, że ten piłkarz ma nie tylko bardzo dużo ambicji, ale też zdrowie. Wspomniany powyżej Rodriguez też, ale zwrócę uwagę, że Luis ma, dzięki wybitnej jesieni - wciąż lepsze liczby niż Golizadeh. Dlatego patrząc na całokształt, nawet zakładając chwilową zniżkę formy - wykupowałbym go.
Dokładnie. Lepiej mieć Hakansa niż nie mieć.
Z tym Luisem. Kurde. To będzie ciężki orzech do zgryzienia jak nie zacznie grać lepiej. Bo wiecie, piszemy, że to "chwilowa zniżka formy". Ale należy zadać sobie pytanie czy to aby nie jest odwrotnie i to na początku sezonu nie była "chwilowa zwyżka formy", a teraz właśnie jest jego standardowa forma. Forma, która sprawiła, że został wygryziony ze składu przez Leo Bengtssona.
I żeby była jasność, ja też brałbym Palmę. Ale powiedzmy będą mieli w oknie do wydania 8 mln euro na transfery (zakładając optymistycznie sprzedaż z dwóch wychowanków i mistrzostwo Polski). To czy połowę wydadzą na, patrząc realnie, rezerwowego skrzydłowego, gdzie będzie jeszcze trzeba kupić bramkarza, lewego obrońcę, defensywnego pomocnika i pewnie ktoś jeszcze by się przydał.
Bo czy tak z ręką na sercu można stwierdzić, że w tym roku Palma daje więcej niż Bengtsson czy Rodriguez? W mojej ocenie niestety nie, a oboje kosztowali tak po cztery razy mniej niż ma kosztować Palma. Więc w dziale skautingu pewnie będzie tego rodzaju analiza opłacalności wydania na niego takiej kasy.