(28-05-2025, 14:29)hif napisał(a): Oczywiście, niech Gurgul gra, bo to dobry zawodnik. Nie ogarniam, że wielu znów musiało sobie jakiegoś kozła ofiarnego znaleźć wśród naszych wychowanków. On ma wciąż 18 lat oidp, dużo przestrzeni do rozwoju przy naszym trenerze, niesamowitą wydolność, niezłe podanie pomiędzy liniami, tylko go ogrywać. Choć oczywiście na przyszły sezon potrzebuje silnej konkurencji, bo 50 meczów sam nie rozegra, to jest jasne.
Ja też w lidze ogrywałbym Mońkę, nie ściągał żadnego ŚO mając Milica, Salamona i Douglasa. Chłopak ma papiery na granie i wolałbym żeby grał on, niż taki dajmy na to Kamiński.
Ja jestem z zasady na tak, jeśli chodzi o wychowanków. I bardzo nie lubię pastwienia się nad nimi na każdym lechowym forum, często bardziej niż nad innymi, bo to "nasz". Niech wchodzą, grają, nie będą piątym wyborem, ale w przypadku PIERWSZEJ jedenastki trzeba zastosować ostrzejsze kryteria. Jakość przed pochodzeniem. W przypadku Kozubala nikt nie ma wątpliwości, że zasługuje na podstawę, przede wszystkim dlatego, że broni się piłkarsko. Bycie wychowankiem jest miłym, chwalebnym, ale jednak tylko dodatkiem do tego.
W przypadku Gurgula na ten moment tej jakości nie ma. Czy też: takiej jakości, która daje mu miejsce w PIERWSZYM składzie. To jest utalentowany chłopka, na pewno cenny zmiennik, w wielu spotkaniach dawał radę, ale bezapelacyjnie to najsłabsze ogniwo i najgorzej obsadzona pozycja w wyjściowej 11. Najpilniejsza do wzmocnienia. Widzą to też trenerzy drużyn przeciwnych. I to nie przypadek, że ataki naszych rywali suną najczęściej właśnie jego stroną. I nie raz, nie dwa, nie była szczelna. I dlatego po serii słabych spotkań wszedł tam w roli strażaka Milić. Tu już nie chodziło o ładne podania przeszywające, ale o pilne zalepienie dziury, w którą przeciwnicy wchodzili, jak w masło.
Warto zresztą wykonać proste ćwiczenie: wyobraźmy sobie, że na lewej obronie mamy gracza na poziomie Joela Pereiry. I na lewej i na prawej. Jaką moc miałaby wtedy nasza gra? A mamy? No właśnie...
Gurgul niech rotuje, gra ze słabszymi przeciwnikami, uczy się i naciska na - oby - klona Pereiry na lewej obronie. Dobrze mu życząc i nie hejtując.