(19-06-2025, 17:29)Skorpion napisał(a): Są różne rankingi dlatego pytam. Ostatnio wypłynął właśnie ten. Wczoraj na meczykach też opowiadali co to nie oni i wychodziło im, że liga Chorwacka jest słabsza od naszej bo tak jakiś ranking głosi a wystarczy zobaczyć gdzie są kluby tureckie gdzie grają i co robią. Trabzon to nie jakieś ogórki ostatni raz mistrza zdobyli w 2022 roku. Grają w lidze która nie kopie się po czołach w LKE i nie podnieca dojściem do ćwierćfinału tylko regularnie gra w LM. I nie gra tam jedna drużyna tylko więcej. Mało tego ten klub jest w czołówce tej ligi. Wartość kadry też przewyższa wartość Lecha no i sama liga ma gwiazdy o których my możemy jeszcze przez dłuższy czas pomarzyć.
Ale nie ranking jakiś tam dający pkt za zwycięstwo z kimś tam ocenia że Trabzon jest na poziomie Jagi i Piasta.. No żart
"No żart"...
Jeśli to są twoje wnioski po przeczytaniu mojego długiego opisu, dlaczego metoda ELO w miarę obiektywnie pozwala porównać drużyny, to ja wysiadam.
Mam nadzieję że tamten post nie pójdzie kompletnie na marne i chociaż komuś innemu pomoże.
Tylko wypunktuję nielogiczne rzeczy które tu wstawiłeś:
"- Trabzon to nie jakieś ogórki ostatni raz mistrza zdobyli w 2022 roku."
No, a mamy 2025. W tym roku 7 miejsce, ze stratą jedynie 44 pkt do mistrza.
W 2022 roku pewnie byli dużo wyżej w rankingu.
"- sama liga ma gwiazdy o których my możemy jeszcze przez dłuższy czas pomarzyć."
No i co gwiazdy w Galacie czy Fener mają do jakości Trabzonu? Puszcza jest dobra bo Lech ma Sousę?
Nie porównywałem Lecha z Galatą (która jest od Lecha dużo silniejsza, przecież o tym napisałem), tylko z Trabzonem.
Jakie to nieosiągalne gwiazdy ma Trabzon?
"- Grają w lidze która nie kopie się po czołach w LKE [...] tylko regularnie gra w LM. "
W LM grają Galata i Fener - tylko co to ma do siły Trabzonu?
Trabzon w zeszłym roku grał właśnie eliminacjach LKE. I odpadli.
W tym roku nie zagrają nawet w LKE, bo w ogóle nie dostali się do pucharów. Takie to asy.
"- Wczoraj na meczykach też opowiadali co to nie oni i wychodziło im, że liga chorwacka jest słabsza od naszej bo tak jakiś ranking"
Ten "jakiś ranking" to jest ten sam o którym ja piszę. Ranking Opta, liczony metodą ELO.
No i jak myślisz, dlaczego dziennikarze sportowi zaczęli go używać?
Dlaczego przestali używają rankingów UEFA?
Dlaczego nie używają wyssanych z palca numerków z Transfermarkt do porównywania siły?
Nie zastanawia cię żę na TM np. i Ishak i Szymczak są warci po 1m, więc może nie jest to zbyt dobre narzędzie do oceniania siły zespołu?
Na tym kończę - cytując trenera Łazarka - nie będę się kopał z koniem. Metodyka ELO ma solidne matematyczne podstawy. Jesli wolisz wierzyc wlasnemu prywatnemu rankingowi opartemu na odczuciach, to Twoja sprawa.
(19-06-2025, 17:34)Pinkin napisał(a): Ranking rankingiem, ale nie zapominajmy o najważniejszym aspekcie, czyli finansach.
Nie zapominamy - też napisalem ze pieniądze pewnie dostalby lepsze.
Ale uncoolben pisał że Trabzon jest o półkę wyżej niż Lech (odebrałem że miał na myśli sportowo a nie finansowo) - co nie jest prawdą.
Najważniejsze że sam Pereira 2027 jest tego samego zdania co ja