22-08-2025, 11:08
(22-08-2025, 10:25)hif napisał(a): Ale o czym ma Rutkowski do Was mówić? Niektórzy z Was to gadają o tym Rutkowskim byle gadać, z przyzwyczajenia i odruchu. Widać wyraźnie, że spierdolił nam okres przygotowawczy sztab. Jesteśmy taktycznie nieprzygotowani w żaden sposób do gry obronnej, mamy ogromne problemy z intensywnością, z szybkością reakcji i szybkością gry. Przecież to nie wina Pjotera i Rząsika. Oni narzędzia dostarczyli, tym razem trener dał ciała.
Tutaj nie ma co za bardzo czego roztrząsać. Trzeba się doczołgać do września na minimalnych stratach w lidze (Widzew..), potem tylko 2 mecze przez cały miesiąc, będzie czas aby zrobić Jagę z zeszłego roku, która była w jeszcze większej dupie niż my teraz, i poprawić grę w obronie, odpocząć. To będzie wielki test dla Frederiksena. Siemieniec dał radę, zobaczymy czy Duńczyk da.
Pełna zgoda. Przecież my biegamy po boisku jak barany. Praktycznie każdy zawodnik zalicza regres. Obrona obroną, o niej już było wiele napisane, ale Gisliego nie ma praktycznie od kilku meczów na boisku. Kozubal podobnie. A nie, czekaj. On o sobie od kilku meczów przypomina w jeden i ten sam sposób, czyli zaliczając praktycznie w KAŻDYM meczu kryminalną wręcz stratę, po której powstają czyste sytuacje przeciwników. Skrzypczak i Gurgul dramat. Bengtssona praktycznie nie ma, Palma jak dla mnie osobiście wielkie rozczarowanie.
Mrozek, Moutinho, Jagiełło, który jednak nigdy nie będzie 10-ką, jakiej oczekuje Lech, Milić naciągając, Ishak. Oni trzymają w miarę poziom, bez szaleństw jednak. Reszta nie dojeżdża po prostu. Gdy do tego dodamy plagę kontuzji, to mamy co mamy...
Nigdy nie jest tak, że wina leży tylko po jednej stronie. Brakuje nam na już z pewnością 10-ki. Moim zdaniem niepotrzebnie zafiksowaliśmy się na sprowadzaniu na siłę wychowanków, którzy wcale nie dają takiej jakości, której moglibyśmy oczekiwać. Gumny? Dla mnie totalna porażka z tym transferem, zwłaszcza biorąc pod uwagę, kogo mieliśmy tutaj w poprzednim sezonie. Skrzypa? Do rotacji ok. Ale żeby to miał być nasz podstawowy stoper, na którym mamy budować skład? Na jakiej podstawie? Pisałem już o tym, jak broniła Jaga za jego grania tam i ile traciła bramek w porównaniu do pary Bartek - Miliić... A chcieliśmy jeszcze podobno Puchacza.... Na jakiej podstawie forum oczekiwało, że Rodriguez poprowadzi nas do LM? Co za tym przemawiało? Powyżej 1 mln EUR? Chyba tak.
To, o czym pisałem w akapicie wyżej w żadnym stopniu jednak nie tłumaczy tego, jak my wczoraj wyglądaliśmy i jak wyglądamy w obronie od początku sezonu oraz tego, że zaliczamy totalny regres praktycznie na każdej płaszczyźnie, zwłaszcza w obronie. Zgodzę się całkowicie z tym, ze absolutnie nie widać reakcji sztabu w tej kwestii. Obojętnie, czy Cracovia, Korona, czy Genk...W każdym meczu strata bramki, poza wypadem do Islandii.. Gramy cały czas to samo, nie biorąc pod uwagę tego, że gramy praktycznie bez jakościowej 6-ki itp itd....
Jeśli nie zostaną wyciągnięte z tego początku sezonu wnioski, to będzie bardzo słabo.