Witaj! Logowanie Rejestracja

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Title: Lech Poznań - Piast Gliwice, 15.02.2026 17:30
Tryb drzewa
Dzisiaj już chyba nie ma lotów do Kopenhagi. Pozostaje mieć nadzieję, że Henszel jutro odwiezie go na Ławicę.

Odpowiedz
A i jeszcze jedno - dziś dużo mniej rozgrywania na siłę kazdej piłki od tyłu, dużo więcej staropolskiego wykopywania "na lagę" do przodu - i od razu lepiej to wyglądało. Myślę, że Niels i drużyna w końcu zrozumieli, że w naszej lidze pełnej autobusów trzeba przeplatać grę finezyjną z prostymi środkami. W konsekwencji mieliśmy mniejsze posiadanie piłki (choć wciąż - coś mi tu nie gra z oficjalnymi danymi), ale summa summaeum dużo groźniej atakowaliśmy.

Odpowiedz
Jak patrzę na Agnero i jego obecność w drużynie to widzę wczesnego Velde. Nikt z nim nie chce grać bo (słusznie) zakłada, że koncertowo spierdoli. Oby Iworyjczyk skończył podobnie. Yannick ma już dwie bramki i ucieka w korespondencyjnym pojedynku temu Hiszpanowi z Cracovii.

Ouma jest minimum jedną klasę gorszy niż Muhar.

Odpowiedz
autobusy raczej nie robią krzywdy podczas wyprowadzania piłki z pod swojej bramki. ale rozumiem co miałeś na myśli. Tak "po staropolsku" zaczęli zaraz po Lechii, i dobrze. patrzę jak inni to robią a jak my - to boczny obrońca po otrzymaniu piłki od Mrozka najczęściej jest tyłem do kierunku gry, a jak nie - to i tak nie ma komu podać bo mu nikt się nie pokazuje. To jak on ma wypieprzyć do przodu a nie zawsze się uda, to lepiej żeby to robił bramkarz. to tak wygląda jakby częściej drużyny czekała na długie podanie a czwórka obrońca zostaje z tym tematem sama

Odpowiedz
(15-02-2026, 22:30)Mosina napisał(a): autobusy raczej nie robią krzywdy podczas wyprowadzania piłki z pod swojej bramki. ale rozumiem co miałeś na myśli. Tak "po staropolsku" zaczęli zaraz po Lechii, i dobrze. patrzę jak inni to robią a jak my - to boczny obrońca po otrzymaniu piłki od Mrozka najczęściej jest tyłem do kierunku gry, a jak nie - to i tak nie ma komu podać bo mu nikt się nie pokazuje. To jak on ma wypieprzyć do przodu a nie zawsze się uda, to lepiej żeby to robił bramkarz. to tak wygląda jakby częściej drużyny czekała na długie podanie a czwórka obrońca zostaje z tym tematem sama
Póki nie będzie lepszych muraw również jestem za tym, żeby częściej grać lagę. Dzisiaj Agnero kilka razy potrafił się utrzymać, także nie było tragedii w tym względzie. 

Co do wyprowadzenia od bramki. W mojej ocenie kilka schematów widać. Ja dostrzegam dwa takie powtarzalne pomysł. Jeden ze schodzącym nisko Kozubalem, który przeważnie próbuje potem pionowo wyprowadzać przez też niżej schodzącą ósemkę i/lub dziesiątkę (dzisiaj to Jagiełło/Pablo), którzy potem łamią do skrzydeł (dzisiaj do Gumnego i Leo, przy rozegraniu prawo skrzydłowy schodzi bardziej do środka). 

Drugi wariant to szerzej przez schodzącego do linii najczęściej Gurgula, który wzdłuż linii zagrywa do lewo skrzydłowego i potem idzie z nim na klepkę do przodu.

Odpowiedz
a ja bym powiedział że póki się nie nauczymy.
latem były super murawy a przegraliśmy przez to kilka meczów i szans pucharowych też.
trzeba być elastycznym i inteligentnym w tym co się robi. trochę mi tego, w tym elemencie gry, po prostu brakuje.

Odpowiedz
Dziś przynajmniej dwukrotnie Gurgul przyparty do muru pressingiem Piasta, dostawszy piłkę od Mrozka, salwował się lagą do środka pola. Jak już zostało zauważone, lepiej by albo bramkarz, albo któryś z obrońców dostał piłkę na piątce i jeszcze nie atakowany przez napastników rywala, posłał dokładniejszą piłkę do wolnego kolegi. Podawanie ekstremalnie na bok blisko linii końcowej nie ma żadnego sensu. Albo straci boczny obrońca, albo niecelnie poda i kontra. Piłka nożna to jest prosta gra. Po co kombinować jak koń pod górę.

Odpowiedz
Ali kozak, tak kręcić na takim kretowisku szacun. Co do podań zza plecu obrońców z głębi kojarzę, że dobry w tym względzie był Antonio oraz Radek Murawski. Czekam na niego mocno bo Ouma to tykająca bomba z opóźnionym zapłonem.
Ten smutek na twarzy Palmy to nie czasami jakieś tematy osobiste?

Odpowiedz
Nie wiem. Zaraz po gwizdku rzucił rękawiczkami z wściekłości. Co chwilę kucał i lamentował. Jakby przeżywał tą niewykorzystana sytuację. Tak to skojarzyłem. Może jest coś dodatkowego.

Odpowiedz
Pewnie jest zły, że nie idzie tak jak miało iść. Mu jest potrzebna bramka na odblokowanie. Zastanawiam się, czy przy takiej grze jest szansa na podziękowanie mu w czerwcu i rozpoczęcie negocjacji w lipcu za normalne siano.

Odpowiedz

Skocz do:

Browsing: 1 gości