Witaj! Logowanie Rejestracja

Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 1.43
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Title: Quo Vadis Lech Poznań
Tryb drzewa
Dla mnie to bardziej obraz tego co się musiało dziać na treningach na których nie było asystenta. Nie wiem grali tam w dziadka albo jak na WF w podstawówce dziadzio rzucał piłkę i se grajcie. Ktoś widzi poprawę czegokolwiek po zimie bo ja nie? Dla mnie jest jeszcze gorzej.

Odpowiedz
(05-02-2026, 19:14)Mosina napisał(a): Ale tak sobie pomysłałem - gdzie w tym wszystkim są sami zawodnicy? Czy oni maja jakieś IQ? Inteligencje boiskową? Im trzeba wszystko tłumaczyć? przygotowac na różne warianty - rozumiem że ogólne zalożenia tak - ale jakaś podstawowa reakcja na wydarzenia boiskowe? Ta wypowiedź Mrozka w przerwie "że w sumie nie wie" to nie jest problem sztabu - to jest problem postawy zawodnika i inteligencji. Serio - nie wyobrażam sobie że tak mówi Bednarek. To można powiedzieć na sto tysięcy innych sposobów: "próbujemy róznych wariantów", "ostatnio daliśmy ciała to dziś próbujemy inaczej - nie zawsze wychodzi".
W SUMIE TO SAM NIE WIEM to slogan tej drużyny bez jaj, pewnie z małymi wyjątkami. Dramat

Kolego, ja tylko przypomnę główne kryterium jakim Niels kierował się ściągając zawodników. (wiele wypowiedzi samego trenera i Scoutingu w tym temacie można znaleźć w necie, więc nie jest to z dupy). Mianowicie, mają być szybcy, dynamiczny. Ktoś tylko zapomniał, że to mają być dobrzy piłkarze, grający dobrze w piłkę. Jak się ściąga sprinterów i przełajowców to efekty są jakie są. Bekę mam z ludków z X gdzie podniecają się ile to sprintów robimy, ile km. przebiegamy. Jprdl oni mają grać, strzelać bramki i wygrywać mecze, a nie wygrywać konkursy lekkoatletyczne.

Odpowiedz
Wg mnie Trener nie jest bez winy (co oczywiste), ale nie rozgrzeszałbym piłkarzy. Paradoksalnie Mrozek powiedział być może więcej niż jest sam świadom. Bo w zeszłej rundzie i pod koniec poprzedniego sezonu Lech stał się zbyt czytelny. Wyprowadzenie piłki, rozegranie do drugiej tercji, nawet wyrzuty z auty, czy te roszady z ustawieniem stały się mocno czytelne nawet jak robiono je w odpowiednim tempie. Często wyglądało to tak, że nawet jak Mrozek miał szanse szybciej wybić piłkę do kontry, czy Gurgul wyrzucić z autu, to zatrzymywali się i czekali na ustawienie kolegów, żeby rozegrać od linijki. Za dużo tego było. Ogólnie inne drużyny aż tak nie grają, jest tam więcej improwizacji. I wydaje mi się, że też w takim kierunku zaczął iść sztab. I ma to swoje uzasadnienie. Niemniej do tego też potrzeba piłkarzy z jajami, którzy będą w stanie wziąć na siebie odpowiedzialność. A u nas jak tacy są to są bez formy (Ishak, Palma, Milić, Pereira, Walemark) lub są generalnie zbyt słabi (Jagiełło, Rodriguez, Bengtsson) lub w pojedynkę niczego nie zdziałają (Gholizadeh).

Odpowiedz
Też to zauważyłem. Ustawienie kolegów ale też powrót przeciwnika do ustawień obronnych. We wtorek też aż się prosiło wykorzystać rozproszenie obrońców to nie, do tyłu, dalej do Mrozka, ten w trybuny albo do Gurgula do choragiewki, czyli też w trybuny w najlepszym razie.

Odpowiedz
Na wyszydzanym przez niektórych KKS Lech pojawił się taki ciekawy komentarz:

,,Najlepsze w tym wszystkim jest to,że rodzina Rutkowskich bawi się w piłkę nie włożywszy do Lecha żadnych swoich pieniędzy.Klub kupili za pożyczkę,którą Lech oddał właścicielowi,nie ma pieniędzy na zawodników jeżeli wcześniej kogoś nie sprzedadzą.SkillsLab wybudowali za kolejną pożyczkę…….Oni są na 0 jeżeli chodzi o wydatki.Wymyślili sobie klub rodzinny i wszyscy,wszystkich liżą po jajcach.Nikt nie ponosi za nic konsekwencji,jedynie jest przenoszony na inne stanowisko w klubie,albo chowany do szafy!Brakuje jedynie,żeby ktoś z klubu otwarcie powiedział to,o czym wie większość nas
-jeżeli wam się nie podoba,to nie kibicujcie Lechowi
Gdyby policzyć pieniądze przepalone przez Rząsę i jego świtę skautingu ,to wyszłyby zapewne gigantyczne kwoty……..Ale to nie są pieniądze Piotra,to są pieniądze Klubowe,czyli jak za komuny-państwowe-czyli niczyje……..
Obawiam się,że przed nami bardzo chude lata,bo do piłki weszli prywatni właściciele,dla których 14mln ojro to żaden pieniądz,a dla Rutka,to pieniądze niewyobrażalne.Dodając do tego fakt,że w akademii pracują nieudacznicy,ale za to znajomi królika,gdzie produkują wyroby piłkarsko-podobne,już za moment i taki model klubu dla Rutkowskich się wyczerpie.
Powoli czas finansowych gołodupców przechodzi do lamusa.Zaczyna się nowa era.Jeżeli Rutek nie zacznie zatrudniać na każdym poziomie struktur klubowych fachowców,to będziemy rok w rok w takiej sytuacji jak obecnie.
Gadanie,że po Phiotrusiu klub przejmie jego syn to myślenie życzeniowe,bo za chwilę może się okazać,że jesteśmy gdzieś na poziomie Piasta,lub GKS-u z właścicielem bez pieniędzy."

Uważam, że bardzo trafny.

Odpowiedz
Ale chyba padł kiedyś tekst z ust Klimczaka, że Bułgarską mogą zapełnić Ukraińcy - w kontekście protestu (pustych trybun)

Odpowiedz
zawsze myślałem że klub kupili ze swoich środków, i to rzeczywiście była pierwsza i ostatnia inwestycja. Potem wszystko się miało bilansować. Takie założenie.
Ale to że klub miałby oddawać rozumiem z przychodów środki z jakiejś pożyczki to dla mnie sensacja i skandal. Tak to ja z MichałeM poglibyśmy zrobić (czyli każdy), pomijam oczywiście zdolność kredytową ale to impoterabilia.

Muszę to sprawdzić...

1. Kiedyś Jacek Rutkowski powiedział (pamiętam ten wywiad):
W wywiadzie dla money.pl Rutkowski mówi wprost:
  • „Włożyłem 18 milionów zł za kupno udziałów”.
To jest najtwardsza liczba, bo pochodzi bezpośrednio od niego — ale dotyczy kupna udziałów / wejścia właścicielskiego (czyli “ile z prywatnej kieszeni poszło na zakup udziałów”).

2. W najnowszym opublikowanym sprawozdaniu (za sezon 1.07.2023–30.06.2024) w bilansie nie ma zobowiązań wobec jednostek powiązanych:
  • Zobowiązania długoterminowe – “Wobec jednostek powiązanych”: 0,00 (na 30.06.2024 i 30.06.2023)
  • Zobowiązania krótkoterminowe – “Wobec jednostek powiązanych”: 0,00 (na 30.06.2024 i 30.06.2023)
Jednocześnie klub ma kredyty/pożyczki wykazane wobec “pozostałych jednostek” (czyli niepowiązanych), np. 10 221 317,50 zł na 30.06.2024 w pozycji „kredyty i pożyczki” (długoterminowe wobec pozostałych jednostek).

3. Nie umiem na szybko sprawdzić okresu np 2006-2010 (w sensie Chat) ale może sprawdzę to sam. Problem jest taki że  Repozytorium Dokumentów Finansowych KRS w obecnej formie działa dopiero od 2018 roku (a pierwsze składane dokumenty obejmują zwykle rok 2017).

Odpowiedz
Wstawiłem w ramach ciekawostki właśnie z pytaniem czy ktoś jest w stanie to potwierdzić zaprzeczyć.

Co innego to skandaliczne słowa Klimczaka, że on jeszcze jest tolerowany przez trybuny za to..

A co do modelu finansowania to czysta patologia. Nic co musiało by być spełnione aby to wypaliło nie zostało zrobione i prowadzi nas to do donikąd.

Odpowiedz
jak ktoś potrafi ściągnąć pierwsze sprawozdanie finansowe (KRS: 0000116034) to tam taka pożyczka byłaby wykazana.
Na razie wydaje mi się to bzdurą jak ten cały portal.

Odpowiedz
Przypomnę tylko, że to komentarz jednego z użytkowników. To raz a dwa to jest żenujące, że typ chce na poważnie zajmować się piłką i RAZ daje tylko 18 mln euro.. brak słów na takie coś dziad do potęgi...

Odpowiedz

Skocz do:

Browsing: 1 gości