Liczba postów: 30
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
11-03-2025, 11:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-03-2025, 11:59 przez Kleju.)
Przecież ten karny ani na moment nie jest kontrowersyjny. Nierozważne zachowania bramkarza, uderzenie w twarz. Karny i żółtka kartka. Prawidłowa decyzja sędziego po weryfikacji VAR. Nie zmienia faktu, że trafił w piłkę. Wślizgiem też trafiasz w piłkę, ale jak kosisz rywala to faulujesz i przy nierozwadze wyłapujesz kartkę.
Jeżeli przy piąstkowaniu bramkarza mamy uderzenie w twarz o charakterze nierozważnym = karny i ŻK.
Liczba postów: 140
Reputacja:
3
11-03-2025, 12:03
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-03-2025, 12:06 przez Icek.)
Przecież ręka Kostevycha to był wręcz elementarny przykład prawidłowej ręki i tego, jak obrońca nie powinien się zachowywać w polu karnym. Wypominanie tej sytuacji przypomina mi wypominanie karnego dla Austriaków z EURO 2008 i zwalanie na tą sytuację nasze odpadnięcie z imprezy, gdzie karny był prawidłowy, a dodatkowo Roger strzelił bramkę...ze spalonego:-) Co innego sytuacja z Rose...Hamalainen też z tego co pamiętam był na spalonym.
Co do wczorajszej sytuacji to też uważam, że powinien być karny. Trafienie w piłkę nie tłumaczy moim zdaniem tego, że facet po prostu wypłacił obrońcy gonga. Podobną sytuację przypominam sobie, gdy bramkarz malinowych (?) staranował w ten sposób Gytkjaera i też był karny.
Nie pamiętam meczu, w którym padłoby tyle kuriozalnych bramek, jak wczoraj. Ten Rosa to przebił wyczyn Kovacevica z meczu z Radomiakiem. Ten ostatni to nie wiem, czy nie daje rady psychicznie, czy to kwestia totalnego braku zgrania i zrozumienia z obrońcami, po on w każdym meczu zalicza fatalne wyjścia, gdzie albo mija się z piłką, albo taranuje swojego obrońcę, albo jedno i drugie na raz:-) Oni z tyłu wyglądają po prostu fatalnie...
Liczba postów: 288
Liczba wątków: 13
Reputacja:
5
No właśnie z tym uderzeniem Kovacevica mam problem. Nie był to strzał z pięści w twarz. Ja odniosłem wrażenie, że jego przedramię się ślizgnęło po twarzy. Reakcja piłkarza Motoru to już inna para kaloszy. Nie ma co już bić piany, tak jak pisałem Legia swoje "zarobiła" na sędziach więc nawet jeśli by finalnie uznać to za naciągane to kompletnie mi ich nie żal. A jeśli wszyscy twierdzą, że karny zasłużony to tym bardziej beka.
Liczba postów: 140
Reputacja:
3
@rojber
Uznałeś rękę Kostevycha za błędną decyzję, ponieważ w jakimś innym meczu sędzia popełnił błąd w podobnej sytuacji? Serio? Czyli teraz nasi zawodnicy powinni dostać nakaz kasowania przeciwników wjazdami w piszczel, ponieważ w meczu z Lechią sędzia nie wyrzucił za takie zagranie przeciwnika z boiska, więc takie zagranie stało się zgodne z przepisami? To by było na tyle dyskusji...
Liczba postów: 288
Liczba wątków: 13
Reputacja:
5
11-03-2025, 16:16
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-03-2025, 16:17 przez rojber.)
Pamiętasz tą sytuację Kostyevycha? W jakich okolicznościach doszło do dotknięcia piłki ręką? Czepiam się tego karnego owszem w kontekście tego, że nie gwizdano ewidentniejszych przewinień. Teraz wiele się zmieniło i gwiżdże się nawet otarcia twarzy w polu karnym. Wtedy pamiętam dużo się mówiło o tym, że jeśli ruch ręka nie był zamierzony, że w przypadku strzału ręką nie zwiększa obrysu ciała albo piłka po uderzeniu w rękę nie zmienia ewidentnie toru lotu to nie trzeba gwizdać karnego. A z tego co pamiętam to piłka spadając dotknęła ręki Kostyevycha, która była naturalnie ułożona bo wynikało to z walki z przeciwnikiem i nie zmieniła też znacząco toru lotu. Zdania wśród „szpeców” były mocno podzielone. No a oliwy do ognia dolała ręka Jedzy, która nie została odgwizdana. No ale rozumiem, że próbujesz z siebie zrobić najmądrzejszego. Także masz rację, to by było na tyle z dyskusji z Tobą.