To że Kwiecień chce i od dawna chciał to jedno, ale o tym decyduje Królewski. Dziś ma swoje chwile chwały i zrozumiałe że nie chce się nimi dzielić. Kwiecień to zawodnik wagi ciężkiej, Harry Potter o tym doskonale wie bo nie jest głupi więc doskonale zdaje sobie sprawę że wpuszczając go do klubu prędzej czy później ten go zje. Pytanie tylko czy sam da sobie radę, jak długo sobie da radę, a jeśli nie da to czy znajdzie się ktoś kto będzie chciał być partnerem a nie Samowładcą.
|
Ocena wątku:
Title: Ekstraklasa
Tryb drzewa |
14-05-2026, 22:38
(14-05-2026, 22:20)galis napisał(a): Kwiecień to zawodnik wagi ciężkiej, Harry Potter o tym doskonale wie.
Bo ja wiem czy taki gruby gracz.... 5-7 lat temu powiedziałbym że owszem, ale teraz? Może z wiślackiej perspektywy.
Jego majątek jest szacowany na 500 mln. Nawet jesli zainwestuje bezzwrotnie w klub 20% majątku, to mówimy o 100 mln pln, czyli 25 mln euro.
To jest kawałek budżetu czołowego klubu ekstraklasy na jeden sezon. I mniej wiecej tyle co Dobrzycki wydal na wzmocnienia w 1 sezon.
Ekstraklasa już nie jest taka sama jak w latach 2010-2020.
14-05-2026, 23:11
Bardziej miałem na myśli nie sam majątek a sposób zarządzania. To nie jest gość do tandemu i nawet nie ukrywa że interesuje go Wisła w całości. Prędzej czy później pogoniłby Królewskiego.
14-05-2026, 23:35
Ciekawe kto jeszcze awansuje do eklapy oprócz nich.
(14-05-2026, 23:11)galis napisał(a): Bardziej miałem na myśli nie sam majątek a sposób zarządzania. To nie jest gość do tandemu i nawet nie ukrywa że interesuje go Wisła w całości. Prędzej czy później pogoniłby Królewskiego.
Jeśli w takim rozumieniu to ok.
Ale w takim razie zapytam przewrotnie - patrząc długofalowo, do czego Wiśle i Królewskiemu potrzebny jest Kwiecień?
Oczywiście Wisła i Królewski zrobi w sprawie Kwietnia co im się żywnie podoba.
Ale wygląda że ustabilizowali finanse, wracają na poziom na którym na piłce można zarabiać, mając dużą bazę kibiców i rozwijając grupy młodzieżowe, i teraz przede wszystkim potrzebują stabilnego rozwoju.
Wisła na poziomie ekstraklasy, przy sensownym zarządzaniu, dosyć szybko zarobi porównywalną kwotę na wypłatach z praw telewizyjnych, merchandisingu, dniu meczowym i sprzedaży utalentowanych wychowanków za granicę (już pomijając opcjonalne puchary, których im przez jakiś czas nie wróżę) do tej którą może dostać w jednorazowym zastrzyku od takiego inwestora, za to z konfliktem właścicielskim na horyzoncie.
Może powrót do czołówki sportowej ligi potrwa chwilę dłużej niż droga na skróty, ale czy ten skrót jest warty problemów z nim związanych?
Być może z tymi finansami wcale tak kolorowo nie jest albo liczy na jakiś szybki sukces a do tego potrzebuje konkretnego zastrzyku finansowego. Czas pokaże co tam się zadzieje i komu te konszachty wyjdą na dobre.
E:
literówka.
E:
literówka.
15-05-2026, 10:52
A to już nie jest ten moment, że czołówka eklapy odjeżdża/odjechała i dogonienie ich z marszu po wejściu będzie trudne? Bo np nie ta jakość piłkarzy.
15-05-2026, 10:58
Tu raczej nikt nikomu jeszcze nie odjechał. Do niedawna realne szanse na MP mógł mieć średni GKS Katowice, który może załapać sie na europejskie puchary. PP zdobył niezbyt zamożny Górnik Zabrze. Jak widać w eklapie niewiele potrzeba
Nie oglądałem poczynań Wisły w 1 lidze, nie wiem na ile ich kadra dysponuje jakościowymi zawodnikami gotowymi do walki na najwyższym szczeblu rozgrywek. Być może jest tam wizja kilku transferów, kilku wypożyczeń i walki o LKE a do tego pewnie będą potrzebne pieniądze od Wieczystego.
Nie oglądałem poczynań Wisły w 1 lidze, nie wiem na ile ich kadra dysponuje jakościowymi zawodnikami gotowymi do walki na najwyższym szczeblu rozgrywek. Być może jest tam wizja kilku transferów, kilku wypożyczeń i walki o LKE a do tego pewnie będą potrzebne pieniądze od Wieczystego.
15-05-2026, 10:59
Kto niby odjechał jak taki Górnik nie ma za bardzo kasy, z dupy się w czołówce wziął GKS i Zagłębie? Ekstraklasa to NADAL loteria
15-05-2026, 11:03
Dlatego pytam jakie macie swoje odczucia co do tego? Jednak taki Bruk Bet awansował i spadł od razu bo to nie było to.
Browsing: 39 gości