Witaj! Logowanie Rejestracja

Ocena wątku:
  • 11 głosów - średnia: 1.36
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Title: Quo Vadis Lech Poznań
Tryb drzewa
Wtopa nie wtopa. Płacili 500 tys euro za potencjał. Nadal młody chłopak ale chyba z tym zdrowiem nie pojedzie do większej kariery.

Odpowiedz
Nie każdy zawodnik wypali. No nic życzę mu szczęścia.

Odpowiedz
Fiabema trenuje chyba z rezerwami.

Odpowiedz
(12-08-2026, 11:20)Jerry2015 napisał(a): Wtopa nie wtopa. Płacili 500 tys euro za potencjał. Nadal młody chłopak ale chyba z tym zdrowiem nie pojedzie do większej kariery.

To ja napiszę tak - uważam że będzie to ostatni przykład zakupu "potencjału" w naszym klubie. Oczywiście np Agnero nie liczę do tej kategorii, może niesłusznie.

Ale inaczej - już bez szczegółów jego ocen scoutingowych, ale moje zdanie od początku (do sprawdzenia na tym i starym forum) było jasne - Gisli to gość bez jakiejkolwiek tzw cechy wiodącej, predysponującej go do gry na pozycji na jaką był pozyskiwany. Kawałek techniki użytkowej na bardzo dobrym poziomie, z problemami decyzyjnymi jak jej użyć w 8 na 10 sytuacjach. Inaczej i wprost - w polskich akademiach jest mnóstwo tego typu piłkarzy, to była przepalona kasa. Ktoś powinien za to beknąć i nie będę wskazywał palcem kto, bo ma się dobrze w naszych "strukturach".
Piszę to w oderwaniu od jego szeroko rozumianego zdrowia, które też nie było solidnie ocenione.

Nic to, piłka toczy się dalej, wydaliśmy 2 bańki i kontrakt na poziomie 110k eur na sezon do 2029, mając kilku chłopaków we Wronkach, którzy są zdrowi i piłkarsko są lepsi. Wyciągnijmy wnioski, ponoć uczymy się na błędach.

Odpowiedz
Myślę, że tutaj istotne były też warunki fizyczne + wydolnościowe i motoryczne, które teoretycznie ma na całkiem wysokim poziomie. Tylko to jak się okazuje jest ten sam case co Hakans i Douglas. Co z tego, że takie warunki fizyczne są jak nie ma zdrowia.

Kiedyś strzelisty o tym pisał i chyba faktycznie zaczęli na to zwracać większą uwagę, że oprócz ww. warunków fizycznych bardzo istotna jest również podatność na kontuzję. I jak to się nie zgadza to i kariery nie będzie. Douglas i Gisli zapowiadali się według mnie nieźle, ale przez te kontuzje nic z nich nie będzie, już można chyba tak to powiedzieć z całą pewnością.

Nie wiem czy nie lepiej jakby zapuścili korzenie i spróbowali skautingu w Afryce, bo to jednak kopalnia dobrych motorycznie i fizycznie piłkarzy i może jakieś perełki by się wyciągnęło. Niemniej priorytetem i tak powinna być akademia i chłopacy z okolic. Można chyba stawiać dolary przeciwko orzechom, że z trójki Delikat, Gmur i Dudek chociaż jeden za rok czy dwa będzie znaczącą postacią w Lechu.

Odpowiedz
Zależy co rozumiesz przez znaczącą postać, jeżeli to że będą w kadrach meczowych i od czasu do czasu wejdą na boisko to się zgodzę, ale jeżeli masz na myśli to, że będą graczami wyjściowego składu, to obawiam się, że nie ma na to szans. Gdyby byli obrońcami można byłoby się nad tym pochylić, ale jako gracze ofensywni... nie widzę tego.

Odpowiedz
(12-08-2026, 10:48)rojber napisał(a):
(12-08-2026, 10:26)uncoolben napisał(a): 30/06/2029

https://www.lechpoznan.pl/aktualnosci,2,...45068.html

To na transfermarkt jest błąd. To masakra...

To nie jest błąd tylko tam podają do kiedy kontrakt w obecnym klubie.
transfrmarkt napisał(a):Obecny klub: FC St. Pauli 
W drużynie od: 7 sie 2026 
Umowa do: 30 cze 2027 
Wypożyczony z: Lech Poznań 
Okres umowy: 30 cze 2029

Kto wie, może Gisli na wypożyczeniu w 2027 albo w 2028 się odnajdzie.

Odnośnie wprowadzania młodych, to wg mnie trenerowi łatwiej wprowadzać ofensywnych młodziaków, bo może takiego wpuścić i w 80 minucie przy wyniku 2:0 albo w 60 minucie przy wyniku 0:3. Takiego obrońcę to trochę ryzyko (vide: Janyszka z Legią 4:0 wszedł w 85minucie)

Odpowiedz
Dlatego u nas z wychowanków grają lewy obrońca, środkowy obrońca i defensywny pomocnik Smile

Zawsze w Lechu było tak, że młody wskakiwał do składu z biedy. Nie było już jak rzeźbić to pyk młodego i okazywało się, że odpalił, stawał się gwiazdą zespołu i odchodził. Taki Moder, Kamiński czy Jóźwiak dzisiaj by nie mieli szans zaistnieć w takim wymiarze jak wtedy.

Odpowiedz
Skauting w Afryce nie ma o tyle sensu, że wszystko jest dawno podzielone i przebrane. Zobaczcie sobie jakie akademie tam działają i gdzie trafiają te dzieciaki.

Odpowiedz
Dlatego gra Mońka, mimo że jest Skrzypczak na ławce pozyskany za niemałe pieniądze? O Kozubalu mimo Jagiełło i Rodrigueza nie wspomnę.

A tak serio, wiem o czym piszesz i masz trochę racji. Ale też myślę, że będzie trochę równowagi z przodu, szkoda kontuzji młodego napadziora jedynie. Na moje to by jutro pograł.

Odpowiedz

Skocz do:

Browsing: 12 gości