Witaj! Logowanie Rejestracja

Ocena wątku:
  • 11 głosów - średnia: 1.36
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Title: Quo Vadis Lech Poznań
Tryb drzewa
(17-08-2026, 22:55)secret napisał(a): Wstawiam dzisiejsze wyjaśnienie ministra dot. naszych piłkarzy:
Marcin Bosacki wiceminister Spraw Zagranicznych napisał(a):1. Obaj piłkarze, Agnero i Yegbe, są umówieni na odbiór wiz na jutro. I wiedzą o tym - oni i Klub - od ubiegłego wtorku, kiedy z konsulami się widzieli, składając wnioski.
2. Rozpatrzenie wniosku o wizy długoterminowe wymaga konsultacji wielu organów państwowych. Zamknięcie tego procesu w CZTERY DNI ROBOCZE świadczy o sprawności i dobrej woli konsulów, a nie, jak chce część mediów, o opieszałości.
3. Nieprawdą jest też, jakoby zawodnicy „czekali dwa miesiące na rozpatrzenie sprawy przez konsula”. Jeden z nich pierwszy raz skontaktował się z konsulatem w połowie lipca, drugi pod koniec miesiąca, ale komplet dokumentacji dostarczyli w początku sierpnia i bez zwłoki otrzymali termin na spotkanie.
4. Zastanawiać może oczywiście, dlaczego ten tygodniowy proces wizowy odbywa się na ostatnią chwilę (poprzednie wizy wydane w innych krajach UE kończą się w sierpniu) i w kluczowych momentach kwalifikacji do pucharów europejskich? Dlaczego nie wystąpiono o wizy dużo wcześniej - zwłaszcza w wypadku Agnero, który jest w Klubie od roku (!) i spokojnie mógł proces wizowy przejść w majowo-czerwcowej przerwie? Nie wiem, to są pytania do samych zawodników i ich Pracodawcy.

p.4 jest serio niepoważny jeśli idzie o osoby które się tym zajmują w klubie

Jeśli za tym punktem 4 nie kryje się nic więcej (sam pracuje z prawem i często są "kruczki" o których się nie wie na pierwszy rzut w stylu, że Yannick musiał uzyskać jakiś dokument z kraju pochodzenia i był z tym problem, brak terminów w konsulacie w tym terminie majowo - czerwcowym, inne obiektywne przesłanki) to jest to kompromitacja dużych lotów. 

Liczę że klub odniesie się do zarzutów tego polityka.

Odpowiedz
(18-08-2026, 08:41)Róża napisał(a): Ale kto tak powiedział w tym radio? Ktoś z klubu, ze sztabu?

No gdzie ze sztabu/klubu... przecież oni nabrali wody w usta.
Dziennikarz prowadzący "wg informacji które się pojawiają"

Odpowiedz
Łe tam. Dzisiaj wizy, jutro wylot, czwartek rozruch i na ławkę. Taką mam koncepcję.

Odpowiedz
Może być to też nasza gierka przed Helwetami. Oby.

Odpowiedz
(18-08-2026, 09:55)Róża napisał(a): Łe tam. Dzisiaj wizy, jutro wylot, czwartek rozruch i na ławkę. Taką mam koncepcję.
Jak jutro ruszą, to wylądują w czwartek. Trener Frederiksen nie wpuści nawet na ławkę.

Odpowiedz
No dla mnie nie ma szans, że zagrają.

Odpowiedz
Ale widzicie jakiś inny termin ? Jak dla mnie przygotowania do sezonu kluczowe i pierwsze mecze na wejście w rytm.
Moim zdaniem to zaplanowali tak, że nie chcieli tracić piłkarza na ważne początkowe rundy, jak już Aarhus się wydarzył to na eliminacje z Klakswik mogli chcieć teraz to wykorzystać by na IV rundę już byli.
A wcześniej kiedy to miało być zdobione?
Uważacie, że piłkarz, który mocno musi się zresetować przed sezonem choćby psychicznie w trakcie urlopu będzie uziemiony w Afryce?
Nie wydaje mi się i uważam, że tak musiało to być jeśli ten termin max 90 dni do daty wygaśnięcia wizy jest prawdziwy.

Odpowiedz
Mogło tak być ale wydźwięk tej sytuacji jest zły przez tradycyjne urazy Lechitów.

Odpowiedz
(18-08-2026, 10:45)koziołek napisał(a): Ale widzicie jakiś inny termin ? Jak dla mnie przygotowania do sezonu kluczowe i pierwsze mecze na wejście w rytm.
Moim zdaniem to zaplanowali tak, że nie chcieli tracić piłkarza na ważne początkowe rundy, jak już Aarhus się wydarzył to na eliminacje z Klakswik mogli chcieć teraz to wykorzystać by na IV rundę już byli.
A wcześniej kiedy to miało być zdobione?
Uważacie, że piłkarz, który mocno musi się zresetować przed sezonem choćby psychicznie w trakcie urlopu będzie uziemiony w Afryce?
Nie wydaje mi się i uważam, że tak musiało to być jeśli ten termin max 90 dni do daty wygaśnięcia wizy jest prawdziwy.

Obie wizy kończą się w sierpniu i wiadomo o tym od dawna. 
Tak się składa, że np Agnero był w Afryce po zakonczeniu sezonu, lata tam co roku, więc argument że musiał się resetować gdzie indziej jest nietrafiony. Prawda jest taka, że czekaliśmy na ostatnią chwilę i zaskoczyły nas konsularne terminy. Wnioski na przyszłość muszą być wyciągnięte i będą - gwarantuję, że teraz każda przerwa będzie na to wykorzystywana, nawet wczesną wiosną.

Swoją drogą, ciekaw jestem jakbyście to odbierali, jakbyśmy mieli jutro q4 LM z hipotetycznym Hapoelem czy tam AEKiem. Widmo LM i 20m eur na koncie we wrześniu vs uwięzieni podstawowy obrońca i kluczowy obecnie napastnik.

Odpowiedz
Zgadzam się z Sułtan. Przecież to byłaby tragedia. Zresztą i tak jest. Po zakończeniu sezonu mógł to załatwić jak i tak był w Afryce. A przecież wtedy złożyłby w jeden dzień wniosek, Mógłby se polecieć na chatę i odebrać potem wizę jak mu wygodnej. Z Yegbe to wiadomo nie dało się inaczej, ale z Agnero to mega dziwna sprawa czemu tak.

Odpowiedz

Skocz do:

Browsing: 45 gości