Liczba postów: 316
Liczba wątków: 0
Reputacja:
6
06-06-2025, 13:55
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-06-2025, 14:07 przez Icek.)
Ale pisząc o tym, że nie ma kasy, ponieważ była strata,, za chwile cytując tekst o finansach w ujęciu pięcioletnim, sam sobie trochę przeczysz.
To, że była strata w ostatnim sezonie, absolutnie nie oznacza tego, że nie ma kasy, m.in. na transfery, co można wywnioskować z powyższego cytatu i z ostatniego wywiadu z Rutkiem, który powiedział wprost, że ok. była strata ok. 10 baniek, ale to jest normalna rzeczy w takim cyklu. O ile dobrze pamiętam to my to już przerabialiśmy w sezonach, w których zdobywaliśmy mistrza i nie graliśmy w pucharach. W ostatnich latach na szybko bez głębszego wertowania znalazłem 2 sezony, gdzie zyski wyniosły w sumie....70 mln. Nie wiem, ile jeszcze musi czasu upłynąć, żeby w momencie pojawienia się informacji o stracie w danym sezonie nie pojawiały się tutaj wpisy, sugerujące, że albo nie ma kasy, albo jest, tylko specjalnie piszą o stracie, żeby tej kasy nie wydać i/lub mieć wytłumaczenie do tego, że nie będzie transferów. Co strata, to samo...
W tym sezonie ma być jeszcze większa kasa na transfery, niż w poprzednim, według słów Rutka.
Jeśli chodzi o zakupy na kredyt, to nikt tutaj nie będzie robił żadnych zakupów a konto ewentualnych wpływów z fazy grupowej. A kredyty i pożyczki to my zaciągamy pewnie non stop i nie ma to nic wspólnego z ewentualnymi przyszłymi wpływami z pucharów.
Jeśli chodzi o dosypywanie przez właściciela, to stary Rutek ostatnio powiedział wprost, że wyłożył 17 (18?) baniek na udział w momencie przejęcia klubu i od tego czasu nie dołożył ani złotówki. 66% udziałów ma Młody, 33% Maja, a stary Rutek ma Złotą Akcję, to tak na marginesie.
Reputacja:
6
Torpedo Moskwa podobno złożyło ofertę 800 tys. EUR za Miro, ale miała być odrzucona, gdyż Portugalczycy mają oczekiwać min. 1 mln EUR. Zainteresowane jest też podobno Soczi.
Liczba postów: 211
Reputacja:
6
06-06-2025, 15:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-06-2025, 15:50 przez uncoolben.)
Skrót myślowy. Wiem, jak działają finanse w przedsiębiorstwie. Chodzi mi o to, że nie ma jakiejś niebotycznej góry kasy, odnosiłem się do wpisu m.in Skorpiona, w pewnym sensie dchody z zakończoneo i przyszłego sezonu zostały już zdskontowane w poprzednim okienku. I jak najbardziej moim zdaniem to, że Rutkowski deklaruje wiekszy budżet na transfery in w tym okienku niż w zeszłym roku wynika z faktu - technicznie rzecz ujmując - że dzięki MP predykcje naszych przychodów w średnim okkresie (2-3 lata) wzrosły bardzo mocno i będzie można sobie pozwolić na zaciągnięcie dodatkowych kredytów i zwiekszenie zadłuzenia (teraz to ok 50 mln, z czego większość to krótkoterminowy kredyt obrotowy). Inaczej rzecz ujmując - te dwie straty po 10 mln zł z ostatnich dwu sezonów połączone ze zobnowiązaniami związanymi choćby z rozbudowanej i w zmocnionej kadry i sztabu inaczej by wyglądały, gdyby nie było pucharów w przyszlym roku - trzeba by było zacisnąć pasa (jak zdarzyło się już przynajmniej raz w naszej historii).
Liczba postów: 799
Liczba wątków: 3
Reputacja:
6
Czyli znowu asekuranctwo połączone z bezpieczeństwem. Nic nam to nie da a lekcja zimowa zakupów top (jak na nasze warunki) piłkarzy poszła. Słyszy się o piłkarzach za śmieszne kwoty jak na naszą pozycję. Kiedy jak nie teraz mamy wykonać krok na przód?
Reputacja:
6
06-06-2025, 16:26
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-06-2025, 16:54 przez Icek.)
Kluczem jest tutaj 70 mln zysku z lat wcześniejszych, o których wspominałem, a które z pewnością nie zostały zjedzone przez straty, które osiągaliśmy w dwóch ostatnich sezonach. Przecież to jest prosta matematyka:
2025: - 10 mln
2024: - 15 mln
2023: + 19 mln
2022: - 15 mln
2021: + 50,7 mln
2020: 0
2019: - 17,67 mln
2018: + 18,0 mln
No i przecież ostatnie okienko jest już ujęte w tej stracie 10 mln, więc pisanie o tym jako jakimś dodatkowym elemencie obliczeń i dyskontowaniu przez nie dochodów z poprzednich lat jest błędem.
Jakbyś nie liczył, to nie ma tutaj żadnego uzasadnienia dla tezy, że coś z jakiegoś wcześniejszego okresu zostało już skonsumowane.
Biorąc okres 5-letni, o którym jest cały czas klepane, a nawet 8-letni, jak wynika z powyższego zestawienia, jesteśmy przecież prawie 30 baniek na plusie i to jest podstawą między innymi do tego, że możemy przeznaczyć w najbliższym sezonie większą kasę na transfery, ponieważ nawet w przypadku, odpukać, braku awansu do pucharów i zanotowania w związku z tym straty w kolejnym sezonie, nie będziemy zmuszeni do uszczuplania kapitałów własnych, na co zwracał Rutkowski. Zakładam, że w przypadku powinięcia się nam nogi w następnym sezonie lub w dwóch następnych sezonach, bylibyśmy zmuszeni do przykręcenia kurka i/lub sprzedaży zawodników w celu reperowania sytuacji finansowej kubu. Oczywistym jest, że w przypadku, gdybyśmy zajęli w lidze miejsce pozapucharowe, to nasze podejście do okienka byłoby inne, gdyż najzwyklej w świecie inne byłyby potrzeby drużyny, jeśli chodzi o skład.
Natomiast Ty piszesz o jakimś okresie dwuletnim. My w tych okresach zaliczaliśmy przecież straty, a Ty piszesz o jakichś dochodach z tego okresu, które miał zostać zdyskontowane przez ostatnie okienko. Przecież rezultatem zdyskontowania dochodów z tego okresu przez większe wydatki na transfery, oczywiście nie tylko przez nie, jest właśnie przedstawiona strata, a dokładnie dwie straty w ostatnich dwóch sezonach.
Przecież o tym, że "potencjalne" wpływy z pucharów nie determinują naszej polityki finansowej i bazujemy na tym, co sami sobie wypracowaliśmy w latach wcześniejszych, jest klepane przez naszych właścicieli od początku ich działalności w Lechu, co zostało na forum zdefiniowana już w sposób wszelaki, od skąpstwa, oszukiwania kibiców, braku skłonności do ryzyka na inwektywach kończąc, więc nie wiem skąd nagle teza, że teraz miałoby się coś nagle zmienić.
Liczba postów: 211
Reputacja:
6
@Icek - może piszemy o tym samym, a używaliśmy pojęć abstrakcyjnych ("dużo"/"mało"). Przeszedłeś do konkretnych wyliczęń - to i ja konkretniej: uważam, że na transfery gotówowe wydamy w tym okienku 2,5-3 mEUR (jezeli nie odejdzie Sousa za jakąś pokaźną sumę), z naciskiem na grubszy transfer napastnika i ew. LO. Dojdzie 4-5 zawodników, chyba, że zarząd postanowi znów ściągać nonameów z nadzieją że wystrzelą (typu Hoffmann czy Fiabema).
Jedna uwaga - budżetowanie czy ogólniej rzecz ujmując - plan finansowy opiera się jak najbardziej na prognozach przychodów i planach wydatków.
Co do kapitału własnego - być może gdzieś się mylę, ale wynosi on aktualnie ok 30 mPLN, jeżeli prawdą jest, że sumaryczne zadłużenie LEcha to blisko 50 mln zł, to stosunek D/E NIE JEST zdrowy, "normalne" przedsiębiorstwo by już miało kłopoty. NIe jestem specem od finansów - ale wydaje mi się, że klub na szczęście nie jest "normalnym" przedsiębiorstwem i właśnie bardzo dużą rolę w ocenie ryzyka kredytowego w przypadku tak dużego udziału finansowania wydatków bieżących z kredytów ma "potencjał przychodowy", a ten u nas jest duży i rośnie. Niemniej jednak - uważam, że Klimczakowi od jakiegoś czasu Excel pali się na żółto. Oczywiście - wystarczy jeden transfer Sousy czy Kozubala (i NIE angażowanie nikogo w ich miejsce) i będzie spokój. Niemniej jednal za bardzo szaleć z wydatkami nie będziemy - chyba, że zarząd zdecydowałby się pójść po bandzie (ale gdyby podjął taką decyzję, to już taki Carstensen pozostałby w Lechu).
Liczba postów: 303
Liczba wątków: 4
Reputacja:
12
Istnieje też coś takiego jak wypożyczenia.