07-06-2025, 08:30
W Lechu grali Czibamba, Koblenko, Żamaledinow czy Fabiema. Miro nie byłby niczym nierealnym bądź niespotykanym. Choć oczywiście nie za tę kasę.
Ocena wątku:
Title: Pogłoski transfefowe 2025
Tryb drzewa |
(06-06-2025, 19:48)Mosina napisał(a):(06-06-2025, 13:55)Icek napisał(a): Ale pisząc o tym, że nie ma kasy, ponieważ była strata,, za chwile cytując tekst o finansach w ujęciu pięcioletnim, sam sobie trochę przeczysz.
To, że była strata w ostatnim sezonie, absolutnie nie oznacza tego, że nie ma kasy, m.in. na transfery, co można wywnioskować z powyższego cytatu i z ostatniego wywiadu z Rutkiem, który powiedział wprost, że ok. była strata ok. 10 baniek, ale to jest normalna rzeczy w takim cyklu. O ile dobrze pamiętam to my to już przerabialiśmy w sezonach, w których zdobywaliśmy mistrza i nie graliśmy w pucharach. W ostatnich latach na szybko bez głębszego wertowania znalazłem 2 sezony, gdzie zyski wyniosły w sumie....70 mln. Nie wiem, ile jeszcze musi czasu upłynąć, żeby w momencie pojawienia się informacji o stracie w danym sezonie nie pojawiały się tutaj wpisy, sugerujące, że albo nie ma kasy, albo jest, tylko specjalnie piszą o stracie, żeby tej kasy nie wydać i/lub mieć wytłumaczenie do tego, że nie będzie transferów. Co strata, to samo...
W tym sezonie ma być jeszcze większa kasa na transfery, niż w poprzednim, według słów Rutka.
Jeśli chodzi o zakupy na kredyt, to nikt tutaj nie będzie robił żadnych zakupów a konto ewentualnych wpływów z fazy grupowej. A kredyty i pożyczki to my zaciągamy pewnie non stop i nie ma to nic wspólnego z ewentualnymi przyszłymi wpływami z pucharów.
Jeśli chodzi o dosypywanie przez właściciela, to stary Rutek ostatnio powiedział wprost, że wyłożył 17 (18?) baniek na udział w momencie przejęcia klubu i od tego czasu nie dołożył ani złotówki. 66% udziałów ma Młody, 33% Maja, a stary Rutek ma Złotą Akcję, to tak na marginesie.
może dlatego że w poprzednich latach Rutek tak tłumaczył brak ruchów kadrowych, właśnie stratami.
ale rzeczywiście tym razem brzmiało to inaczej i bardziej pro-inwestycyjnie.
Co do tych minus 10 mln, to jedna rzecz mi jakoś nie pasowała, mianowicie tłumaczenie. Zwykle strata budżetowa oznacza że albo więcej wydałeś niż planowałeś, albo miałeś mniejsze przychody. już myślałem że powie że właśnie więcej zainwestowali (może te zimowe transfery które nie są normą), a on wyjeżdża z premiami. No premie to raczej wynikają z kontraktów i nie wpadają z nienacka, a dodatkowo biorą się z jakiegoś zwycięstwa. To czegoś nie rozumiem - możliwe że nie zakładali z wpływów z 1 miejsca, i wtedy ok - nie było też wydatków na premie. Ale zdobywaja MP chyba na te premie zarobili.
(07-06-2025, 07:31)Pinkin napisał(a):(06-06-2025, 15:36)Icek napisał(a): Torpedo Moskwa podobno złożyło ofertę 800 tys. EUR za Miro, ale miała być odrzucona, gdyż Portugalczycy mają oczekiwać min. 1 mln EUR. Zainteresowane jest też podobno Soczi.
Że gupi dziennikarze i inne szemrane portale jarają się takimi newsami to mnie nie dziwi, sezon ogórkowy, a wierszówka leci.
Ale Wam się dziwię, 22 no-name z drugiej ligi Portugalskiej, który w dorosłej "karierze" zagrał jeden sezon i strzelił w nim 10 bramek? Bez jaj.
(07-06-2025, 10:46)Icek napisał(a):
" Niestety kończymy ten sezon stratą 2 rok z rzędu, jednak tak na to nie patrzymy, bo patrzymy na to przez pryzmat 5 lat. Kiedyś musimy jednak zakończyć sezon na plusie"
Strata wcale nie musi oznaczać, że wydałeś więcej, niż planowałeś, albo wpłynęło mniej, niż planowałeś. Po prostu strata może być przewidywana, tak jak to było w ostatnim sezonie.
(07-06-2025, 14:15)hif napisał(a): Rutek tłumaczył, jak to wygląda, że klub patrzy na perspektywę pięciu lat jeśli chodzi o budżet, a niektórzy ciągle o tym samym. Dobrasz zapytał o wynik finansowy, że minus 10, to Pjoter odpowiedział. Co nie ma zresztą znaczenia, bo ten rok zaczynają już na 99% z kilkudziesięcioma dodatkowymi milionami przychodu, lekko licząc są +50 baniek, ostrożnie mówiąc. A jeszcze jest transfer Afonso za +20 milionów. Stąd kasa na transfery jest, co podkreśla i Rutek, i Rząsa.
(07-06-2025, 16:58)Icek napisał(a): Piszesz, że nie powinien podawać premii jako jednego z powodów straty. Skoro w zdaniu wcześniej powiedział, że "mistrzostwo spowodowało straty", to jakie inne wydatki by tutaj się nadawały do wymienienia, jak nie premie dla piłkarzy i sztabu, premie dla poprzednich klubów naszych zawodników za zdobycie mistrza, które zostały zapisane w umowach transferowych, a które to wydatki były bezpośrednio związane ze zdobyciem mistrzostwa? Ja wręcz nie wyobrażam sobie innych, niż podane przez Rutka.
Jeśli zaś chodzi o Twoją sugestię, że jesteśmy optymistycznie nastawieni do okienka, to jaki to ma związek z dyskusją o tym, czy strata była oczekiwana, czy też nie? Ja tutaj w żadnym momencie nie wypowiedziałem się, czy to okienko będzie super, czy też nie. Napisałem wręcz w ostatnim poście, że osobiście oczekuję okienka takiego, jak to było w ostatnich latach. Mam tutaj na myśli kwestie finansowe, bo to, jakiej jakości trafią tutaj zawodnicy, to już inna bajka.