Witaj! Logowanie Rejestracja

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Title: Kwal. LM (Rewanż): Crvena Zvezda - Lech Poznań, 12.08.2025 21:00
Tryb drzewa
Sam mecz w sumie nie najgorszy. Nie spodziewałem się więcej przy tym szpitalu. Z drugiej strony przebieg meczu był determinowany wynikiem z Poznania. Zupełnie inaczej wyglądałoby to, gdybyśmy pierwszy mecz wygrali, albo zremisowali....

Niestety, ale muszę wrócić do swojej wypowiedzi jeszcze sprzed sezonu, albo nawet końcówki zeszłego sezonu. Jak nie znajdziemy przyczyn (y) tego, że mamy tyle kontuzji w trakcie sezonu, to NIC z tego nie będzie. Żadne transfery tutaj nie pomogą. Ale przyznam, że pisząc to wtedy,  aż takiego pomoru się nie spodziewałem.

W starciu z takim zespołem jak Crvena nie mogło się to udać.  A i tak zaważyły głównie nasze babole z Poznania, które praktycznie zminimalizowały nasze szanse do minimum, dając Crvenie spokój przed rewanżem.

Ouma nie zagrał wcale tak źle, ale i tak uważam, że nawet jak dojdzie do swojej optymalnej formy psychiczno-piłkarskiej, to nie da nam tego, czego byśmy oczekiwali. Nie wygraliśmy chyba żadnego pojedynku na bokach, może z wyjątkiem jednej/dwóch akcji Pereiry. Jak na razie Bengtsson to nie te buty, co Walemark, pomimo akcji na czerwień.

Padały tutaj zachwyty nad naszymi zakupami do bloku obronnego. Nie chcę być czarnym prorokiem, ale obawiam się, że mogą się sprawdzić moje najczarniejsze przewidywania, że Gumny się poskłada, zanim zaliczy dobre zagranie w naszych barwach po powrocie. Zgodzę się chyba też z @hif, który pisał, że nasi obrońcy z poprzedniego sezonu są po prostu lepsi od Skrzypy.. Jest na pewno lepszym zawodnikiem niż był, kiedy odchodził od nas, ale nie uważam, żebyśmy byli po jego przyjściu lepsi. Wręcz przeciwnie. Mam nadzieję, że to tylko takie moje wrażenie na początek sezonu...

Gisli grał wczoraj na 6-ce. Jak dla mnie to nie jest jego optymalna pozycją. Stąd zapewne zmiana.

Z Genk będzie łatwiej? Jak do tego doszliście?

Odpowiedz
Będzie trudniej bo pewnie jeszcze ktoś wypadnie. Na transfery nie ma co liczyć bo skarbonka pusta.

Ale Serbowie nam wczoraj podziękowali za wsparcie w Poznaniu. Miłe

Odpowiedz
Mi chodziło akurat chodziło o to, że Genk ta raczej lepsza drużyna, niż Crvena.

Odpowiedz
Z lepszej ligi. Pytanie czy gdybyśmy nabili z znowu sporo pkt w LKE to mamy szansę na rozstawienie w LM?

Odpowiedz
Za faul na Gumnym i Kozubalu nie jeden sędzia pokazałby czerwoną kartkę. Palma wygląda jak z innej planety i az dziwne że taki zawodnik trafia do Ekstraklasy Smile Zagramy w LK co przełoży się na porażki w lidze i brak pucharów w przyszłym sezonie, nie uciągnie się tego sezonu z tyloma kontuzjami.

Odpowiedz
(13-08-2025, 10:18)Skorpion napisał(a): Z lepszej ligi. Pytanie czy gdybyśmy nabili z znowu sporo pkt w LKE to mamy szansę na rozstawienie w LM?

38 punktów w tym roku to granica rozstawienia w play-off. Ergo - musimy mieć dwa dobre sezony w LKE pod rząd (>= 10 punktów na sezon) by w roku kolejnym, po zdobytym mistrzostwie załapać się na rozstawienie w ostatniej rundzie. Równie dobrze można założyć, że po dwóch takich sezonach punktowania Lecha + reszty (co jest możliwe) dostaniemy miejsce w LM z przydziału, bez eliminacji. Dlatego ja na LKE (co powtarzałem wielokrotnie już) nie narzekam, bo to jest exploit dla naszej ligi (wyrównanej na średnim poziomie, bez dominatora), który dostaliśmy z niewiadomych przyczyn w prezencie od UEFA i głupotą byłoby z tego nie korzystać. Trzeba ukulać tam 10 miejsce w rankingu zanim nie zmienią reguł i mamy tą LM, LE, i dostęp do prawdziwych pieniędzy. I w bardziej sensowny sposób - bo liga rośnie, za dwa lata będzie ogólnie jeszcze lepsza/bogatsza.

Odpowiedz
ja narzekam piłkarsko i kibicowsko, ale ogólnie masz rację. ciekawe kiedy UEFA zmieni i będzie np za zwycięstwo w LM 3pkt, w LE 2, a w LKE 1 pkt. więc tak - ugrać ile się da, tylko niestety to jest żadna nasza świadoma decyzja tylko pocieszanie się post factum.
z ciekawostek ten Slovan który tu jest stawiany jako wzór (dostali się i zgarnęli kasy tyle co chelsea), musieli grać i tak od drugiej rundy jak my, i odpadli wczoraj z...Kairatem....

Odpowiedz
Raczej nie zmienią punktowania bo byłby bunt klubów. A przepaść i tak się będzie rozszerzała coraz bardziej.

Odpowiedz
(13-08-2025, 13:56)Mosina napisał(a): ja narzekam piłkarsko i kibicowsko, ale ogólnie masz rację. ciekawe kiedy UEFA zmieni i będzie np za zwycięstwo w LM 3pkt, w LE 2, a w LKE 1 pkt. więc tak - ugrać ile się da, tylko niestety to jest żadna nasza świadoma decyzja tylko pocieszanie się post factum.
z ciekawostek ten Slovan który tu jest stawiany jako wzór (dostali się i zgarnęli kasy tyle co chelsea), musieli grać i tak od drugiej rundy jak my, i odpadli wczoraj z...Kairatem....

To, czy gra się od drugiej, trzeciej, czy czwarte rundy, wynika z rankingu krajowego. Slovan nie był tutaj raczej stawiany jako wzór czegokolwiek, tylko po prostu zajął ostatnie miejsce w grupie i jego zarobki zostały porównane do zarobków Chelsea, czyli zwycięzcy LKE, żeby uświadomić różnice w finansach między tymi rozgrywkami. 

Przykład Slovana jest tutaj trafniejszy w innym kontekście. Oni byli w 2. i 3. rundzie rozstawieni, czyli mieli to, co niby nam ma pomóc w awansie do tej LM. A jednak odpadli. I teraz pytanie, czy oni żałują tego, że w tamtym roku grali w LM  zamiast np. w LKE, gdzie mogli nabić jeszcze bardziej ranking, dzięki któremu w obecnym sezonie byliby rozstawieni nawet w 4 rundzie eLM, co ma być niby naszym celem.... Niestety, ale tej 4. rundy nie uświadczyli.  Ciężko jednak zakładać, że uświadczyli by jej,  grając rok temu w LKE zamiast w LM. 

Z tego co widzę, to oni przed tym sezonem zrobili cały jeden transfer gotówkowy. Ich pułap budżetowy jest na dużo niższym poziomie, niż nasz. Widać, że był jakiś powód, że przeznaczyli tak małe kwoty na wzmocnienia. Nie zdziwiłbym się, gdyby musieli równoważyć budżet.

Odpowiedz
Tylko że Ty podałeś wyjątek od reguły a to żaden dowód. Kajrat to jedyny klub który pokonał na tym etapie zespół wyżej rozstawiony. We wcześniejszej rundzie Shkendija odprawiła Steaue a w całym XXI wieku tylko jeden polski klub ograł wyżej notowanego rywala w eliminacjach LM (Raków Qarabag).  Owszem można, ale to wyjątki więc ranking waży baaaardzo dużo.
Edit. Zarówno Macedończykom jak i Rakowowi te zwycięstwa nie dały LM, zobaczymy czy dadzą Kajratowi

Odpowiedz

Skocz do:

Browsing: 1 gości